• Lassan ismerik fel az orvosok a tinik rákját

    Szerző: Független Hírügynökség

    A tizenéveseknél a rákot általában jelentős késéssel diagnosztizálják az orvosok. Erről három tanulmány is készült Nagy-Britanniában egy orvosi kongresszusra, ezeket hétfőn ismertette a BBC brit közszolgálati tévé és rádió internetes honlapja.

    A hiba nem a páciensekben van, mert ők általában nem sokkal az első tünetek megjelenése után orvoshoz fordulnak. Viszont a háziorvosok általában nem veszik észre a rákos szimptómákat vagy a kórházi szakorvosok nem megfelelő vizsgálatokra küldik a betegeket.

    A 15-24 éves korosztályban a halálesetek 11 százalékát okozza a rák. A tizenéveseknek ma már sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre, de a javulás nem olyan látványos, mint a kisebb gyerekek esetében.

    Hirdetés

    Az egyik kutatás 115 csontdaganatos páciens esete alapján arra az eredményre jutott, hogy a tünetek észlelése és az eső diagnózis felállítása között 4-184 hét telt el, vagyis átlagosan 15 hét. A késlekedés akkor volt nagyobb, ha a páciens a háziorvoshoz fordult először, nem pedig kórházi szakorvoshoz.

    A másik tanulmány különböző rákos tizenévesek eseteit vizsgálta, ott 2-192 hét alatt született meg az első diagnózis, átlagosan 9,5 hét alatt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A harmadik tanulmány szerint - amelyben 200 fiatal szerepelt - a tinédzserek négy héten belül orvoshoz fordultak, ha fájdalmat, daganatot, fogyást vagy fáradtságot tapasztaltak. Csaknem valamennyi esetben a tünetek közül egyidejűleg 2 vagy 3 is jelen volt.

    De az agydaganatosok 59 százalékának, a Hodgkin-limfómások 54 százalékának, a csontdaganatosok 46 százalékának legalább 4-szer kellett elmennie a háziorvoshoz, mire továbbutalták szakorvoshoz.

    A brit háziorvosok szakmai szervezetének elnöke, Steve Field professzor így reagált: "Könnyű utólag azt mondani, hogy a háziorvosnak észre kellett volna vennie valamit, de ebben az életkorban a rák rendkívül ritka".

    Legutóbb frissült: 2008.06.09 11:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

    Egy kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvos a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Agydaganatom van? - Az orvos válaszol

    Bizonytalanság-érzetem van, nem szédülök, nem fáj a fejem. Azóta jelentkezett, amikor a feleségem elköltözött tőlem. Depressziós tüneteim is vannak: kedvetlenség, sírógörcsök, szorongás az egyedülléttől, alvászavar. Nagyon félek az agydaganattól, elképzelhető, hogy az is okozhatja? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

    Agydaganat gyermekkorban - valójában kétféle rákbetegség

    A gyerekkori agytumor, a medulloblasztoma kétféle daganatos betegséget takar – közölték amerikai kutatók. A medulloblasztoma általában gyógyítható, ám az általa érintett gyerekek élete véglegesen megváltozhat a rákkezelések hatására.

    Új vakcina agydaganat ellen

    Egy új kísérleti vakcina drasztikusan növeli a glioblasztóma (GBM), vagyis a leghalálosabb agytumor túlélési idejét, derült ki egy amerikai tanulmányból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.