• Fény a teljes elszigeteltségben

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Valósághű virtuális ablakok teszik elviselhetőbbé a bezártságot a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegének két ólomfalú kórtermében. Az izotópos terápiát kapó pajzsmirigydaganatos betegek napokat töltenek a sugárvédő falak között.

    A speciális LED-panelekből álló ablakokat ingyenesen ajánlotta fel egy belsőépítész beteg, aki maga is a klinikán gyógyult. A panelek fénye követi a napi fényviszonyokat, így a virtuális ablakok barátságosabbá teszik a szobákat, és csökkentik a pszichés terhelést. Az egyetem Klinikai Központjában július 1-től önállóan működő Onkoradiológia Klinika sugárterápiás részlegén 3 kórteremben, egyszerre 6 beteg radiojód kezelését végzik.

    - Egy bizonyos dózis felett az izotópterápiában részesülő betegeknek nem lehet közvetlen kapcsolatuk a környezettel, így sugárvédelmi és építészeti okokból két kórteremben egyáltalán nincs ablak, a falakban pedig ólomárnyékolás van. A LED-paneles álablakkeretek ebben a két ablaktalan szobában kaptak helyet – mondta a hirek.unideb.hu-nak Garai Ildikó, az egyetem Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszékének egyetemi docense, a Scanomed Kft. orvosigazgatója.

    Hirdetés

    Az ablakokat olyan speciális módon rögzítették, hogy a falakat nem kellett fúrni, így a szigorú sugárvédelmi szempontoknak a szobák továbbra is tökéletesen megfelelnek. Ezekben a helyiségekben kizárólag a rosszindulatú pajzsmirigydaganattal küzdő betegek terápiája zajlik.  A betegek az izotópos kezelés után 2 napig egyáltalán nem hagyhatják el a szobát, és jellemzően összesen 6 napot, de esetenként akár több időt is bent kell lenniük a teljesen zárt kórteremben.

    Virtuális ablakok a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegén; Kép forrása: https://hirek.unideb.hu/

    Garai Ildikó elmondta, hogy az alkalmazott sugárterápia rendszerint már a betegek gyógyításának az utolsó fázisa, amelyre általában műtét után kerül sor. Több betegnek lehetnek áttétei is, a bezártság pedig elsősorban pszichésen megterhelő számukra. Az álablakok azonban nagymértékben javítják a bennfekvés alatti komfortérzetet.

    - A betegek visszajelzései nagyon pozitívak. A bezártságban töltött napokat sokkal könnyebben viselik, jelentősen csökken az izoláció okozta szorongás. A páciensek arról számoltak be, hogy a virtuális ablak látványa „becsapja az agyukat”.  A LED-panelek ugyanis azt az illúziót keltik, hogy kint süt a nap. Olyan, mintha a napfény tejüvegen keresztül világítana be a szobába, ez pedig azt az érzést kelti bennük, mintha látnák a külvilágot – mesélt a tapasztalatokról Garai Ildikó.

    A szakember példaértékűnek nevezte, hogy az adományozó beteg nem csak a saját gyógyulására gondolt, hanem a felajánlás révén lehetőségeihez mérten segítette a sorstársait is.

    A rosszindulatú pajzsmirigydaganattal küzdő betegek radiojód terápiáját – a Belgyógyászati Intézet és a Scanomed Nukleáris Medicina Központ együttműködésével – 2011 óta végzik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ sugárterápiás részlegén. A szakemberek évente 120-130 beteg gyógyulását segítik. 

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2019.07.09 11:06, Megjelenés: 2019.07.09 11:06
   • Cikkajánló

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    WEBBeteg

    A szúnyogcsípés-allergia tünetei és kezelése. Kinél fokozott a csípés kockázata?

    Koronavírus: fontosabbnak gondoljuk a védőoltásokat és a gyógyszer-innovációt

    Növekedett a tudományos és innovatív megoldások elismertsége a koronavírus-járvány hatására: a magyarok többsége fontosabbnak gondolja a védőoltásokat és az új fejlesztésű gyógyszereket, valamint a gyógyszeripari innovációt - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

    Csak forralás után fogyasztható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében

    Visszavonásig csak forralás után fogyasztható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében, mert Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak benne egy vizsgálaton - közölte a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. kedden az MTI-vel.

    Pajzsmirigyműtét után - Ezekre készüljön a beavatkozást követően

    A pajzsmirigyműtétet követően 2-4 nappal a betegek nagy része hazabocsátható. Figyelni kell azonban a műtét utáni fizikai terhelés fokozatosságára, és az esetlegesen fellépő szövődményekre. A pajzsmirigyműtéten átesett betegek számára az operációt követően is rendszeres kontroll szükséges.

    A pajzsmirigydaganat tünetei

    Többségük jól kezelhető, a gyógyulási arány magasabb, mint más daganatos betegségek esetében. Rendszerint a nyelési nehézség, nyaki duzzanat és tartós rekedtség viszi orvoshoz a beteget. A betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus foglalta össze.

    A pajzsmirigydaganat 5 rizikófaktora

    Az elmúlt években növekedett a pajzsmirigydaganatos betegek száma, bár valószínűleg csak az egyre pontosabb diagnózisok miatt tudunk több esetről. Kiket veszélyeztet a betegség?

    Egyre gyakoribb a pajzsmirigydaganat

    Másfél-kétszeresére nőtt az elmúlt évtizedben a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozásainak előfordulása - mondja Dr. Reismann Péter.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.