Európában csak nálunk létezik védőnői hálózat

Független Hírügynökség
megjelent:

Hetven védőnőt tüntettek ki jubileumi díszoklevéllel pénteken az első alkalommal megrendezett Védőnők Napján. A fővárosi Semmelweis Egyetemen tartott ünnepségen volt olyan kitüntetett, aki 70 éve végzett.

A 93 éve működő védőnői hálózat sajátossága, hogy ez a népegészségügyi szemponból nagyon fontos, mindenki számára elérhető ellátási forma Európában csak Magyarországon létezik.

Magyarországon jelenleg csaknem 5 ezer védőnő dolgozik. Legtöbben a területi hálózatban és az iskolákban, de a kórházakban és a családvédelmi szolgálatban is működnek, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál is több mint 100-an vannak állásban. Mint sok egészségügyi területen itt is hiány van, hiszen 65 védőnői állás betöltetlen.

Az anya-gyermekvédelem fontossága, a védőnői hálózat létrehozásának terve az I. világháború idején merült fel, mivel nagyon sok csecsemő halt meg, csökkent a születések száma, ráadásul számos járvány pusztított. A haladó gondolkodású politikusok, orvosok a védőnői hálózattal a babona, a tudatlanság, az egészségkultúra hiánya ellen is kívántak küzdeni. Végül 1915. június 13-án a fővárosban az Újvárosházán alapították meg a hálózatot.

A védőnők egészségügyi diplomával rendelkező szakemberek, akik a családoknak, várandós anyáknak segítenek főleg tanácsokkal a csecsemők, gyermekek gondozásában. Ezen kívül fontos szerepük van a közegészségügyi és járványügyi feladatok megvalósításában, az egészségfejlesztésben, az egészségnevelésben a betegségek megelőzésében. A családoknak alanyi jogon jár ez a szolgáltatás.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.