• A holttestek nem jelentenek járványveszélyt

    Szerző: Független Hírügynökség

    A közhiedelemmel ellentétben olyan katasztrófák idején, mint a mostani kínai földrengés vagy a burmai ciklon, a holttestek nem okoznak betegséget, és nem jelentenek más közegészségügyi veszélyt a túlélőkre - jelentette ki pénteken a WHO egyik vezetője.

    Katasztrófák után a járványveszélyt nem a bomlásnak induló holttestek okozzák, hanem a tiszta víz hiánya, a szennyvíz és az ürülék, olvasható Arturo Pesigannak, az Egészségügyi Világszervezet nyugat-csendes-óceáni igazgatójának manilai nyilatkozatában.

    "Elterjedt, de hibás nézet, hogy a holttestek betegségek forrásai lehetnek, és ezért veszélyt jelentenek a közegészségre" - írta a WHO-igazgató. 

    Hirdetés

    "Nem tudunk olyan dokumentált esetről, amikor természeti katasztrófa utáni járványt holttestekre lehetett volna visszavezetni" - írja az orvos, aki a régió humanitárius segélyakcióit irányítja.

    Katasztrófák idején az áldozatok többnyire olyan emberek, akik nem betegség miatt haltak meg, így holttestük sem fertőző. A testek bomlását okozó mikroorganizmusok pedig nem tudnak betegséget okozni az élőkben. A közegészségügyileg veszélyes kórokozók többsége a halál beállta után néhány órával maga is elpusztul - írja a WHO-igazgató. 

    A fertőzések legfőbb forrásai

    A katasztrófák utáni járványokat a tiszta víz és a személyi higiéné hiánya okozza, amikor emberi ürülékkel fertőződnek az élelmiszerek és az ivóvíz. Ezek bármikor kelthetnek járványt, de a veszély különösen megnő akkor, amikor katasztrófák után sok ember zsúfolódik össze szükségmenhelyeken.

    A WHO-igazgató aláhúzta, hogy az erőfeszítéseket az élőkre kell összpontosítani, és nem szabad a forrásokat a holttestek eltakarítására pazarolni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rosszul tájékozott sajtó miatt nyomás nehezedik ilyenkor a kormányokra, és a hatóságok ésszerűtlen intézkedéseket hoznak, például fertőtlenítik a holttestek körüli területeket vagy mésszel szórják le a hullákat. Mindez pénzt, időt, berendezéseket, szervezési energiát követel, amit a túlélők megsegítése elől vonnak el, holott teljesen fölösleges" - hívja fel a figyelmet a WHO regionális főnöke.

    Legutóbb frissült: 2008.05.16 15:44
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

    Kanyaró: Megbetegedések Magyarországon

    Az országos tisztifőorvos bejelentése laboratóriumi vizsgálattal megerősített magyarországi kanyarójárványról.

    A védőoltásokkal életeket menthetünk

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által létrehozott és koordinált Immunizációs Világhét minden évben, így idén is lehetőséget teremt arra, hogy a védőoltások megfelelő alkalmazásának ösztönzésére hívjuk fel a figyelmet.

    Mit kell tudni az Ebola-vírusról? - Tájékoztatás utazók számára az Ebola-lázról

    Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz.

    A járványos gyermekbénulás (poliomyelitis, Heine-Medin kór) tünetei és megelőzése

    Heveny, vírusos, járványos megbetegedés, amely átmeneti, vagy végleges izombénulásokat okoz. Európán jelentős poliomyelitis-járványok utoljára az 1950-es években söpörtek végig, a Sabin-cseppek általános bevezetése előtt. A védőoltásnak köszönhetően azokban az országokban ahol az oltást rendszerességgel alkalmazzák, már gyakorlatilag nem fordul elő.

    Újinfluenza: orvosi lap bírálja az Egészségügyi Világszervezetet

    A The British Medical Journal (BMJ) bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az újinfluenza-világjárvány kezelése miatt; a tekintélyes orvosi folyóirat szerint az eljárást beárnyékolta a titkosítás és az összeférhetetlenség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások