Gyaloglás és élethossz - Aki lassan jár, hamarabb hal meg?

MTI
megjelent:

A BMJ legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint az idősebb emberek általános egészségi állapotát jelzi járásuk sebessége. Az öt éven át tartó követéses vizsgálatban három francia városban összesen 3200 idős, 65 és 85 év közötti férfi és nő vett részt.

Az idősebbek számára a lassú járás nem csak azt jelentheti, hogy később érnek el céljukhoz, hanem azt is, hogy háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg szívproblémák miatt, mint a gyorsléptűek - derül ki francia kutatóknak a British Medical Journal című szaklapban megjelent beszámolójából.

A BMJ legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint az idősebb emberek általános egészségi állapotát jelzi járásuk sebessége.

Az öt éven át tartó követéses vizsgálatban három francia városban összesen 3200 idős, 65 és 85 év közötti férfi és nő vett részt. Az 1999-es kezdeti felmérésben az önkéntesek járásának sebességét is megmérték: olyan gyorsan kellett végigmenniük egy folyosón, ahogyan csak bírtak.

A követés öt éve alatt 209 páciens halt meg; 99-en rákban, 59-en szívbetegségekben, 53-an pedig fertőzésektől vagy egyéb ok miatt.

A legkisebb - férfiaknál 5,5 kilométer/óra, nőknél 4,8 kilométer/óra alatti - sebességgel haladó, alsó harmadba tartozó csoportban a halálozási arány 44 százalékkal magasabbnak bizonyult, mint a másik két csoport átlaga. A szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás pedig 2,9-szer volt magasabb a leglassabb harmadnál, mint a gyorsabbaknál.

A többi betegségtípusnál nem tapasztaltak a kutatók összefüggést a járás sebessége és a halálozási arány között.

Szív- és érrendszeri betegségek - Ön mennyire veszélyeztetett?
A teszt kitöltésével megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét. Szív- és érrendszeri tesztünk

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Oxygen Fájdalomcentrum - Dr. Pál Mónika, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.