Lassan ismerik fel az orvosok a tinik rákját

Szerző: Független Hírügynökség

A tizenéveseknél a rákot általában jelentős késéssel diagnosztizálják az orvosok. Erről három tanulmány is készült Nagy-Britanniában egy orvosi kongresszusra, ezeket hétfőn ismertette a BBC brit közszolgálati tévé és rádió internetes honlapja.

A hiba nem a páciensekben van, mert ők általában nem sokkal az első tünetek megjelenése után orvoshoz fordulnak. Viszont a háziorvosok általában nem veszik észre a rákos szimptómákat vagy a kórházi szakorvosok nem megfelelő vizsgálatokra küldik a betegeket.

A 15-24 éves korosztályban a halálesetek 11 százalékát okozza a rák. A tizenéveseknek ma már sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre, de a javulás nem olyan látványos, mint a kisebb gyerekek esetében.

Az egyik kutatás 115 csontdaganatos páciens esete alapján arra az eredményre jutott, hogy a tünetek észlelése és az eső diagnózis felállítása között 4-184 hét telt el, vagyis átlagosan 15 hét. A késlekedés akkor volt nagyobb, ha a páciens a háziorvoshoz fordult először, nem pedig kórházi szakorvoshoz.

A másik tanulmány különböző rákos tizenévesek eseteit vizsgálta, ott 2-192 hét alatt született meg az első diagnózis, átlagosan 9,5 hét alatt.

A harmadik tanulmány szerint - amelyben 200 fiatal szerepelt - a tinédzserek négy héten belül orvoshoz fordultak, ha fájdalmat, daganatot, fogyást vagy fáradtságot tapasztaltak. Csaknem valamennyi esetben a tünetek közül egyidejűleg 2 vagy 3 is jelen volt.

De az agydaganatosok 59 százalékának, a Hodgkin-limfómások 54 százalékának, a csontdaganatosok 46 százalékának legalább 4-szer kellett elmennie a háziorvoshoz, mire továbbutalták szakorvoshoz.

A brit háziorvosok szakmai szervezetének elnöke, Steve Field professzor így reagált: "Könnyű utólag azt mondani, hogy a háziorvosnak észre kellett volna vennie valamit, de ebben az életkorban a rák rendkívül ritka".

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Eltűnt az influenza? - Influenza...

A bevezetett korlátozó intézkedések hatására csökkent a fertőző betegségekben megbetegedettek száma? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi...

A rák megelőzése - Mi és miért...

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

Növeli-e a rák kockázatát a...

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból...

Hogyan juthat a megfelelő...

A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

A nagy rákbeteg átalakítás

Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.