Antioxidánsok - Nagy mennyiségben árthatnak

Szerző: MTI

Gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők formájában sokféle antioxidáns szert ajánlanak az egészség megóvása érdekében: egy nemzetközi kutatócsoport inkább egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást javasol a tabletták helyett a Cell Metabolism szakfolyóiratban.

Az oxidáció nemcsak a kerítésnek, hanem az emberi szervezetnek is árt. Szervezetünk ugyan nem rozsdásodik, a koszorúerek belső felszínére azonban a "rossz", LDL-koleszterin oxidáció útján rakódik le, és okoz elzsírosodást.

Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!
  • Vitaminok, nyomelemek
  • Tápanyagtáblázat
  • Koleszterintáblázat
  • Élelmiszer adalékanyagok, E-számok
  • Szerencsére vannak anyagok, amelyek megakadályozzák az oxidációt. A kerítést befesthetjük, az antioxidáns szerek pedig gátolják az LDL-koleszterin letapadását az érfal felszínén.

    Ausztráliában Tony Tiganis professzor vezette azt a 19 tagú nemzetközi munkacsoportot, amely ezt a kérdést vizsgálta egereken. Azt vizsgálták, hogyan tudják gátolni az oxidáns anyagok, az úgynevezett szabad gyökök hatását az antioxidáns vitaminok és egyéb szerek.

    Sok bizonyíték van már arra, hogy az egészséges ételek, a gyümölcsök és a zöldségek védik az emberi szervezetet az érelmeszesedéstől, a cukorbaj kialakulásától.

    Antioxidáns-forrásaink
    Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.
    Az antioxidánsokról bővebben a WEBBetegen>>
    A kutatók bizonyították, hogy a biológiában ez a kérdés sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Különböző állatokban az antioxidánsok meghosszabbítják az életet, és ez emberekre is vonatkozik.

    Ám az is kiderült, hogy ez csak finom egyensúlyi helyzet esetében igaz. Úgy találták, hogy alapjában véve szükség van kevés oxidáns anyagra - elsősorban is a hidrogén-peroxidra - ahhoz, hogy a szervezetben ne kezdődjön olyan kóros anyagcsere-folyamat, amely cukorbetegséggé fokozódik. Ebben az esetben az oxidáns hatás megvéd a cukorbaj kifejlődésétől.

    "Tehát érzékeny egyensúlyról van szó, és a jó dologból a túlságosan sok akár rossz is lehet" - mondta a vizsgálat vezetője. Azok az egerek, amelyek nem tudták kiválasztani az oxidatív molekulákat, még olyan diétán sem lettek cukorbetegek, amely egyébként cukorbajhoz vezetett. Ha ezeknek az állatoknak antioxidánsokat adtak, a cukorbetegség megjelent.

    "Kis adagban az olyan oxidáns molekulákra, mint a hidrogén-peroxid, szükség lehet a sejtek egészséges működéséhez - hangsúlyozta a vizsgálat vezetője. - A túl sok antioxidáns szer viszont cukorbetegséghez vezethet".

    (MTI)

    Módosítva: 2010.04.20 08:35, Megjelenés: 2010.04.20 08:35
    Címkék: Antioxidáns
    Hozzászólások (1)

    Cikkajánló

    Körömgomba Körömgomba

    Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

    Mi lesz velünk a járvány után? Az...

    Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

    Mi lesz, ha az élet visszatér a...

    Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

    Hogyan hatnak az antioxidánsok?

    Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek...

    Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

    Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket....

    Mik is azok az antioxidánsok?

    Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más...

    Antioxidánsok: csak mértékkel

    Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a...

    Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
    Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.