Nőgyógyászati szűréstől a kártérítési perig

Dr. Erdős György
szerző: Dr. Erdős György, ügyvéd - WEBBeteg
megjelent:

Egy ötvenéves nőnél méhnyakrákot diagnosztizáltak, de a méheltávolító műtét után kiderült, hogy a diagnózis téves volt. Hogyan fordulhatott ez elő, és mi lett a kártérítési per eredménye? Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

Az ötvenéves vidéki nőbeteg, a nőgyógyászati protokollban meghatározott rendszerességgel járt méhnyakrák szűrővizsgálatra. Anamnézisében szerepelt, hogy fokozott figyelmet igényel, mivel anyai ágon veszélyeztetett.

Mintegy négy éven keresztül a szűrővizsgálatok negatív eredményt mutattak, az ötödik évben azonban a leletek szerint tumoros elváltozás volt látható, így azonnali műtéti beavatkozást javasoltak. A diagnózist és a műtéti javaslatot a szűrővizsgálatokat végző gyógyintézet adta ki.

A diagnózist megállapító gyógyintézet az Egészségügyi törvénynek megfelelően, a beteget olyan fővárosi gyógyintézetbe utalta, ahol a beteg további ellátását megfelelőbb feltételek mellett tudták biztosítani, mint a beküldő gyógyintézetben.

Téves volt a diagnózis, mindkét gyógyintézet hibázott

A fővárosi kórházban a betegnél még néhány kiegészítő vizsgálatot végeztek, azonban azt az alapvető vizsgálatot nem végezték el, amely a tumoros megbetegedés diagnózisát megerősítette vagy cáfolta volna. A beküldő kórház orvosi dokumentációi alapján a méheltávolító műtét megtörtént. Ezt követően az előírásnak megfelelően az eltávolított részből patológiai vizsgálatokat végeztek, ami negatív volt, vagyis nem állapította meg a betegnél a méh rákos elváltozását.
A betegnek ezek után természetesen kártérítésre tartott igényt, melynek érvényesítésével az Erdős Ügyvédi Irodát bízta meg.

Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

A kártérítési per során a beteget (Felperest) képviselő ügyvédi iroda keresetében egyetemleges marasztalást kért mindkét gyógyintézettel szemben.

A peres eljárásban azt kellett vizsgálni, hogy a gyógyintézeteknek vagy azok valamelyikének felróható-e az a körülmény, hogy az egészséges nőbeteget teljesen feleslegesen megoperálták, méhét eltávolították, mesterségesen elöregítették.

A beküldő kórháznak, mint I. rendű Alperesnek a diagnosztikai tévedés volt felróható. A diagnosztikai tévedés számos Legfelsőbb Bírósági Eseti Döntése szerint orvosi műhiba, mert nélkülözi a kellő gondossággal, és körültekintéssel történt kivizsgálást.

A fővárosi gyógyintézetnek, mint II. rendű Alperesnek, pedig az volt felróható, hogy az alapvizsgálatokat nem ismételte meg, saját vizsgálati eredményei helyett a beküldő kórház által megállapított diagnózist fogadta el, és ennek alapján végzett, teljesen feleslegesen műtéti beavatkozást.

Amennyiben kellő gondossággal és körültekintéssel jár el II. rendű Alperes és elvégzi ugyanazokat a vizsgálatokat, amelyeket I. rendű Alperes végzett, úgy I. rendű Alperes diagnosztikai tévedésével okozati összefüggésben Felperesnek nem lett volna kára, mert a méh eltávolító műtétre nem került volna sor.

Milyen ítéletet hozott a bíróság?

A Bíróság a peres eljárás során a tanuk meghallgatása és a szakértői vélemények beszerzése után, I. és II. rendű Alpereseket egyetemlegesen marasztalta. A kár összegszerűségénél azonban figyelembe vette Felperes életkorát, családi körülményeit, vagyis azt, hogy a jövőben nem akart már gyereket szülni.

Ennek ellenére a jogerősen megítélt kártérítés összegével Felperes elégedett volt.

Erdős Ügyvédi Iroda

Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult. Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni.

Az Erdős Ügyvédi Iroda előrhetősége és honlapja

(WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

D-vitamin hiánya a nőgyógyászatban - ezeket okozhatja

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, mely hormonként is működik. Nem csak az immunrendszerünk és a csontjaink egészségéhez járul hozzá, de a...

Milyen nőgyógyászati betegségek okozhatnak krónikus kismedencei fájdalmat?

A deréktáji fájdalom és a kismedencei fájdalom több esetben összemosódhat. A nőgyógyászati okokat keresve azok a betegségek, melyek krónikus...

A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

Ha a mióma panaszt okoz vagy bármilyen komplikáció lép fel miatta, kezelésre van szükség. Ma már több típusú terápia áll rendelkezésre. Hogyan...

A cukorbetegség nőgyógyászati szövődményei

A cukorbetegség bakteriális és gombás nőgyógyászati fertőzésekre egyaránt hajlamosít. Az egyik leggyakoribb és legismertebb nőgyógyászati...

Fehér, barna, zöld, véres - A hüvelyi folyásokról

A hölgyek számára bizonyára jól ismert jelenség a hüvelyi váladékozás: a fehérneműn nyomot hagyó, kóros esetekben egyéb tünetekkel társuló...

Szövetrészek vándorúton - Rendellenes helyen jól működő hormonok

A fájdalmas alhasi panaszai miatt orvosi segítséget kereső nőnek, ha endometriózisa van, ám nincs szerencséje, a helyes diagnózis felállításáig...

Hüvelyi fertőzések és hüvelyfolyás: Milyen betegség állhat a háttérben?

Állandóan visszatérő hüvelyi fertőzéstől szenvedek. Sokszor bűzös, bő hüvelyi folyással is küszködök. Mit tegyek, hogy meggyógyuljak? Mire...

A méhnyakrák kezelése

A korai stádiumban felismert méhnyakrák sikeresen kezelhető. A kezelés formája, és a betegség prognózisa a rák típusától és előrehaladottsági...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.