• Nőgyógyászati szűréstől a kártérítési perig

    Dr. Erdős György
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd

    Egy ötvenéves nőnél méhnyakrákot diagnosztizáltak, de a méheltávolító műtét után kiderült, hogy a diagnózis téves volt. Hogyan fordulhatott ez elő, és mi lett a kártérítési per eredménye? Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

    Az ötvenéves vidéki nőbeteg, a nőgyógyászati protokollban meghatározott rendszerességgel járt méhnyakrák szűrővizsgálatra. Anamnézisében szerepelt, hogy fokozott figyelmet igényel, mivel anyai ágon veszélyeztetett.

    Mintegy négy éven keresztül a szűrővizsgálatok negatív eredményt mutattak, az ötödik évben azonban a leletek szerint tumoros elváltozás volt látható, így azonnali műtéti beavatkozást javasoltak. A diagnózist és a műtéti javaslatot a szűrővizsgálatokat végző gyógyintézet adta ki.

    Hirdetés

    A diagnózist megállapító gyógyintézet az Egészségügyi törvénynek megfelelően, a beteget olyan fővárosi gyógyintézetbe utalta, ahol a beteg további ellátását megfelelőbb feltételek mellett tudták biztosítani, mint a beküldő gyógyintézetben.

    Téves volt a diagnózis, mindkét gyógyintézet hibázott

    A fővárosi kórházban a betegnél még néhány kiegészítő vizsgálatot végeztek, azonban azt az alapvető vizsgálatot nem végezték el, amely a tumoros megbetegedés diagnózisát megerősítette vagy cáfolta volna.  A beküldő kórház orvosi dokumentációi alapján a méheltávolító műtét megtörtént. Ezt követően az előírásnak megfelelően az eltávolított részből patológiai vizsgálatokat végeztek, ami negatív volt, vagyis nem állapította meg a betegnél a méh rákos elváltozását.
    A betegnek ezek után természetesen kártérítésre tartott igényt, melynek érvényesítésével az Erdős Ügyvédi Irodát bízta meg.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető


    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető>>

    A kártérítési per során a beteget (Felperest) képviselő ügyvédi iroda keresetében egyetemleges marasztalást kért mindkét gyógyintézettel szemben.

    A peres eljárásban azt kellett vizsgálni, hogy a gyógyintézeteknek vagy azok valamelyikének felróható-e az a körülmény, hogy az egészséges nőbeteget teljesen feleslegesen megoperálták, méhét eltávolították, mesterségesen elöregítették.

    A beküldő kórháznak, mint I. rendű Alperesnek a diagnosztikai tévedés volt felróható. A diagnosztikai tévedés számos Legfelsőbb Bírósági Eseti Döntése szerint orvosi műhiba, mert nélkülözi a kellő gondossággal, és körültekintéssel történt kivizsgálást.

    A fővárosi gyógyintézetnek, mint II. rendű Alperesnek, pedig az volt felróható, hogy az alapvizsgálatokat nem ismételte meg, saját vizsgálati eredményei helyett a beküldő kórház által megállapított diagnózist fogadta el, és ennek alapján végzett, teljesen feleslegesen műtéti beavatkozást.

    Amennyiben kellő gondossággal és körültekintéssel jár el II. rendű Alperes és elvégzi ugyanazokat a vizsgálatokat, amelyeket I. rendű Alperes végzett, úgy I. rendű Alperes diagnosztikai tévedésével okozati összefüggésben Felperesnek nem lett volna kára, mert a méh eltávolító műtétre nem került volna sor.

    Milyen ítéletet hozott a bíróság?

    A Bíróság a peres eljárás során a tanuk meghallgatása és a szakértői vélemények beszerzése után, I. és II. rendű Alpereseket egyetemlegesen marasztalta. A kár összegszerűségénél azonban figyelembe vette Felperes életkorát, családi körülményeit, vagyis azt, hogy a jövőben nem akart már gyereket szülni.

    Ennek ellenére a jogerősen megítélt kártérítés összegével Felperes elégedett volt.

     Erdős Ügyvédi Iroda


    Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult. Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni.

    Az Erdős Ügyvédi Iroda előrhetősége és honlapja >>

    (WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

    Módosítva: 2013.01.16 13:11, Megjelenés: 2013.01.16 13:11
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Gondatlanság miatt vált rokkanttá - Orvosi műhiba

    36 éves férfi jeges, csúszós úton elesett, és térdtörést szenvedett. Az egyik budapesti korházban helyreállító műtétet végeztek a szakma szabályai szerint, sebe mégis elfertőződött. Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

    Csuklótöréstől a csökkent munkaképességig - Orvosi műhiba

    Hogyan lett bírósági ügy egy csuklótörésből? Milyen eredménnyel zárult a per? A jogi esetet az orvosi műhibaperekben nagy szakmai tapasztalattal rendelkező ügyvéd, Dr. Erdős György elemzi.

    Jogeset: Belehalt a torokgyulladásba

    Egy 23 éves nőbeteg, súlyos torokfájással és magas lázzal jelentkezett egy vidéki kórház gégészeti ambulanciáján.

    Nem vették észre a daganatot, amputálni kellett a kislány lábát

    Egy 10 éves kislány 2005 decemberében otthonában elesett, és bal térdét megütötte. Emiatt két nappal később a vidéken élő család a gyermeket háziorvoshoz vitte, aki szakrendelőbe nem utalta be, röntgenfelvételt nem kért, megállapította, hogy külsérelmi nyom nincs, borogatást rendelt el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.