• Otthonszülés - Oxigénhiányos csecsemő

    Szerző: MTI

    Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

    A BRFK tájékoztatása szerint hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi, II. kerületi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították. A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért rendőri segítséget kértek.

    Hirdetés

     A szülés, születés módjai
    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai >>
    A kiérkező rendőrök a lakásba nem tudtak bejutni, abban mozgást nem észleltek, ezért a mentőszolgálat munkatársaival történt egyeztetést követően a helyszínről távoztak - közölte a rendőrség. A rendőrség az eset kivizsgálása érdekében kedden feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek keretében tisztázzák, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációk kapcsán.

    Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az éjszakai órákban koraszülött-mentőt hívták egy kerületi otthonszülés helyszínére.

     A baba fejlődése
    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap
    Tájékoztatása szerint az ott tartózkodók egyike a mentőknek G. Ágnes néven mutatkozott be, személyazonosságát, szerepét azonban a mentők nem vizsgálhatták.

    Az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen tavaly novemberben kezdődött meg három bűncselekmény miatt a büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest foglalkozásától korábban eltiltották. A tervezett otthonszüléseknél azonban bábaként tevékenykedő nő azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa "kísért" szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig "kivérzett állapotba" került.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.05.18 22:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A Mount Everest oxigénpalack nélkül: ismét a csúcsra tör Klein Dávid

    Szombaton indul útnak Budapestről Klein Dávid hegymászó. A cél a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászása. A sportoló már túl van egy féléves felkészítő programon.

    Geréb Ágnes: Döntött a Bíróság

    Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

    A strasbourgi Bíróság elmarasztalta Magyarországot

    Magyarország ellen döntött otthonszülési ügyben kedden kihirdetett - nem jogerős - ítéletében a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság első fokon eljáró tanácsa. Az ítélet szerint Magyarország megsértette Ternovszky Anna magyar állampolgár magánélethez és családi élethez fűződő jogait.

    Otthonszülés: Készül a jogszabálytervezet

    Az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet véleményezése érdekében újabb egyeztetést tartott pénteken Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érdekelt civil és szakmai szervezetekkel; a tervezetet még nem fogadták el, ezért újabb egyeztetés lesz a jövő héten.

    Geréb-per: Szakszerűtlen fogás okozta a magzat halálát?

    Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes, jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor - értett egyet az ügyben felkért mindhárom szakértő, akik csütörtökön ismertették szakvéleményüket a Fővárosi Bíróságon zajló elsőfokú tárgyaláson.

    Geréb Ágnes őrizetben - Majdnem meghalt egy csecsemő

    Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.