Michael Jackson - Mi volt a halál oka?

Szerző: MTI

Conrad Murray, Jackson háziorvosa, aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, propofollal.

Emberölés okozta Michael Jackson halálát - állítja a Los Angeles-i halottkém részletes jelentése, amelyet a CNN.com ismertetett szerdán. Az 51-oldalas dokumentum alátámasztja a tavaly augusztusi vizsgálati eredményt, miszerint Jackson "akut propofolmérgezés" miatt halt meg.

Conrad Murray, Jackson háziorvosa, aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, propofollal.

Nem kellő gondossággal alkalmazták a profofolt?

A halottkém által felkért aneszteziológus szakértő, Selma Calmes ugyanakkor leszögezte, hogy tudomása szerint a propofolt nem alkalmazzák álmatlanság kezelésére.

Michael Jackson betegségei
Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen

A jelentés azt is tisztázta, hogy a szert csak nagyon ritka, súlyos esetekben (öngyilkosság, gyilkosság vagy baleset) alkalmával adják be otthon. A szakértő megállapította, hogy Jackson esetében az infúzió útján alkalmazott propofolt nem a megfelelő gondossággal kötötték be.

Nem volt a helyszínen az előírt felszerelés a vér oxigéntartalmának folyamatos ellenőrzésére, sem EKG, sem vérnyomásmérő. A propofolt egyébként is csak aneszteziológus szakorvos adhatta volna be - írta Calmes -, márpedig Murray kardiológus.

A toxikológiai vizsgálat során egy nagy műtétnél szokásos mennyiségű propofolt találtak Jackson szervezetében.

Mint a szakértő hangsúlyozta: az ilyen műtéteknél a pácienst intubálják, és az aneszteziológus felügyel a lélegzésére.

Jackson nem tudott aludni, kihívta orvosát

Michael Jackson és a gyógyszerek
Michael Jackson hírek szerint legalább hét gyógyszert szedett rendszeresen. Az eset ráirányította a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszerszedés veszélyeire. Gyógyszerfüggőség, hipochondria, gyógyszer-kölcsönhatások...
Bővebben a gyógyszerszedésről

A halottkém megállapította, hogy Jackson tavaly június 25-én hajnali 1 órakor hívta ki orvosát, dr. Murrayt Los Angeles-i bérelt házába.

Arra panaszkodott, hogy kiszáradt és nem tud aludni.

A nyomozás kiderítette, hogy Murray akkor már hat hete álmatlanság ellen kezelte a sztárt.

Esténként propofolt adott be neki intravénásan, de mivel attól tartott, hogy rászokik, a halálát megelőző két estén más gyógyszerek kombinációjával próbálkozott.

A jelentés azt a vizsgálati jegyzőkönyvet is tartalmazta, amelyet a Kaliforniai Egyetem kórházában vettek fel alig három órával Jackson halála után.

E szerint az énekes súlyosan alultáplált volt: mindössze 61 kilogrammot nyomott 175 centiméteres magasságához képest.

Egy 1984-es reklámfilm forgatásán bekövetkezett baleset következtében a haja ritkás lett, és parókát viselt. A bőrén világos és sötét foltok látszottak. Mint bőrgyógyásza nyilatkozta: a tüneteket vitiligo, pigmenthiányos bőrbetegség okozta. Az újraélesztési kísérletek következtében több bordája eltörött.

Murray, aki hétfőn a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, 75 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Az 56 éves orvos szerdán Los Angelesből visszatért Las Vegasba, ahol folytatja a praktizálást. Ügyének következő tárgyalására április 5-én kerül sor.

Mi a vitiligo?

Michael Jackson bőre egy pigmenthiányos betegség, a vitiligo miatt mutatott foltokban fehér elszíneződést.
A vitiligo főleg az arcot, a kezeket, illetve a nemi szervek és a végbél környékt érint, ahol a bőr kisebb-nagyobb területeken elveszíti eredeti barnaságát a bőr színanyaga, a melanin, illetve az azt termelő bőrsejtek, a melanociták eltűnése miatt. A foltok - sokszor hosszú nyugalmi helyzetet követően - gyors terjedésbe kezdenek, szétterjedhetnek. A vitiligo elsősorban esztétikai probléma, ám azért érdemel figyelmet, mert a beteg bőre érzékenyebbé válik a napra, és a napsugárzás által okozott betegségekre, például a bőrrákra.
A betegség oka nem ismert, és nem is gyógyítható teljes hatékonysággal, gyakran kiújul. Egyes elméletek szerint az immunrendszer kóros működésének, autoimmun folyamatnak eredménye, a szervezet maga pusztítja el a melanocitákat.
Más elképzelés szerint a melanocitákat a pigment-előállítás során keletkező méreganyag, egy harmadik szerint pedig az idegsejtel által termelt méreg pusztítja el. Leggyakrabban 20 éves kor körül jelenik meg.

(MTI/WEBBeteg)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.