Az internetes gyógyszervásárlás szabályai

PharmaPlaza
megjelent:

Manapság nem újdonság az interneten zajló kereskedelem, és azon sem nagyon lepődünk meg, hogy webáruházakban szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást megvásárolhatunk. Azonban az egészségügyi termékek beszerzése a neten mégis hordozhat magában rizikót, ha például nem jó helyen vásárolunk.

Ezért összegyűjtöttük azt a 10 fontos szempontot, amire érdemes figyelni az online vásárlás, főként a gyógyszervásárlás során.

1. Csak megbízható és biztonságos forrásból vásároljon!

Internetes gyógyszer-értékesítést csak az OGYÉI által engedélyezett közforgalmú gyógyszertárak végezhetnek, hatósági felügyelet mellett. Ezek a patikák szigorúan szabályozott és ellenőrzött módon, zárt rendszeren keresztül szerzik be a forgalmazott készítményeket, így azok minősége garantált.

2. Keresse az EU logóját!

2015 nyarától egységes logó segíti a vásárlókat az internetes gyógyszerbeszerzésben. Minden az Európai Unióban működő online gyógyszerkereskedőnek fel kell tüntetnie webáruházában a közös uniós jelvényt. Erre kattintva a fogyasztó a nemzeti hatóság oldalán elérheti az összes legálisan működő webpatikát, ezáltal biztos lehet abban, hogy a logó használója is legálisan működő, eredeti gyógyszereket forgalmaz.

3. Vényköteles gyógyszert csak személyesen a patikából!

Magyarországon a vényköteles gyógyszerek árusítása az interneten illegális. Ezen gyógyszerek alkalmazása komoly körültekintést igényel, és azok csak orvosi előírásra és szakember felügyelete mellett használhatók. A készítményeket csak személyesen a vény átadásakor adhatja ki a gyógyszerész.

4. Külföldi webáruházak kerülendők!

Magyarországon kívül működő vállalkozások hazánkba csak és kizárólag vény nélkül kapható gyógyszereket értékesíthetnek, azonban azok minőségét, hatóanyagtartalmát és biztonságosságát a hazai hatóságok nem tudják szavatolni. Érdemes tehát megbízható, hazai forrásból beszerezni a szükséges készítményeket.

5. Ne használjon gyanús terméket!

Bizonytalan forrásból származó készítmények esetén sokkal körültekintőbben kell eljárni, mint ha hazai patikában vagy webpatikában vásároltuk volna. Ellenőrizze a gyógyszer csomagolását, küllemét, ízét, és ha bármi szokatlant vagy gyanúsat tapasztal, ne vegye be, ne nyelje le! Forduljon tanácsért gyógyszerészéhez, orvosához, alkalmazható-e a gyógyszer. Vesse össze a készítményt az OGYÉI gyógyszeradatbázisában található adatokkal, ahol minden Magyarországon forgalmazott gyógyszer szerepel betegtájékoztatóval, fényképpel és nyilvántartási számmal! Ez utóbbit alkalmazás előtt érdemes mindig ellenőrizni.

6. Allergia, gyógyszerérzékenység esetén előbb tájékozódjon!

Minden esetben tájékozódjon a webáruházban az adott termék oldalán megtalálható betegtájékoztatóból, milyen esetekben nem javasolt, vagy körültekintéssel javasolt a gyógyszer szedése. A hivatalos betegtájékoztató a gyógyszerek esetében az OGYÉI gyógyszeradatbázisából is elérhetőek. Ha nem biztos a dolgában, inkább kérjen segítséget a webpatika ügyfélszolgálatán vagy az online gyógyszertár gyógyszerészétől.

7. A rendelés előtt ellenőrizze a szállítási időt!

Vegyük figyelembe, hogy online gyógyszerrendelés esetén minimum 1 nap a rendelés átfutási ideje a kattintástól a csomag megérkezéséig. Érdemes tehát előrelátónak lenni, és gondolni olyan esetekre, mikor szükség lehet egy fájdalomcsillapítóra, sebtapaszra, fertőtlenítő szerre vagy kötszerre. Ezeket szerezzük be előre, így nem okoz majd gondot a kiszállítási idő.

8. Regisztrálni jó dolog!

A regisztráció a webpatikákban általában nem kötelező, azonban célszerű a rendelés leadása előtt megtenni, hisz számos előnnyel járhat. Regisztrált fiókunkban nyomon tudjuk követni korábbi és aktuális rendelésünk állapotát, de akár újból le is adhatjuk azt, ha rendszeresen fogyasztott termékről van szó.

9. Minden esetben adja meg helyesen az elérhetőségeit!

Az elérhetőségeinket adjuk meg pontosan, annak érdekében, hogy minél hamarabb megkaphassuk a rendelésünket. A webpatika ügyfélszolgálata a megadott e-mail címen tartja majd velünk a kapcsolatot, vagy telefonon is kereshet bennünket a rendelések kapcsán, ha az szükséges lenne. A helyes szállítási cím és telefonszám pedig megkönnyíti a futárszolgálat dolgát.

10. Rendszeresen ellenőrizze megadott e-mail fiókját!

Mivel a webáruházak e-mailen tartják velünk a kapcsolatot elsődlegesen, ezért fontos, hogy olyan e-mail címet adjunk meg, ahol elérhetőek vagyunk, és rendszeresen olvassuk is a leveleinket. Így kapunk információt a rendelések állapotáról, és értesülhetünk a várható szállítási időről is. Ha kérdés vagy probléma merülne fel a teljesítéssel kapcsolatban, akkor az ügyfélszolgálat lényeges információkat közölhet velünk ilyen formán, melyre ha gyorsan tudunk reagálni, akkor akár hamarabb meg is kaphatjuk a csomagunkat.

(PharmaPlaza)

Cikkajánló

Az egészségügyi dolgozók jogai
Az egészségügyi dolgozók jogai

Törvényi rendelkezések.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.