Hatásos, mint a placebo

MTI
megjelent:

Hatástalannak találták az eddig ízületvédőnek tartott glükozamint norvég kutatók. A glüközamint tartalmazó készítmények szedése semmivel sem csillapította jobban a krónikus hátfájást, mint a placebo-készítmény.

A szakemberek kiemelik, a glükozamin szedése nem sok hatással volt olyan páciensek esetében, akiknél a hátfájást degeneratív artritisz (kopásos eredetű gyulladásos tüneteket produkáló ízületi betegség) okozza, így esetükben a készítmény alkalmazása nem javallott - hangsúlyozzák norvég kutatók, akik vizsgálataikról az amerikai orvosszövetség folyóiratában, a JAMA (Journal of the American Medical Association) legújabb számában közöltek tanulmányt.

Az Oslói Egyetem kutatói Philip Wilkensszel az élen randomizált klinikai vizsgálat során elemezték, hogy 250 huszonöt évesnél idősebb, krónikus derékfájástól szenvedő páciensnél milyen hatást eredményez a glükozamin.

A kutatók a készítmény hat havi, majd egyéves szedése után értékelték a páciensek állapotát, akikkel kitöltettek egy részletes kérdőívet. A fájdalom fennmaradásáról, erősségéről, s a betegeknél emiatt esetleg kialakuló mozgáskorlátozottságról beszámoló válaszok elemzése alapján a norvég tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy nincs statisztikailag értékelhető különbség a glükozamint és a placebo-t szedő két csoport között.

"Eredményeinkből kiindulva nincs értelme glükozamint szedetni az összes krónikus keresztcsonttájéki kopásos eredetű ízületi bántalmakban szenvedő betegek esetében" - hangsúlyozza Philip Wilkens kollégáival a JAMA-tanulmányban.

Andrew Avins, a Northern California Kaiser Permanente egészségügyi szervezet szakértője a tanulmányhoz fűzött kommentárjában a legvalószínűbb magyarázatként azt emeli ki, hogy a glükozamin valószínűleg kevéssé hatékony a krónikus ízületi gyulladás tüneteivel, fájdalommal járó csontbetegség, az oszteoartritisz esetében.

"A hatás nem nagyobb, mint amit valamilyen placebo eredményezhet" - jegyezte meg Andrew Avins.John Markman, a New York-i University of Rochester Medical Center fájdalomszakértője "visszalépésnek" nevezte a vizsgálatot, mivel a glükozamin olcsó és más készítményekkel ellentétben kevés a mellékhatása.

Mint rámutatott, az amerikai lakosság 80 százaléka élete során megtapasztalja a hátfájást - e probléma kezelésére az Egyesült Államokban évente 16 milliárd dollárt (3623,6 milliárd forintot) költenek.

(MTI)

Cikkajánló

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Hátfájás
A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A legtöbb esetben a hátfájdalom mögött hétköznapi okok húzódnak meg, és ritkábban fordul elő komoly (a hátfájáson kívül jellemzően más panasszal is járó) betegség a háttérben.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.