Az internetes gyógyszervásárlás szabályai

Szerző: PharmaPlaza

Manapság nem újdonság az interneten zajló kereskedelem, és azon sem nagyon lepődünk meg, hogy webáruházakban szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást megvásárolhatunk, amire éppen szükségünk van. Azonban az egészségügyi termékek, főként a gyógyszerek és vitaminok beszerzése a neten talán még nem olyan mindennapi, mint például a műszaki cikkek vagy a könyvek vásárlása, mégis hordoz magában rizikót, ha például nem jó helyen vásárolunk.

Ezért összegyűjtöttük azt a 10 fontos szempontot, amire érdemes figyelni az online vásárlás, főként a gyógyszervásárlás során.

1. Csak megbízható és biztonságos forrásból vásároljon!

Internetes gyógyszer-értékesítést csak az OGYÉI által engedélyezett közforgalmú gyógyszertárak végezhetnek, hatósági felügyelet mellett. Ezek a patikák szigorúan szabályozott és ellenőrzött módon, zárt rendszeren keresztül szerzik be a forgalmazott készítményeket, így azok minősége garantált.

2. Keresse az EU logóját!

2015 nyarától egységes logó segíti a vásárlókat az internetes gyógyszerbeszerzésben. Minden az Európai Unióban működő online gyógyszerkereskedőnek fel kell tüntetnie webáruházában a közös uniós jelvényt. Erre kattintva a fogyasztó a nemzeti hatóság oldalán elérheti az összes legálisan működő webpatikát, ezáltal biztos lehet abban, hogy a logó használója is legálisan működő, eredeti gyógyszereket forgalmaz.

3. Vényköteles gyógyszert csak személyesen a patikából!

Magyarországon a vényköteles gyógyszerek árusítása az interneten illegális. Ezen gyógyszerek alkalmazása komoly körültekintést igényel, és azok csak orvosi előírásra és szakember felügyelete mellett használhatók. A készítményeket csak személyesen a vény átadásakor adhatja ki a gyógyszerész.

4. Külföldi webáruházak kerülendők!

Magyarországon kívül működő vállalkozások hazánkba csak és kizárólag vény nélkül kapható gyógyszereket értékesíthetnek, azonban azok minőségét, hatóanyagtartalmát és biztonságosságát a hazai hatóságok nem tudják szavatolni. Érdemes tehát megbízható, hazai forrásból beszerezni a szükséges készítményeket.

5. Ne használjon gyanús terméket!

Bizonytalan forrásból származó készítmények esetén sokkal körültekintőbben kell eljárni, mint ha hazai patikában vagy webpatikában vásároltuk volna. Ellenőrizze a gyógyszer csomagolását, küllemét, ízét, és ha bármi szokatlant vagy gyanúsat tapasztal, ne vegye be, ne nyelje le! Forduljon tanácsért gyógyszerészéhez, orvosához, alkalmazható-e a gyógyszer. Vesse össze a készítményt az OGYÉI gyógyszeradatbázisában található adatokkal, ahol minden Magyarországon forgalmazott gyógyszer szerepel betegtájékoztatóval, fényképpel és nyilvántartási számmal! Ez utóbbit alkalmazás előtt érdemes mindig ellenőrizni.

6. Allergia, gyógyszerérzékenység esetén előbb tájékozódjon!

Minden esetben tájékozódjon a webáruházban az adott termék oldalán megtalálható betegtájékoztatóból, milyen esetekben nem javasolt, vagy körültekintéssel javasolt a gyógyszer szedése. A hivatalos betegtájékoztató a gyógyszerek esetében az OGYÉI gyógyszeradatbázisából is elérhetőek. Ha nem biztos a dolgában, inkább kérjen segítséget a webpatika ügyfélszolgálatán vagy az online gyógyszertár gyógyszerészétől.

7. A rendelés előtt ellenőrizze a szállítási időt!

Vegyük figyelembe, hogy online gyógyszerrendelés esetén minimum 1 nap a rendelés átfutási ideje a kattintástól a csomag megérkezéséig. Érdemes tehát előrelátónak lenni, és gondolni olyan esetekre, mikor szükség lehet egy fájdalomcsillapítóra, sebtapaszra, fertőtlenítő szerre vagy kötszerre. Ezeket szerezzük be előre, így nem okoz majd gondot a kiszállítási idő.

8. Regisztrálni jó dolog!

A regisztráció a webpatikákban általában nem kötelező, azonban célszerű a rendelés leadása előtt megtenni, hisz számos előnnyel járhat. Regisztrált fiókunkban nyomon tudjuk követni korábbi és aktuális rendelésünk állapotát, de akár újból le is adhatjuk azt, ha rendszeresen fogyasztott termékről van szó.

9. Minden esetben adja meg helyesen az elérhetőségeit!

Az elérhetőségeinket adjuk meg pontosan, annak érdekében, hogy minél hamarabb megkaphassuk a rendelésünket. A webpatika ügyfélszolgálata a megadott e-mail címen tartja majd velünk a kapcsolatot, vagy telefonon is kereshet bennünket a rendelések kapcsán, ha az szükséges lenne. A helyes szállítási cím és telefonszám pedig megkönnyíti a futárszolgálat dolgát.

10. Rendszeresen ellenőrizze megadott e-mail fiókját!

Mivel a webáruházak e-mailen tartják velünk a kapcsolatot elsődlegesen, ezért fontos, hogy olyan e-mail címet adjunk meg, ahol elérhetőek vagyunk, és rendszeresen olvassuk is a leveleinket. Így kapunk információt a rendelések állapotáról, és értesülhetünk a várható szállítási időről is. Ha kérdés vagy probléma merülne fel a teljesítéssel kapcsolatban, akkor az ügyfélszolgálat lényeges információkat közölhet velünk ilyen formán, melyre ha gyorsan tudunk reagálni, akkor akár hamarabb meg is kaphatjuk a csomagunkat.

(PharmaPlaza)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

HPV elleni védőoltás: sikerülhet...

Miért fontos foglalkozni a HPV-vel, hogyan érinti a serdülő lányokat és fiúkat? Milyen oltás adható a Nemzeti Immunizációs Programban és hogy néz...

Alig kínálnak egészségesebb...

2022. május 28-án Magyarországon hatályba lép a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvény, most azonban kiderült, hogy nem csupán...

A vényeken mit jelentenek a jogcím...

Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott...

Vényköteles, mégsem olcsóbb? -...

A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont...

Ön betartja? A gyógyszerszedés...

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a...

A gyógyszerallergia

Leggyakrabban antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentők okoznak allergiás reakciókat, ugyanakkor a nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza...

Hogyan befolyásolja a gyógyszerek...

Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.