Gyomorrák - Sokszor csak későn ismerik fel

MTI
megjelent:

A kutatók azonosították az immunrendszer azon sejtjeit, melyek a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium ellen lépnek fel.

Mivel a gyomorfekély a gyomorrák fontos kockázati tényezője, a felfedezés új utat nyithat a daganat diagnózisának felállításában és kezelésében.

A Helicobacter pylori egyike a legelterjedtebb fertőzéseknek. A baktérium a gyomor krónikus gyulladását okozza, mely fekélyképződést, a későbbiekben gyomorrák kialakulását vonhatja maga után. A gyomorrák sokáig tünetszegény, ezért gyakran későn fedezik fel, amikor már elég rosszak a beteg kilátásai.

A Göteborgi Egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének kutatói azt vizsgálták, a gyomorban hogyan lép fel az immunrendszer a Helicobacter pylori ellen. Åsa Lindgren és munkacsoportja a természetes ölősejteket viselkedését tanulmányozta (angolul: natural killer cells – NK-sejtek). Ezek a sejtek az immunrendszer elemei, amelyek felismerik és elpusztítják mind a vírussal, mind a bektériummal fertőzött sejteket, valamint a daganatsejteket.

A munkacsoport megállapította, hogy az NK-sejtek a Helicobacter pylori elleni harc során aktivizálódnak: jelátviteli anyagokat (citokineket) termelnek, melyek segítségével védő hatást váltanak ki. Korábbi kutatások szerint amennyiben az NK-sejtek megtalálhatóak a daganatszövetben, jobbak a beteg kilátásai, hosszabb túlélés várható, ugyanis az NK-sejtek pusztítják a daganatsejteket.

Az NK-sejtek csökkent aktivitása növeli a daganat kialakulásának kockázatát, mely felfedezés Lindgren szerint a jövőben új módszerekhez vezethet a gyomorrák diagnosztikájában és kezelésében egyaránt.

Frissítve: 2013.08.31. 23:11, Megjelent: 2013.08.31. 23:11
Címkék: Gyomorrák téma

Cikkajánló

A gyomorrák tünetei és a veszélyeztettek

Dr. Kónya Judit, Dr. Tóth Sára Rebeka
Gyomorrák
Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, illetve ismert hajlamosító tényezők állnak fenn, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, Dr. Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Tóth Sára Rebeka
Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.