• Minden a fájdalom terápiájáról

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

    A fájdalomérzet tulajdonképpen az agy válasza a test valamely részében végbemenő elektromos és kémiai változások kombinációjára. Az az információ, hogy valamilyen negatív dolog történt, kódolt elektromos impulzusok formájában a perifériás idegekből a gerincvelőbe jut.

    Bár a fájdalmat negatívumként értékeljük, van pozitív oldala is, hiszen arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Ez a valami lehet sérülés, fizikai, vagy akár lelki trauma, például nagyfokú idegfeszültségre, szorongásra adott válaszreakció.

    Hirdetés

    Ahhoz azonban, hogy megfelelően csillapíthassuk, a szakembernek meg kell találnia a pontos kiváltó okot. Az aneszteziológus éppen ebben segíthet, és alakíthat ki akár egy sokkal jobb életminőséget.

    A fájdalom érzékelése

    A fájdalomérzet tulajdonképpen az agy válasza a test valamely részében végbemenő elektromos és kémiai változások kombinációjára. Az az információ, hogy valamilyen negatív dolog történt, kódolt elektromos impulzusok formájában a perifériás idegekből a gerincvelőbe jut.

      Mindenkinek másképp fáj


    A fájdalom érzékelése és tűrése szempontjából mindannyian mások vagyunk. Az egyes embertípusok azonban nagy hasonlóságot mutatnak e szempontból. A kutatások tanúsága szerint az északi népek például jobban tűrik a fájdalmat, mint a déliek. Mindenkinek másképp fáj>>

    A központi idegrendszerben lévő idegsejtek felveszik az üzenetet és az agyba továbbítják.

    Nagyfokú fizikai stressz esetén a központi idegrendszer akár meg is szüntetheti az agyba jutó fájdalomérzetet, védekezésképpen.

    De hogy mi történik pontosan, amikor az agy fogadja a fájdalom üzenetét, még ma sem tudjuk pontosan, bár az biztos, hogy nincs egyetlen „fájdalomközpont”, hanem az agy különböző területei érintettek a fájdalom jellegének megállapításában és a válaszreakciókban.

    Mire való a fájdalom?

    A fájdalomtól ösztönösen igyekszünk megszabadulni, ez a reflex késztet minket arra, hogy például elkapjuk a kezünket a forró sütőtől. Ez a test önvédelmi mechanizmusa. A fájdalom ezen kívül megtanít arra, hogy kerüljük az olyan helyzeteket, tárgyakat, amelyek sérülést okozhatnak.

     Szokatlan, de egyszerű módszerek fájdalomcsillapításra


    A csokoládé olyan agyi területet aktivál, amely tompítja a fájdalmat, és megnehezíti az evés abbahagyását - közölték amerikai kutatók. Egyszerű fájdalomcsillapítás >>

    Ugyanilyen fontos védelmi feladata ennek az érzetnek, hogy kikényszeríti a sérült testrész pihentetését, hogy a szervezet regenerálhassa önmagát. Vagyis ez a kellemetlen érzés valójában a test beépített riasztórendszere, amely jelzi, hogy olyan probléma adódott, amelyet helyre kell hozni.

    Az ujjunk elvágását magunk is kezelni tudjuk, de a hosszan tartó, nagyon erős, szokatlan fájdalmak esetében feltétlenül orvosi diagnózisra és ellátásra is szükség van, mielőtt esetleg még rosszabbra fordul az állapotunk.

    Az aneszteziológus nem csak altat

    Az aneszteziológus feladata egyrészt valóban a műtétek alatti altatás és fájdalomcsökkentés, de ugyanígy képes sérülésekhez, betegségekhez társuló hirtelen jelentkező, elhúzódó, sőt krónikussá váló fájdalmak csökkentésére, megszüntetésére is. – mondja dr. Matusovits Andrea, az Oxygen Medical aneszteziológusa.

    Az aszpirin és amit nem tudunk róla

    Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről?Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. Az aszpirin és amit nem tudunk róla>>

    A szakember első lépésben a fájdalom eredetét deríti ki, a valószínűsíthető okokat térképezi fel, és ezek kiiktatására törekszik.

    Majd elemzi a fájdalom tartalmának dimenzióját, hiszen a fájdalom jellege, ereje, elviselhetősége, mélysége, helye, jelentkezésének gyakorisága, huzamossága és befolyásolhatósága fontos szempontok a kezelés elindulásához.

    Jelentős tényező még a beteg viszonyulása a fájdalomhoz, ami a háttérben húzódó betegség jellegétől függ, és persze a beteg pszichés állapotától is. Egy krónikus fájdalomtól szenvedő betegnek például egészen biztosan nem csak a fizikai, de a lelki érintettségét is kezelni szükséges.

