• Mennyire tartjuk be az orvos utasításait?

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    A betegek együttműködési hajlandóságát jelentősen befolyásolja az iskolai végezettségük és az életkoruk, habár nem feltétlenül a sokak által várt irányban - derült ki a Szinapszis Kft. a DRportál megbízásából végzett kutatásából.

    Valamilyen akut betegségben - legyen az akár egy megfázás - a betegek 66 százaléka tartja be maradéktalanul az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait, ötödük önkényesen változtat a javasolt mennyiségen, adagoláson, 8 százalék pedig legalább egyeztet erről a kezelőorvosával.

    Hirdetés

    Az együttműködési hajlandóság a 65 év feletti lakosság körében a legjobb, 75 százalékuk működik együtt a gyógyszeres terápia maradéktalan betartásának tekintetében, ezzel szemben a 26 és 35 év közötti fiatalok esetében ez az arány nem éri el a 60 százalékot.

    Némiképp meglepő módon az alapfokú végzettséggel rendelkezők szignifikánsan nagyobb arányban követik az orvosok gyógyszerszedésre tett javaslatait, mint teszik azt a felsőfokú végzettségűek (72% illetve 62%).

     

    Ön tudta?


    • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!

    • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
    • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak

    Szükségesek a kontrollvizsgálatok

    Egy akut betegség kezelésének befejeztével a betegek kevesebb, mint fele, mindössze 47 százalékuk megy vissza rendszeres orvosához kontrollra, 13 százalékuk ezt soha nem teszi meg.

    Kontroll tekintetében a nyugdíjasok a leglelkiismeretesebbek, 57 százalékuk minden esetben megjelenik ellenőrzésre orvosánál, a fiatalok (tanulók) körében jóval kisebb ez az arány, 23 százalékot tesz ki.

    Aki valamilyen krónikus betegségben is szenved, jellemzően komolyabban veszi a kontroll szükségességét, 56 százalékuk felkeresi az orvosát ellenőrzés céljából az akut betegség kezelésének beszűntetése után, míg a krónikus betegségben nem szenvedőknél ez az arány csak 42 százalék.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatás eredményei szerint minél iskolázottabb valaki, annál kevésbé tartja be az egyeztetett kontroll-időpontot. Míg az alapfokú végzettségűeknél 84 százalék az orvos által előirányzott időpontban jelenik meg a kontroll vizsgálaton, addig a középfokú végzettségűek már némileg kisebb hajlandóságot mutatnak a megjelenésben (82%). A legkevésbé együttműködő csoport e tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők csoportja (75%).

    A fenti számokkal kapcsolatban egy dolgot mindenképpen fontos megjegyezni: az egészséggel, betegségekkel kapcsolatos felvilágosultság nem jogosít fel bennünket az orvos vagy patikus utasításinak felülbírálására, megszegésére.

    (Katona Gergely, Szinapszis Kft.)

    Legutóbb frissült: 2009.12.26 22:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A grépfrútfogyasztás hatása a gyógyszerekre

    Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    A hypochondria akár paranoiáig is fajulhat

    A hypochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hypochondria komoly betegség is lehet.

    Tabutémák az orvosnál - Hogyan beszéljünk a szexuális problémáinkról?

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a szexuális egészség az általános egészség (testi, lelki és szociokulturális jó közérzet) megnyilvánulása a nemi életben. Ebből következik, hogy ha valakinek valamilyen szexuális panasza van, akkor elképzelhető, hogy az általános egészségével sincs minden rendben. De ne rohanjunk ennyire előre!

    A szaunázás kockázatai - Alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés és fiatalkor

    A krónikus betegségek mellett a szauna csak megfelelő elővigyázatossággal használható, vagy teljes mértékben kerülendő. Lássuk, mire figyeljenek a szaunázás során a gyerekek, az alkoholt fogyasztók és a gyógyszert szedők.

    Grépfrútlével ne vegyen be gyógyszert!

    A grépfrút és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.