A mobilátjátszó tornyok és a rák - Kutatás

MTI
megjelent:

A mobiltelefon-átjátszó tornyok nem növelik a gyermekeknél a rákos megbetegedések kockázatát - derült ki egy brit kutatás során, amelynek eredményeit a British Medical Journal (BMJ) szerdai száma közli.

A kutatók elemezték annak az 1397 daganatos megbetegedésben szenvedő, négy éves kor alatti gyermeknek az esetét, akiknél 1999 és 2001 között diagnosztizálták a kórt Nagy-Britanniában. Párhuzamosan 5588 azonos korú egészséges gyermek adatait elemezték.

A vizsgálatok következő szakaszában azt tekintették át, hogy a gyermekek lakhelyéhez mennyire közel telepítettek mobiltelefon-átjátszó tornyot, s azoknak mekkora a teljesítménye. Mint kiderült, a daganatos megbetegedésben szenvedő kicsik lakása átlagosan 1107 méterre volt egy átjátszó toronytól, míg egészséges társaik esetében az átlagos távolság 1073 méter volt.

A rákos beteg gyermekekhez legközelebb eső átjátszó torony átlagosan 2,89 kilowattos teljesítménnyel rendelkezett, az egészségesek esetében a mutató 3 kilowatt volt.

A vizsgálatot egy független testület finanszírozta, amelyet a mobiltelefonok esetleges egészségkárosító hatásait tanulmányozó kutatások támogatására hoztak létre, e tevékenység pénzügyi hátterét a brit egészségügyi minisztérium, valamint a távközlési ipar biztosította. Mint a tanulmány vezető szerzője, Paul Elliot, a londoni Imperial College járvány- és közegészségtani professzora rámutatott, a vizsgálat bebizonyította: az átjátszó tornyok közelében élőknek egészségügyi okokból nem kell fontolgatniuk a lakáscserét.

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.