Románia egészségügyi rendszere - A tartalékokat élik fel?

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A viszonylag nagy lakosságú (21,5 milliós) ország állampolgáronként 610 dollárt, a GDP 5,7 százalékát költi évente az egészségügyre. A WHO statisztikái alapján ettől jóval többre lenne szükség.

Románia fejenkénti 10 ezer 150 dollárt kitevő nemzeti jövedelméből állampolgáronként 610 dollárt fordít egészségügyi célokra. Románia lakosságának születéskor várható élettartama a férfiak esetében 69, a nőknél 76 év. Ebből 61, illetve 65 telik egészségesen.

Minden ezer romániai gyerekből 16 nem éri meg az ötödik születésnapját (Magyarországon ez a szám 7). A gyerekkel kapcsolatban a WHO további aggasztó tendenciákra hívja fel a figyelmet: az öt év alattiak 8,3 százaléka elhízott, közel 13 százaléka korától elmaradott a fejlődésben, 3,5 százalékuk pedig sovány.

A WHO járványügyi statisztikája Románia esetében a 2003-as SARS-járványról és a 2005-ös madárinfluenzáról emlékezik meg. Százezer lakosra mintegy 128 TBC-ben megbetegedett jut. Sok még a tennivaló az egészségügyi ellátórendszer lefedettsége és a vezetékes ivóvízzel való ellátottság területén: a vidéki lakosok 24 százaléka a nem jut megfelelő minőségű csapvízhez, 56 százalékuk egészségügyi ellátáshoz. A városiaknál valamivel jobb az arány: 1 százalékuknál jelent gondot a tiszta ivóvíz elérése, és 12 százaléknál pedig az alapvető orvosi ellátás hagy maga után kívánnivalót.

Kötelező egészségbiztosítás

A vezető halálokoknak a keringési-, szívproblémák és a daganatok számítanak. Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének alapja az 1998 óta a kötelező egészségbiztosítás. A befizettet járulékok mértéke a bruttó jövedelem 6,5 százaléka a munkavállalók, illetve a béralap 7 százaléka a munkáltatók esetén.

Hová mennek az orvosok és ápolók?

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson: 887 orvos, 419 ápoló 158 fogorvos, 37 gyógyszerész, 7 szülésznő és 106 egyéb egészségügyi dolgozó.
Hová mennek az orvosok és ápolók?

A gyermekek, fiatalkorúak, fogyatékkal élők, nyugdíjasok és munkanélküliek mentesülnek ezek megfizetése alól. 2005-ben a gyógyszerek és számos egészségügyi szolgáltatás esetében önrészt kellett fizetni. Az egészségbiztosítás ugyanakkor nem nyújt fedezetet a foglakozási ártalmakra.

A román állampolgároknak 1998 óta van lehetőségük a szabad orvos-és rendelőválasztásra. A román háziorvos nem közalkalmazott, hanem vállalkozóként dolgozik: maga tartja fenn rendelőjét. Elvileg beutalóhoz kötött a szakrendelések igénybevétele, de ez a gyakorlatban egyre kevésbé működik.

Az egészségügyre jellemző folyamat (2002-2003-as adat) a kórházi ágyak számának folyamatos csökkenése, az orvosok, fogorvosok, és a gyógyszerészek száma messze alatta marad az uniós átlagnak. A támogatott gyógyszerek három kategóriába tartoznak: 50, 90 vagy 100 százalékos támogatást biztosítanak ezekre.

Az anyagi vésztartalékokat éli fel a rendszer

A romániai egészségügyi szakemberek kongatják a vészharangot: a rendszer 2009-ben már a 2010-es egészségügyi anyagi keretet kezdte felélni. Egy minisztériumi jelentés szerint országosan mindössze három olyan kórház működik (az összesen 431-ből), mely megfelel az Európai Unió támasztotta követelményeknek. Ezek közül kettő Erdélyben található: egyik a Kolozsvári Onkológiai Intézet, másik pedig a Marosvásárhelyi Szív-Intézet. A Romániai Orvosi Kamara elnökének állítása szerint ez a szám 15-20 közzé tehető, azaz ennyi kórház és klinika veheti fel a versenyt az európai egészségügyi intézményekkel.

Milyen betegségekben hal a magyar?

Az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek, míg 27 százalékban daganatos betegségek felelnek a halálozásért. A haláloki struktúra viszonylag lassan változik, hosszabb időt figyeleve mutatkoznak csak különbségek.
Milyen betegségekben hal a magyar?

