A tévézés eddig nem ismert káros hatásai

Szerző: MTI

A szakemberek hat éven át 8800 ausztrál televíziózási szokásait vizsgálták, eltekintve olyan tényezők hatásaitól, mint a kor, a nem, a dohányzás, a testsúly vagy a testmozgás. Dunstan közlése szerint az ausztrálok átlagosan napi három órát televízióznak.

Sokkal nagyobb esélyük van a korai elhalálozásra azoknak, akik naponta négy óránál többet töltenek a televízió képernyője előtt, mint azoknak, akik kevesebb időt fordítanak tévénézésre - derült ki egy ausztrál tanulmányból.

A hosszas tévézés a szívre is káros hatással van - írták ausztrál kutatók az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapjában. "Negyvenhat százalékkal nagyobb esélyük van különböző okok miatti elhalálozásra a napi négy óránál többet tévézőknek azokhoz képest, akik két óránál kevesebbet üknek a képernyő előtt.

A sok tévézés emeli a vérnyomást

Magasabb azoknak a gyerekeknek a vérnyomása, akik sokat néznek televíziót, még akkor is, ha nem kövérek és egyébként eleget mozognak.
A sok tévézés emeli a vérnyomást

Előbbiek esetében 80 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata" - közölte David Dunstan, a melbourne-i székhelyű Baker IDI Heart and Diabetes Institute kutatója.

A szakemberek hat éven át 8800 ausztrál televíziózási szokásait vizsgálták, eltekintve olyan tényezők hatásaitól, mint a kor, a nem, a dohányzás, a testsúly vagy a testmozgás.

Dunstan közlése szerint az ausztrálok átlagosan napi három órát televízióznak.

A hosszú ideig tartó ülés károsítja a szervezetet

A vizsgálat során megállapították, hogy még azok az emberek is, akik rendszeresen végeztek testmozgást, potenciálisan károsították szervezetüket azáltal, hogy hosszú időn keresztül ültek.

Minden egyes óra, amelyet az emberek a televízió előtt töltöttek, naponta 18 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri betegségek és 9 százalékkal a rák kockázatát.

A megnövekedett kockázatot nem csak az elhízottaknál, hanem az egészséges testsúlyúaknál is tapasztalták, mivel a hosszas ülés egészségtelen hatással van a vércukorra és a vérzsírszintre - magyarázták a kutatók.

Ön hajlamos az érbetegségekre?
Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT

"Ez a kutatás az sugallja, hogy a rendszeres testmozgáson túl az embereknek kerülniük kell a hosszas ülést akár a televízió előtt, akár munkaidőben vagy autóutaknál.

Ami a tévét illeti, hangsúlyos üzenetünk az, hogy kapcsolják ki, álljanak fel és mozogjanak!" - hangoztatta Dunstan.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Gyerek a televízió előtt - Jó...

A gyerekek életük legfontosabb szféráiban magukra hagyottak, a sebek, amelyeket elsősorban a családi élet és az iskola kudarcai ütnek, kezeletlenül...

Egyszerű módszer a cukorbetegség...

Jó hír a sporttal és testmozgással hadilábon állók számára: már tizenöt perc testi aktivitás is – heti három alkalommal – beindítja annyira...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.