Egyszerűen fejleszthető az agy? - Kutatás

Független Hírügynökség
megjelent:

Az olvasásfejlesztési tanfolyam, nem csak az olvasási képességeket, hanem a gyerekek agyának kapacitását is javította. Kutatás.

Azoknak a kisiskolásoknak, akik intenzív olvasásfejlesztési programon vesznek részt, nem csak az olvasáskészségük javul, hanem az agyuk is fejlődik, ami a kommunikációs készségben is megnyilvánul, állapították meg amerikai kutatók.

Carnegie-Mellon Egyetem tudósai 72 alsós gyereken készítettek agyi felvételt a féléves olvasásfejlesztési tanfolyam előtt és után.

Diszlexia, az olvasás zavara
Az olvasási zavar kezelése általában több évig tartó fejlesztést jelent, speciálisan diszlexiával, tanulási zavarokkal foglalkozó szakemberek segítségével. Napjainkban jól kidolgozott stratégiák állnak rendelkezésre, több helyen csoportos diszlexia korrekcióra is lehetőség van.
Diszlexia, az olvasás zavara>>


Kiderült, hogy a 100 órányi készségfejlesztő tréning után a gyerekeknél lényegesen javult a fehérállomány minősége. A fehérállomány szállítja a jeleket az információfeldolgozó szürkeállományi területek között.

Az átvilágítási leleteket megerősítették az olvasási tesztek, amelyek azt mutatták, hogy a gyerekek olvasási készsége javult. A kísérlet a kutatók szerint az bizonyítja, hogy lehetséges "újrakábelezni" az agy fehérállományát, ennek nagy jelentősége lehet az olvasászavar vagy más fejlődési rendellenességek - köztük az autizmus - kezelése szempontjából.

A tanulmány a Neuron című folyóiratban jelent meg szerdán.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.