A román kormány az elmúlt szeptembertől bevezette az egészségügyi részhozzájárulást az országban az általánosan tapasztalható korrupció visszaszorítása érdekében. Minden egyes kezelésnél, ellátástípusnál rögzítik, mit és mennyiért áll a biztosító, illetve a betegnek milyen költségekkel kell számolnia.

A „borítékok”, azaz a paraszolvencia rendszerét is fel akarják számolni, hiszen Románia az EU- csatlakozás előtt vállalta, hogy az országban terjengő korrupciót csökkenti. A szakma ezt erős kritikával fogadta: az orvostársadalom úgy véli, hogy az ágazatnak a GDP-ből kellene nagyobb összeget juttatni.

Mentesülnek a fizetés alól a nehéz szociális helyzetű állampolgárok.

Így a havi 700 lejnél kevesebb illetményt kapó nyugdíjasok, a 18 év alatti gyerekek, a munkanélküliek, az ingyenes ellátásra jogosultak (forradalmárok, politikai üldözöttek, háborús veteránok, fogyatékosok), az egészségügyi alkalmazottak, a terhes nők nem fizetnek részhozzájárulást.

Magyarországi egészségturizmus

A romániai sajtó rendszeresen visszatérő témája, hogy a magyarországi kórházakban egyre több román állampolgárságú (és többnyire magyar nemzetiségű) beteg kezelteti magát.

Magyarországon szülnek a határ közelében élő romániai anyák

Magyarországon szülnek sokan a határ közelében élő romániai anyák közül. Azért döntenek a magyarországi intézmények mellett, mert nemcsak jobban felszereltek, de az egészségügyi személyzet is felkészültebb és kedvesebb, mint Romániában.

A várandós nők gyakran jönnek át a határon, hogy világra hozzák gyermeküket, illetve a meddőségi szakrendeléseket is gyakran keresik fel a határon túlról. Igaz, ez a nem magyar állampolgároknak fizetős szolgáltatás – körülbelül háromszorosa a romániai áraknak – , de a vélekedések szerint, ha még a Romániában általános paraszolvenciát is hozzászámolják, akkor is megéri.

Annak fényében pedig különösen, hogy egy román-magyar kétoldalú megállapodás szerint a magyarországi kezelés költségeit visszaigényelhetik. A magyarországi felszereltséget és az ellátás minőségét is kiemelik a határon túlról érkezett betegek. Tudják ezt a magyarországi egészségügyi intézmények vezetői is: egyre több klinika és magánorvos reklámozza magát Romániában.

A rendszer kritikája

Székely Ervin, a romániai Egészségügyi Minisztérium volt államtitkára egy előadásában igen éles kritikát fogalmazott meg a rendszerrel kapcsolatban. A problémák okát hét pontban fogalmazta meg. Ebben többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszer bürokratikus, a beteg és az egészségügy is kiszolgáltatott az agresszív piaci szereplőkkel szemben.

Emellett az egészségügy terén is tapasztalható az egyetemi képzés több problémája, például a diplomák elértéktelenedése.

Küzdenek az egészségügyi személyzet elvándorlásával, azaz egyre több szakember hagyja el az országot: az okok az alacsony bér, a szakmai előrelépés hiányosságai, a társadalmi megbecsültség hiánya és a kórházak rossz felszereltsége, s emellett magán a szakmán belül is megosztottság tapasztalható.

Cseke Attila, Románia jelenlegi egészségügyi minisztere tervbe vette az egészségbiztosítási kártya bevezetését, amellyel bárki igazolni tudná, hogy fizeti a biztosítási hozzájárulást.

Közkedvelt Debrecen

Dr. Nagy Endre, a debreceni klinika (DEOEC) Térítéses Betegellátó Központjának vezetője megerősítette, hogy Debrecen klinikája is igencsak közkedvelt a romániai lakosok körében. Elmondta, hogy havi romániai forgalmuk a Debreceni Egyetemen európai uniós kártyával (sürgős, nem halasztható ellátások) 10-30 járóbeteg, 2-3 fekvőbeteg.
Térítéses betegből (nem európai uniós kártyás) havi 100-150 beteg fordul meg, és 3-5 esetben látnak el fekvőbeteget. Legkeresettebb ellátások a szülészet, gyermekgyógyászat, endokrinológia, szemészet, onkológia, sebészet, nephrologia, kardiologia, orthopaedia. Egy epeműtét esettől függően 350 ezer-850 ezer forint.
A szívműtét ára 1,5 – 3,5 millió forint. Az ellátással általában elégedettek a romániai páciensek. Azért jönnek a klinikára, mert alig van távolabb az ottani klinikáknál, és jobban bíznak a magyar ellátásban.

(WEBBeteg - Czibere Anikó újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.