    Invazív és noninvazív terápiák

    Egy fájdalommal küzdő beteg nem juthat első körben aneszteziológushoz, oda általában egy szakorvos irányítja. Így valószínűsíthető, hogy az ok már ismert, sőt, esetleg kezelik is, és az aneszteziológus együtt dolgozik a szakorvossal a fájdalom csökkentésén.

    Hiszen a betegséget, a sérülést tüzetesen ismerni kell a legjobb terápiás módszer kiválasztásának érdekében.

    A legtöbb fejfájás kezelhető


    A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
    A fejfájás típusai >>

    Az információk birtokában a megelőző terápiák sikere és sikertelensége alapján össze kell állítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges. A kezelés invazív, vagy noninvazív fájdalomcsillapító terápia lehet.

    A gyógyszeres kezelések is erre a két kategóriára oszthatók, hiszen a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító anyagokat be lehet juttatni a szervezetbe noninvazív úton, vagyis szájon vagy bőrön át, de invazív módszerrel, amikor tűvel vagy egyéb eszközzel be kell hatolni a szervezetbe.

    Ezeket a gyógyszereket szigorú szabályok szerint juttatják el az érintett ízületbe vagy ideg köré, esetleg centrálisan a gerinc közelébe. A „gerincközeli” gyógyszerelés mindig jó hatásfokú, azonnali eredményhez vezet. Tartós eredményeket viszont a TENS illetve a TENB módszerrel is el lehet érni.

    TENS – blokkolt idegrostok

     Hat tévhit a gerincfájdalomról


    "Fáj a derekam!" minden magyar elmondja ezt a mondatot életében legalább egyszer, de inkább többször. Egy kisebb szúró vagy húzódó fájdalom azonban teljesen normális és hamar elmúlik. Hat tévhit a gerincfájdalomról>>

    A TENS készülék az érintett idegrostok ingerlésével, egyénre szabott erősséggel, frekvenciával, időtartammal és módban ingerelve ér el kitűnő hatást a fájdalmas, beteg területeken.

    Két angol tudós 1965-ben publikálta az úgynevezett „kapuelméletet”, melynek lényege, hogy a fájdalomérzetet vezető idegrostok gerincvelői szinten gátolhatók.

    Eredményes és tartós fájdalomcsillapítást érhető el vele különböző gerinc eredetű betegségekben, főként nyaki és háti szakaszon.

    Ugyanilyen jó hatású végtagfájdalmakban, ízületi és csont eredetű fájdalmakban, ideggyöki és ganglionok okozta gyulladások, sérülések miatti problémáknál.

     Övsömör


    Az övsömör (herpes zoster) kialakulásáért ugyan azon vírus felelős, amely a bárányhimlőt (varicella) is okozza - ez a varicella zoster vírus (másnéven human herpes vírus-3). Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn. Övsömör >>

    A módszer használható még különböző anyagcsere betegségek következtében kialakult betegségeknél (például köszvény, cukorbaj), csonkfájdalmak, fantomfájdalmak kezelésében, valamint központi idegrendszer betegségei, sérülései miatt kialakult fájdalmak kezelésében.

    Még az igen kellemetlen és megfoghatatlan herpes zoster (övsömör) okozta fájdalmaknál is hatásos.

    Kiváló segítség a fogászati és szájsebészeti betegségekhez társuló fájdalmak csökkentésében, valamint daganatos betegségekben is nagy segítséget jelent a beteg életminőségének javításában.

    A TENB módszerrel elérhető a perifériás idegblokád is, amellyel gátolható a fájdalomvezető idegrostok működése, a blokkolás átmeneti ideje alatt pedig az elviselhetetlen fájdalmak is enyhülnek.

    (orvostkeresek.hu)

    Legutóbb frissült: 2016.12.11 12:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

    Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

    Fájó ízületek - Amikor a légkondicionáló a hibás

    A nyári meleg az utóbbi időben akár szeptemberben is meghatározza az időjárást, így egyre tovább működnek a légkondicionáló berendezések. Ezek azonban bizonyos problémákat is okozhatnak, a gyakoribb fej- és torokfájás mellett akár ízületi gyulladást is.

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Hogyan fáj? A fájdalom típusai

    Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy a felnőttek egyötödének már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt?

    Van esély a szürkehályog megelőzésére?

    Lassan, fájdalom nélkül, de jelentősen romlik a látás - ki kívánná ezt magának? A szürkehályog kialakulásával a szemlencse bizonyos fokig vagy teljesen elszürkülhet. Mintha a beteg felvett volna egy piszkos szemüveget. A homályos látás mellett nő a fényérzékenysége is. Lehetséges, hogy bizonyos vitaminok hiánya hozzájárul ehhez? Az okokat és megelőzési lehetőségeket Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körbe.

    A helyes testtartás jelentősége: a fájdalom elkerülhető

    Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a gerinc- és mozgásszervi problémák túlnyomó része a helytelen testtartás következtében, az izomegyensúly megbomlása miatt alakul ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.