• Új helyen a felnőtt orvosi ügyelet Debrecenben

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Átvette a várostól az egészségügyi alapellátási feladatokat a Debreceni Egyetem, ezzel hazánkban elsőként jött létre egyetemi háttérrel működő, komplex intézeti alapellátó rendszer. A fejlesztés első lépéseként új, modernebb helyre költözik a felnőtt háziorvosi ügyelet.

    Július elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ új szervezeti egységének, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetnek a keretei között működik a városi felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet, a fogászati alapellátás és ügyelet, továbbá az Egészségfejlesztési Iroda, a Védőnői Szolgálat, valamint az intézet veszi át az iskola- és óvodaegészségügyi szolgáltatásokat is.

    Hirdetés

    Az első kapu, amivel egy beteg találkozik, az alapellátási rendszer

    Az intézet létrehozása pedig gyönyörű példája Debrecen és az egyetem összefogásának. A lehető legátláthatóbb, leglogikusabb ügyeleti rendszert fogjuk kialakítani. Nagyobb alapterületen, felkészültebb humánerőforrással biztosítjuk azt, hogy a betegek minél kevesebbet várjanak, és minél jobb ellátást kapjak – fogalmazott Berényi Ervin.

    A Klinikai Központ elnöke hozzátette: a várossal közösen meg kell erősíteni az egészségügyi szolgáltatási rendszert annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni azoknak a kihívásoknak, amelyek Debrecen dinamikus fejlődésével együtt járnak.

    Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata márciusban döntött úgy, hogy az egészségügyi alapellátást átadja az egyetemnek, amelyet a Debreceni Egyetem Szenátusa áprilisban fogadott el. Papp Csaba a város tanácsnokaként elmondta: országosan egyedülálló és innovatív az, hogy mostantól egyetemi háttérrel működik az összes városi alapellátási funkció.

    Két olyan intézményre bízni az egészséget, mint a város és az egyetem a világ legstabilabb dolga. Garantáljuk a minőséget és a folyamatos fejlődést – mondta Papp Csaba, aki július 1-től a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatója.

    Egy olyan központot alakítanak majd ki, ahol a gyerekek az előírt szűrések mellett többek között speciális vizsgálatokon, egészségfejlesztő és drogprevenciós előadásokon vesznek részt.

    Július 2-tól új helyen kell keresniük a betegeknek a felnőtt háziorvosi ügyeletet

    A Klinikai Központ főépületétől jobbra, a régi I. számú Sebészet, jelenleg az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina épületének bal oldalán. Az ügyelet egy modern, légkondicionált teret kapott, és ezentúl 24 órában, egy vizsgáló és egy kivonuló orvosi egység áll a városi lakosok rendelkezésére.

    Amennyiben egy beteg nem sürgősségi vagy mentőszolgálati ellátást igényel, az ügyeletet házhoz is lehet hívni, vagy tanácsot lehet kérni a 06-52-40-40-40-es telefonszámon.

    A gyermek háziorvosi ügyelet változatlanul a Gyermekgyógyászai Klinika épületében működik majd, ahol egy új, önálló ügyeleti szobát alakítottak ki. Itt hétköznap 18-tól 8 óráig, hétvégén pedig éjjel-nappal várják a betegeket, telefonon a 06-52-416-275-ön érhető el.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2019.07.02 11:06, Megjelenés: 2019.07.02 11:06
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    November 21-én senki ne gyújtson rá

    A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, és a dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet. Már csak pár nap van a "Ne gyújts rá!" világnapig.

    HIV és védőoltás: lehetetlen

    Hiába azonosították a HIV vírus újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.