A budaörsi raktártűz nem okoz fennakadást a gyógyszerellátásban

Szerző: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

Közel egytucatnyi gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit azon a budaörsi telephelyen, ahol április 25-én tűz ütött ki. A Pharma Park tizenötezer négyzetméternyi területéből ötezer kiégett, kétezer-ötszáz négyzetméternyi területet pedig füstszennyezés ért.

A budaörsi tűzesetről értesülve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azonnal felvette a kapcsolatot a telephelyet üzemeltető céggel, illetve a káreseményben érintett forgalmazókkal. Az Intézet szakértői a kockázatok elemzéséhez a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének segítségét is kérték. Arra voltak kíváncsiak, hogy a megsemmisült, illetve a minőségi hibás termékek pótlása mennyi idő alatt kivitelezhető.

A tűzben elégett tételek pótlása iránti engedélyek kiadása folyamatos, a forgalmazók úgynevezett kontingensengedélyekkel hozzák be az országba a kieső tételeket. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió tagállamaiban található készleteket csoportosítják át. A gyors és hatékony ügyintézés eredményeképp, valamint a gyógyszer-nagykereskedőknél kintlévő készletek miatt – az érintett cégek tájékoztatása szerint – nem várható gyógyszerhiány. A patikai forgalomban a betegek mindössze annyit vehetnek ebből észre, hogy bizonyos termékek doboza nem feltétlen magyar feliratokat tartalmaz majd, de minden esetben magyar nyelvű betegtájékoztatót csomagolnak hozzá.

Az OGYÉI folyamatosan figyeli a készleteket és amennyiben szükséges, akadozó ellátás esetén azonnal jelez a gyógyszertárak vezetőinek, ezzel is segítve a munkájukat.

A káresemény sem mentesíti a készítmények forgalmazóit attól, hogy a gyógyszerforgalmazás szigorú szabályit betartsák, ez a garancia arra, hogy a betegek ne kaphassanak minőségi hibás termékeket.

Az OGYÉI adatai szerint a tűzben megsemmisült készletek változatos terápiás területeket érintenek, egyetlen olyan gyógyszercsoportot sincs, melynek esetében komoly kockázattal kell számolni. Sok termék helyettesíthető – ezek esetében nem okoz gondot, ha a beteg esetleg más márkanéven engedélyezett gyógyszerrel folyatja a terápiát. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy nincs olyan innovatív termék, melyet ne tudnának időben pótolni a cégek.

(Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.