A holttestek nem jelentenek járványveszélyt

Független Hírügynökség
megjelent:

A közhiedelemmel ellentétben olyan katasztrófák idején, mint a mostani kínai földrengés vagy a burmai ciklon, a holttestek nem okoznak betegséget, és nem jelentenek más közegészségügyi veszélyt a túlélőkre - jelentette ki pénteken a WHO egyik vezetője.

Katasztrófák után a járványveszélyt nem a bomlásnak induló holttestek okozzák, hanem a tiszta víz hiánya, a szennyvíz és az ürülék, olvasható Arturo Pesigannak, az Egészségügyi Világszervezet nyugat-csendes-óceáni igazgatójának manilai nyilatkozatában.

"Elterjedt, de hibás nézet, hogy a holttestek betegségek forrásai lehetnek, és ezért veszélyt jelentenek a közegészségre" - írta a WHO-igazgató. 

"Nem tudunk olyan dokumentált esetről, amikor természeti katasztrófa utáni járványt holttestekre lehetett volna visszavezetni" - írja az orvos, aki a régió humanitárius segélyakcióit irányítja.

Katasztrófák idején az áldozatok többnyire olyan emberek, akik nem betegség miatt haltak meg, így holttestük sem fertőző. A testek bomlását okozó mikroorganizmusok pedig nem tudnak betegséget okozni az élőkben. A közegészségügyileg veszélyes kórokozók többsége a halál beállta után néhány órával maga is elpusztul - írja a WHO-igazgató. 

A fertőzések legfőbb forrásai

A katasztrófák utáni járványokat a tiszta víz és a személyi higiéné hiánya okozza, amikor emberi ürülékkel fertőződnek az élelmiszerek és az ivóvíz. Ezek bármikor kelthetnek járványt, de a veszély különösen megnő akkor, amikor katasztrófák után sok ember zsúfolódik össze szükségmenhelyeken.

A WHO-igazgató aláhúzta, hogy az erőfeszítéseket az élőkre kell összpontosítani, és nem szabad a forrásokat a holttestek eltakarítására pazarolni.

A rosszul tájékozott sajtó miatt nyomás nehezedik ilyenkor a kormányokra, és a hatóságok ésszerűtlen intézkedéseket hoznak, például fertőtlenítik a holttestek körüli területeket vagy mésszel szórják le a hullákat. Mindez pénzt, időt, berendezéseket, szervezési energiát követel, amit a túlélők megsegítése elől vonnak el, holott teljesen fölösleges" - hívja fel a figyelmet a WHO regionális főnöke.

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.