Habsburg György: fokozott figyelem a véradó kampányokra

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Különböző betegségeknél vérátömlesztésre, transzfúzióra van szükség a gyógyulás, az életben maradás érdekében, ehhez kell a vérmennyiség pótlása. Nem mindegy azonban, hogy milyen vért kap a beteg.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a WEBBeteg kérdésére elmondta: fontos, hogy ne legyen vérhiány az országban, a nyár egy rizikósabb időszak, ezért a júniust megelőző hónapokban fokozott figyelmet fordítanak a különböző kampányokra, amely az önkéntesek közreműködésével zajlik.

Több tucat helyszínen segíthettek a jelenlegi és új véradók május 14-én a Magyar Vöröskereszt szervezésében. Minden ilyen és ehhez hasonló megmozdulás nagyon fontos, ugyanis a biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség. Ahhoz, hogy rendelkezésre álljon ez a mennyiség, évente közel fél millió önkéntes véradományára van szükség. A toborzást, a véradások szervezését, a tájékoztatást a szervezet 1939 óta végzi állandó munkatársai és önkéntesei bevonásával, emellett minden nagyobb városban működik vérellátó központ (OVSZ), ahol összegyűjtik és elosztják a készítményeket.

Irányított véradás? Ilyen is van!

Amennyiben van egy beteg ember a közelében, akinek azonnal vagy a közeljövőben szüksége lesz vérkészítményre, akkor megjelölheti egy külön nyilatkozatban, hogy név szerint kinek a részére szeretné a vért adományozni. A Vérellátó Szolgálat teszi a dolgát és felveszi az érintett orvosával a kapcsolatot.

A Magyar Vöröskeresztnél közel 40 ezer önkéntes tevékenykedik, az ő munkájuk nélkül nagyon nehéz lenne összefogni és koordinálni a véradást. Az abszolút sikert jelzi, hogy az elmúlt évben 449 000 véradó jelent meg a különböző eseményeken, hogy vért adjanak. Széleskörű felvilágosító munkára van szükség ahhoz, hogy mindenki megértse ennek a küldetésnek a jelentőségét - tette hozzá az elnök.

Véradó bárkiből lehet, ha egészséges és betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves. És még egy fontos kritérium: a jelentkező testsúlyának meg kell haladni az 50 kg-ot. Tavaly 59 ezren gondolták úgy, hogy csatlakoznak ehhez a népes táborhoz, ők állandó vagy egyszeri önkéntes véradókká váltak.

Frissítésre van szükség!

Itt adhat vért

A véradáshoz vigye magával a személyi igazolványát, a lakcím és TAJ kártyáját. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges.

Nagyon fontos a fiatalok tájékoztatása is, hogy megismerjék a véradó mozgalmat. Belőlük lesz a következő generáció szülője. A legtöbb véradó 50 év feletti, nagyon szükséges a vérfrissítés. A donortoborzás fontos állomása a felsőoktatás területe, évente szerveznek véradóversenyt az egyetemek bevonásával, valamint jelen vannak a fesztiválokon is - tudtuk meg Habsburg Györgytől. 2011 utolsó negyedévében 6700 nappali tagozatos egyetemista segített, és több mint 2000 volt az új véradók száma.

Vizsgálat is egyben

Mindig szem előtt kell tartani, hogy a véradás nem mindenkinek tetszik, időt vesz igénybe, vizsgálattal jár, amelytől sokan irtóznak, arra gondolnak, hogy majd ott szembesül a betegségével, a nagy segítségnyújtásból pedig könnyen lelki tragédia lehet. Mások félnek a vérvétel következményétől, pedig semmiféle betegítő hatása nincs. Elsődleges szempont a véradó egészsége.

A mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják az Országos Vérellátó Szolgálat valamelyik laboratóriumában, meghatározzák a vércsoportot, minden egyes donor vérmintájából Hepatitisz B vírus antigén, HIV 1-2 vírus, Hepatitisz C vírus, valamint szifiliszt okozó baktérium ellenanyag vizsgálata történik - magyarázza Varga Lajosné, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervező koordinátora. Bármelyik felsorolt vírus antigén vagy ellenanyag jelenlétét kimutatja a szűrővizsgálat, ha csak a gyanú is felmerül, a vér minden esetben megsemmisítésre kerül, soha nem kerül transzfúzióra.

Amennyiben a vért először adó donorról az aHBc vizsgálat pozitivitása alapján kiderül, hogy a donor valaha átesett Hepatitisz B vírusfertőzésen, akkor kizárják a véradásból.

Igyunk és együnk előtte!

Nagyon fontos a véradás előtti folyadékbevitel, ez segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel. Ezért szoktak adni a véradás előtt folyadékot, leginkább teát vagy vizet a jelentkezőnek. Véradásra célszerű étkezést követően menni. Minden esetben megkérdezik a jelentkezőt, hogy mikor evett és mennyit. Ügyeljünk azonban arra, hogy a véradás előtt ne fogyasszunk túl zsíros ételeket, mert a levett vér magas zsírsavtartalma előnytelen lehet a feldolgozás szempontjából.

Néhány hasznos információ

  • A nők évente háromszor, a férfiak évente ötször adhatnak vért.
  • Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
  • Maximum 45 percet vesz igénybe a vérvétel, az adatfelvétellel és a laboratóriumi és egyéb kivizsgálással együtt.
  • Az adatnyilvántartás után egy tesztet kell kitölteni, amelyben az egészségügyi állapotunkról kérdezősködnek.
  • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (ez egy egységnek felel meg), valamint a vizsgálathoz is levesznek egy kisebb adagot.
  • A vérvétel után fontos a pihenés, illetve az étkezés, megterhelő lehet a szervezet számára a vérveszteség.

Mentsen meg három életet!

Egy véradótól összegyűjtött 450 ± 10% ml teljes vérből vérkészítményeket állítanak elő. Egy centrifugálási eljárással választják szét az egyes vérkomponensekre: a vörösvérsejt koncentrátum 35 napig érvényes transzfúzióra, a trombocita, azaz vérlemezke-koncentrátum 5 napig használható fel, a folyékony plazma-készítmény pedig akár egy évig is tárolható. Egy egység teljes vér tehát 3 beteg életén is segíthet.

A vérkészítmények transzfúziója kapcsán előfordulhatnak olyan szövődmények, amelyek megelőzhetőek további vérkészítmény előállítási technikák alkalmazásával, így lecsökkentik a készítmény maradék plazmafehérje tartalmát és/vagy eltávolítják a speciális szűrők segítségével a fehérvérsejtek nagy részét. Ezt a két eljárást célzottan, a fokozottan veszélyeztetett betegcsoportok kezelésében alkalmazzák.

A vér útja

11 tévhit a véradásról

Egyetlen véradással 3 ember életét lehet megmenteni, ráadásul az adott vér teljes vérként, vagy részeire bontva (vörös vértest, plazma, trombocita) adható, attól függően, mire van szüksége a betegnek.Ennek ellenére rengeteg mítosz kering a véradással kapcsolatban. Ezekről rántjuk most le a leplet. 11 tévhit a véradásról

Hazánk vérkészletének nagyobb része (kb. 70 százaléka) a vérellátókban található, innen szállítják a szükséges helyre, a maradék része a kórházi transzfúziológiai osztályokon és a kórházi depókban található.

Abban az esetben, ha nincs készleten megfelelő milyenségű és mennyiségű készítmény, az állandó véradók kerülnek a képbe, őket értesítik telefonon. A segítő, ha teheti, azonnal vagy néhány órán belül ellátogat a hozzá legközelebb található vérellátó állomásra, a laboratóriumi vizsgálatot követően kerülhet a készítmény a kórházba, ez néhány órán belül megtörténik. Feszített munka és körültekintő szervezés előzi meg a transzfúziót - avat be a részletekbe Varga Lajosné megyei véradószervező koordinátor.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Véradási szabályok és tippek

Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Győzzük le a tévhiteket, és adjunk...

Egyetlen véradással 3 ember életét lehet megmenteni, ráadásul az adott vér teljes vérként vagy részeire bontva (vörös vértest, plazma, trombocita)...

Véradóhelyek

Hol adhat vért? Véradóhelyek Magyarországon megyénkénti csoportosításban, címmel és elérhetőségekkel.

Véradással nem csak segíthet...

Bizonyára nem kell sokat magyarázni azt, hogy miért is érdemes időközönként véradásra járni. Azonban egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint...

Megyejárás a Vöröskeresztnél:...

A Magyar Vöröskereszt vezetői az év végéig minden megyébe ellátogatnak, hogy felmérjék a rendelkezésre álló belső erőforrásokat és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.