• A gyógyszermásolatnak gyengébb a hatása

    Szerző: MTI

    A mindennapi gyógyítás szempontjából elgondoztató adatokat közöltek Kanadában.

    A nifedipin egyik leghatásosabb vérnyomáscsökkentő, de gondos vizsgálatok tanúsága szerint az eredeti készítményhez képest egy másik gyógyszergyár által gyártott generikum hatása lényegesen elmarad az eredeti tablettáétól.

    Hirdetés

    A híres kutató, Sydney Ringer 1882-ben vette észre, hogy a szívizom összehúzódó-képességéhez kalciumra van szükség. A kisérleti állatok kivett szíve az egyik oldatban hamar megállt, a másikban pedig órákig működött. A titok nyitja az volt, hogy a laboratóriumi asszisztens először előirásos módon desztillált vizet használt, de másodszor lusta volt desztillált vizet készíteni, az oldathoz csapvizet töltött, mely bőséges tartalmazott volt kalcium, amelytől a szív ritmusosan összehúzódott.

    Később viszont kiderült, hogy a kalcium hatásának gátlása bizonyos helyzetekben kedvező is lehet: védi az ereket, csökkenti a vérnyomást. A múlt század hetvenes éveiben kezdték alkalmazni koszorúér-betegségben, magas vérnyomásban a kalciumantagonista gyógyszereket, így a nifedipint is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nifedipin világszerte igen népszerű lett, és különleges gyártási módszerrel elkészítették olyan változatát is, melynek tablettájából a hatóanyag 24 órán keresztül egyenletesen szívódik fel, így elég naponta egyszer bevenni.

    Amikor a gyógyszerek szabadalmi védettsége lejár, számos gyógyszercég kezdi előállítani az eredeti hatóanyagból készült "másolatot", a generikumot. A hatóságok mindig ellenőrzik, hogy az új tabletták, kapszulák valóban ugyanazt a szert tartalmazzák-e, de annak vizsgálata, hogy az utánzat biológiai szempontból azonos-e, hosszú időt és sok pénzt igényelne, tehát általában nem történik meg.

    Kanadában egészséges önkénteseken összehasonlították az eredeti gyártású nifedipint a generikus készítménnyel. A gyógyszermásolatból a hatóanyag később kezdett kioldódni, és 20 százalékkal kisebb hatásúnak bizonyult, mint a valódi. A szakemberek hangsúlyozták, hogy ez magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésekor jelentős veszélyt jelenthet a betegre.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.16 08:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az ájulás (syncope) lehetséges okai

    A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Évente az idősebb korúak mintegy 30 százaléka szenved átmeneti eszméletvesztést.

    Alacsony vérnyomás - Mi az igazság?

    Jól ismeretes a klinikai gyakorlatból, hogy a betegek általában túlértékelik az alacsony vérnyomás jelentőségét, önálló betegségnek gondolva. Tévhit azonban, hogy az alacsony vérnyomás öl. Tisztázzuk a félreértéseket!

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Bizonyítottan hatásos természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és természetes tápanyagok bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

    Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.