A penész felerősítheti az asztma tüneteit

Medipress
megjelent:

Súlyos asztmát válthat ki a penész - állítják amerikai kutatók. A kitináz néhány fajtájára az asztmás emberek nagyon érzékenyek. Ezek lebontják a penészgomba kitin nevű komponensét, amely előidézi az allergiás gyulladást.

"Észrevettük, hogy a környezetben található penész és a kitináz gén egyes változatai találkozáskor olyan mértékben súlyosbítják az asztmás tüneteket, hogy kórházi ellátásra van szükség" - mondta a tanulmány vezetője, Ann Wu, a Harvard Orvosi karának adjunktusa.

A vizsgálatban Wu és munkatársai a Gyermekkori Asztma Kezelési Program (Childhood Asthma Management Program ) adatait elemezték. A gyermekek 5 és 12 év közöttiek voltak, enyhe vagy közepesen súlyos krónikus asztmában szenvedtek. Otthonaikat a penész mennyisége alapján sorolták be: több vagy kevesebb, mint 25 ezer penész kolónia található 1 gramm háztartási porban. 25 ezernél magasabb érték soknak számít egy otthon esetében. A gyerekektől vett vérmintákon a kutatók genetikai vizsgálatokat is végeztek.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a kitináz gén CHIT1 egyes változatai, valamint a nagy koncentrációjú penész kapcsolatban vannak a súlyos asztmás rohamokkal. A közzétett tanulmány online olvasható június 24-től, nyomtatott kiadása az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban fog megjelenni.

(Medipress)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.