Mennyi az esélye, hogy autista lesz a gyerek?

MTI
megjelent:

Két amerikai kormányzati tanulmány adatai szerint minden századik gyereknél tapasztalható autista zavar - a korábbi becslés 1:150-hez volt.

A nagyobb odafigyelés, a fogalmak szélesedése és a korai gyerekkorban történt észlelés magyarázhatja a növekedés egy részét - vélik egészségügyi kormánytisztviselők az Egyesült Államokban.

Autizmus - a bezárt világ
A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek!
Az autizmus tünetei

Az aggodalmat az okozza, hogy a számokban elrejtve valódi növekedés állhat - mondta Thomas Insel, amerikai Mentális Egészség Intézetének igazgatója. Az autizmus diagnózisa különösen nehéz, mert a gyerek viselkedésén alapul - magyarázta Susan E. Levy, a philadelphiai gyerekkórház munkatársa.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy míg például a diabétesznél mérhető a vércukorszint, az autizmusnál a mai napig nem találtak olyan biológiai jellemzőt, melyet a diagnózis felállításához használhatnának.

A mostani becslés szerint az amerikai gyerekek között 673 ezer autista van, a korábbiak ezzel szemben csak 560 ezerre tették ezt a számot. A Pediatrics című szakfolyóirat hétfőn megjelent, októberi számában közzétett tanulmány 78 ezer szülő megkérdezésén alapul. A 3-17 éves gyerekek viselkedésének leírása alapján 91 gyerekből 1 autista jegyeket mutat.

A másik kormányzati tanulmány hivatalosan még nem látott napvilágot, ám az újonnan publikált eredmények hatására a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) illetékesei úgy döntöttek, közzéteszik előzetes eredményeit: az általuk végzett felmérés is nagyjából 1:100 arányt mutat az autista zavart tekintve.

Catherine Rice, a CDC kutatója elmondta, hogy vizsgálatukban nyolcéves gyerekek tanulmányi és egészségügyi adatait elemezték. Ez a megközelítés a szakértők szerint pontosabb megközelítést ad, mint a felmérés.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.