• Mennyi az esélye, hogy autista lesz a gyerek?

    Szerző: MTI

    Két amerikai kormányzati tanulmány adatai szerint minden századik gyereknél tapasztalható autista zavar - a korábbi becslés 1:150-hez volt.

    A nagyobb odafigyelés, a fogalmak szélesedése és a korai gyerekkorban történt észlelés magyarázhatja a növekedés egy részét - vélik egészségügyi kormánytisztviselők az Egyesült Államokban.

    Hirdetés

      Autizmus - a bezárt világ

    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek!
    Az autizmus tünetei >>
    Az aggodalmat az okozza, hogy a számokban elrejtve valódi növekedés állhat - mondta Thomas Insel, amerikai Mentális Egészség Intézetének igazgatója. Az autizmus diagnózisa különösen nehéz, mert a gyerek viselkedésén alapul - magyarázta Susan E. Levy, a philadelphiai gyerekkórház munkatársa.

    A szakértő emlékeztetett arra, hogy míg például a diabétesznél mérhető a vércukorszint, az autizmusnál a mai napig nem találtak olyan biológiai jellemzőt, melyet a diagnózis felállításához használhatnának.

    A mostani becslés szerint az amerikai gyerekek között 673 ezer autista van, a korábbiak ezzel szemben csak 560 ezerre tették ezt a számot. A Pediatrics című szakfolyóirat hétfőn megjelent, októberi számában közzétett tanulmány 78 ezer szülő megkérdezésén alapul. A 3-17 éves gyerekek viselkedésének leírása alapján 91 gyerekből 1 autista jegyeket mutat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másik kormányzati tanulmány hivatalosan még nem látott napvilágot, ám az újonnan publikált eredmények hatására a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) illetékesei úgy döntöttek, közzéteszik előzetes eredményeit: az általuk végzett felmérés is nagyjából 1:100 arányt mutat az autista zavart tekintve.

    Catherine Rice, a CDC kutatója elmondta, hogy vizsgálatukban nyolcéves gyerekek tanulmányi és egészségügyi adatait elemezték. Ez a megközelítés a szakértők szerint pontosabb megközelítést ad, mint a felmérés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.05 16:18
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tippek iskolakezdéshez - Hogy könnyebb legyen az első nap

    Az iskolakezdés mind a gyerekek, mind a szülők számára kihívást jelent. Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az első napokat.

    Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél

    A napszúrást többnyire közvetlen napsugárzás okozza, ami az agyhártya ingerléséhez vezet. Ez gyakran együtt jár az agy megduzzadásával és az agyi nyomás emelkedésével. Különösen nagy veszélyt jelent a napszúrás a csecsemőkre, főleg akkor, ha a kis fejük vagy nyakuk fedetlenül ki van téve a napsugaraknak.

    Hőség és egészségünk

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    Cukorbeteg gyermekek gondozása

    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód.

    Amikor a székrekedésnek lelki okai vannak - Az orvos válaszol

    "Kislányom (3 éves) egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az ellen, amit én fontosnak tartok, másrészt kistestvére született. Mit tegyek?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.