Lassan ismerik fel az orvosok a tinik rákját

Független Hírügynökség
megjelent:

A tizenéveseknél a rákot általában jelentős késéssel diagnosztizálják az orvosok. Erről három tanulmány is készült Nagy-Britanniában egy orvosi kongresszusra, ezeket hétfőn ismertette a BBC brit közszolgálati tévé és rádió internetes honlapja.

A hiba nem a páciensekben van, mert ők általában nem sokkal az első tünetek megjelenése után orvoshoz fordulnak. Viszont a háziorvosok általában nem veszik észre a rákos szimptómákat vagy a kórházi szakorvosok nem megfelelő vizsgálatokra küldik a betegeket.

A 15-24 éves korosztályban a halálesetek 11 százalékát okozza a rák. A tizenéveseknek ma már sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre, de a javulás nem olyan látványos, mint a kisebb gyerekek esetében.

Az egyik kutatás 115 csontdaganatos páciens esete alapján arra az eredményre jutott, hogy a tünetek észlelése és az eső diagnózis felállítása között 4-184 hét telt el, vagyis átlagosan 15 hét. A késlekedés akkor volt nagyobb, ha a páciens a háziorvoshoz fordult először, nem pedig kórházi szakorvoshoz.

A másik tanulmány különböző rákos tizenévesek eseteit vizsgálta, ott 2-192 hét alatt született meg az első diagnózis, átlagosan 9,5 hét alatt.

A harmadik tanulmány szerint - amelyben 200 fiatal szerepelt - a tinédzserek négy héten belül orvoshoz fordultak, ha fájdalmat, daganatot, fogyást vagy fáradtságot tapasztaltak. Csaknem valamennyi esetben a tünetek közül egyidejűleg 2 vagy 3 is jelen volt.

De az agydaganatosok 59 százalékának, a Hodgkin-limfómások 54 százalékának, a csontdaganatosok 46 százalékának legalább 4-szer kellett elmennie a háziorvoshoz, mire továbbutalták szakorvoshoz.

A brit háziorvosok szakmai szervezetének elnöke, Steve Field professzor így reagált: "Könnyű utólag azt mondani, hogy a háziorvosnak észre kellett volna vennie valamit, de ebben az életkorban a rák rendkívül ritka".

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.