Michael Jackson - Mi volt a halál oka?

MTI
megjelent:

Conrad Murray, Jackson háziorvosa, aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, propofollal.

Emberölés okozta Michael Jackson halálát - állítja a Los Angeles-i halottkém részletes jelentése, amelyet a CNN.com ismertetett szerdán. Az 51-oldalas dokumentum alátámasztja a tavaly augusztusi vizsgálati eredményt, miszerint Jackson "akut propofolmérgezés" miatt halt meg.

Conrad Murray, Jackson háziorvosa, aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, propofollal.

Nem kellő gondossággal alkalmazták a profofolt?

A halottkém által felkért aneszteziológus szakértő, Selma Calmes ugyanakkor leszögezte, hogy tudomása szerint a propofolt nem alkalmazzák álmatlanság kezelésére.

Michael Jackson betegségei
Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen

A jelentés azt is tisztázta, hogy a szert csak nagyon ritka, súlyos esetekben (öngyilkosság, gyilkosság vagy baleset) alkalmával adják be otthon. A szakértő megállapította, hogy Jackson esetében az infúzió útján alkalmazott propofolt nem a megfelelő gondossággal kötötték be.

Nem volt a helyszínen az előírt felszerelés a vér oxigéntartalmának folyamatos ellenőrzésére, sem EKG, sem vérnyomásmérő. A propofolt egyébként is csak aneszteziológus szakorvos adhatta volna be - írta Calmes -, márpedig Murray kardiológus.

A toxikológiai vizsgálat során egy nagy műtétnél szokásos mennyiségű propofolt találtak Jackson szervezetében.

Mint a szakértő hangsúlyozta: az ilyen műtéteknél a pácienst intubálják, és az aneszteziológus felügyel a lélegzésére.

Jackson nem tudott aludni, kihívta orvosát

Michael Jackson és a gyógyszerek
Michael Jackson hírek szerint legalább hét gyógyszert szedett rendszeresen. Az eset ráirányította a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszerszedés veszélyeire. Gyógyszerfüggőség, hipochondria, gyógyszer-kölcsönhatások...
Bővebben a gyógyszerszedésről

A halottkém megállapította, hogy Jackson tavaly június 25-én hajnali 1 órakor hívta ki orvosát, dr. Murrayt Los Angeles-i bérelt házába.

Arra panaszkodott, hogy kiszáradt és nem tud aludni.

A nyomozás kiderítette, hogy Murray akkor már hat hete álmatlanság ellen kezelte a sztárt.

Esténként propofolt adott be neki intravénásan, de mivel attól tartott, hogy rászokik, a halálát megelőző két estén más gyógyszerek kombinációjával próbálkozott.

A jelentés azt a vizsgálati jegyzőkönyvet is tartalmazta, amelyet a Kaliforniai Egyetem kórházában vettek fel alig három órával Jackson halála után.

E szerint az énekes súlyosan alultáplált volt: mindössze 61 kilogrammot nyomott 175 centiméteres magasságához képest.

Egy 1984-es reklámfilm forgatásán bekövetkezett baleset következtében a haja ritkás lett, és parókát viselt. A bőrén világos és sötét foltok látszottak. Mint bőrgyógyásza nyilatkozta: a tüneteket vitiligo, pigmenthiányos bőrbetegség okozta. Az újraélesztési kísérletek következtében több bordája eltörött.

Murray, aki hétfőn a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, 75 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Az 56 éves orvos szerdán Los Angelesből visszatért Las Vegasba, ahol folytatja a praktizálást. Ügyének következő tárgyalására április 5-én kerül sor.

Mi a vitiligo?

Michael Jackson bőre egy pigmenthiányos betegség, a vitiligo miatt mutatott foltokban fehér elszíneződést.
A vitiligo főleg az arcot, a kezeket, illetve a nemi szervek és a végbél környékt érint, ahol a bőr kisebb-nagyobb területeken elveszíti eredeti barnaságát a bőr színanyaga, a melanin, illetve az azt termelő bőrsejtek, a melanociták eltűnése miatt. A foltok - sokszor hosszú nyugalmi helyzetet követően - gyors terjedésbe kezdenek, szétterjedhetnek. A vitiligo elsősorban esztétikai probléma, ám azért érdemel figyelmet, mert a beteg bőre érzékenyebbé válik a napra, és a napsugárzás által okozott betegségekre, például a bőrrákra.
A betegség oka nem ismert, és nem is gyógyítható teljes hatékonysággal, gyakran kiújul. Egyes elméletek szerint az immunrendszer kóros működésének, autoimmun folyamatnak eredménye, a szervezet maga pusztítja el a melanocitákat.
Más elképzelés szerint a melanocitákat a pigment-előállítás során keletkező méreganyag, egy harmadik szerint pedig az idegsejtel által termelt méreg pusztítja el. Leggyakrabban 20 éves kor körül jelenik meg.

(MTI/WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.