• Kórházi nagyvizit - egy önkéntes ápoló tapasztalatai

    Szerző: Webbeteg

    Mezős Balázs ötven hetet töltött az egészségügyben. Egy felmérés keretében kórházakban interjúztatott, majd önkéntes ápolói munkát vállalt. Az egy év során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze és publikálta. A projekt célja, hogy rávilágítson a kommunikáció fontosságára, és feltárja az egészségügyi rendszer szereplőinek egyéni felelősségét. Mi okozza az orvosok és betegek, orvosok és ápolók, ápolók és betegek közötti feszültségeket, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások?

    Mezős Balázs 2015. áprilisában az egészségügyi felmérés során kórházi vezetőket, orvosokat, ápolókat és betegeket interjúztatott a felek közötti kapcsolatról, feszültségekről, lehetőségekről. A felmérés kapcsán összegyűlt egy lista azokról a problémákról, amelyek az egészségügyi szereplők között a leggyakoribbak. Ezeket a problémákat mutatja be az olvasóknak, amelyeket az önkéntes ápolói munka során szerzett kórházi tapasztalatokkal is kiegészít.

    „...meg fognak ölni egyszer!”

    A fenti kijelentés egy nagyon rossz állapotban lévő beteg szájából hangzott el, aki az éjszakás ápolók durvaságára panaszkodott. Nem általánosíthatunk, de a beteg emlékezetében mégis ez marad meg, ha a kórházi ellátásra gondol.

    Csak panaszkodni lehet, dicsérni nem!

    Konfliktus esetén a betegek rögtön hivatkoznak jogaikra, mire a dolgozók eszköz nélkül inkább hallgatnak. Ebből is ered a betegekkel való távolságtartás. A pozitív visszacsatolás, a dicséret nagyon ritka, ezt jelezni valahol, szinte lehetetlen. A kérdésre a blog szerzője a következő választ kapta: "- ...erre nincs nyomtatvány, csak panaszkönyv van!"

    Hirdetés

    "...hát ezért fizetem a TB-t!!!???"

    A felmérés során kiderült, hogy a betegek többsége nincs tisztában a kórházi ellátás költségeivel. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak, mennyibe kerül egy vérvétel, egy röntgen vagy a kórházi ellátás, a válaszadók többsége a  járóbeteg ellátásokat tízszeresére, azaz 100-200 ezer forintra, míg a fekvőbeteg ellátásokat a tizedére, azaz 10-20 ezer forintra becsülte, a magánellátást pedig ezekhez viszonyítottan rendkívül túlárazták. Jól látszik tehát, hogy nincs pontos kép arról, hogy milyen értéke van az ellátásnak; ergo ha valaminek nincs értéke, akkor az ingyen van, és ha valami ingyen van, akkor az végtelenül felhasználható!

    "2 millió fő havi 7000 forint egészségügyi hozzájárulást fizet, de mire lehet ez elég?"

    A havi 7000 forint EHO-t (egészségügyi hozzájárulás) fizető állampolgár évi összesen 84 ezer forintja a következők egyikére lehet elég: évi 4 röntgen vizsgálat / 5-10 vérvétel / 1 egynapos kórházi ellátás / 1 alacsony gyógyszerfogyasztó évi gyógyszertámogatása.

    Kb. 600 milliárd forint folyik be éves szinten adók formájában az egészségügybe, azonban az elköltött összeg ennek a duplája, vagyis a másik felét valahonnan pótolni kell.

    "Üljön már le oda! ...menjen már, várjon a sorára! ...miért megy ápolónak, ha utálja a betegeket!?"

    Kérdezhetnénk, amikor a személyzet betegekkel való kapcsolatára, a munkához való hozzáállására panaszkodunk. A válasz nagyon egyszerű: akkora a szakemberhiány, hogy egyes kórházak, osztályok heteket, hónapokat vadásznak ápoló után és mikor megtalálják, akkor másodlagos lesz milyen képességei vannak, mennyire empatikus, tud-e kapcsolatot teremteni és kialakítani. A rendszer nem engedheti meg magának, hogy válogasson.

    Probléma továbbá, hogy nincsenek fiatal ápolók. Ennek oka nem csak a fizetés, hanem az életpálya, a szakmai motiváció, a társadalmi és szakmai megbecsülés hiánya. Ehhez jön még a környezet. Igaz, a kórházi felújítások folyamatban vannak, hol több, hol kevesebb jut ilyen célokra, de nagyon sok intézményben lehangoló állapotok között dolgozik a személyzet. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy sok a kiégett, fásult, kedvtelen dolgozó. Mire számíthat a beteg ilyen környezetben?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nincs bizalom

    A betegek és dolgozók közötti bizalom hiányának egyik fő oka, hogy a dolgozóknál nem feltétlenül alapvető elvárás a betegkapcsolódás. A szerző, az önkéntesség alatt általános problémaként élte meg, hogy az egészségügy egyik szintjén sem kezelik stratégiai feladatnak a beteggel való kapcsolatépítést, tájékoztatást.

    Annak ellenére, hogy minden egészségügyi iskolában, egyetemen számos kommunikációs képzés folyik, de ezek az úgynevezett "pihenő" tantárgyak. Nem kapnak kellő hangsúlyt, pedig a betegkapcsolat az egyik legfontosabb feltétele a gyógyulásnak!

    Mezős Balázs oldalai:
    facebook: https://www.facebook.com/otvenhet57
    blog: www.otvenhet.blog.hu

    Forrás: otvenhet.blog.hu

    Legutóbb frissült: 2016.11.18 12:19
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Átadták az ország harmadik Anyák Házát

    Az ünnepélyes átadóval a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban létrejött az ország harmadik Anyák Háza. Az Anyák Háza Országos Program pályázat 5.000.000 forintos fődíjából megújultak a már 20 éves Mamaszobák. Olyan kórtermeket alakítottak ki, ahol szülő és gyermeke a gyógyulás végéig együtt maradhat.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Tabutémák az orvosnál - Hogyan beszéljünk a szexuális problémáinkról?

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a szexuális egészség az általános egészség (testi, lelki és szociokulturális jó közérzet) megnyilvánulása a nemi életben. Ebből következik, hogy ha valakinek valamilyen szexuális panasza van, akkor elképzelhető, hogy az általános egészségével sincs minden rendben. De ne rohanjunk ennyire előre!

    Csökkentek a kórházi ellátással összefüggő járványok Magyarországon

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása szerint Magyarországon a 2015-ös adatokhoz képest negyedével csökkentek az egészségügyi ellátással közvetlen összefüggésben kialakuló járványok száma.

    Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

    A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

    Idén is több száz pozitív történet az Astellas-díj - Az év orvosa pályázaton!

    Lezárult a 2014-es Év orvosa pályázat közönségjelölési időszaka. A tavaly ősszel immár nyolcadik alkalommal meghirdetett nemes versengésre összesen 212 darab, az orvosok emberségét, nagyszerű teljesítményét, illetve példaértékű orvos-beteg kapcsolatokat bemutató történet érkezett, amellyel idén 123 orvos került a jelöltek közé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.