A H1N1-fertőzés veszélyeztetettjei - Kik tartoznak a rizikócsoportba?

Független Hírügynökség
megjelent:

A szív- és krónikus betegségekben szenvedők, illetve az idősek mellett a csecsemőkre is veszélyes az új típusú influenza vírusa - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a H1N1 itthon is egyre több megbetegedést okoz, a fertőzés esélyét viszont lehet csökkenteni. Az egyik módszer a gyakori kézmosás és a szoros érintkezések elkerülése.

A csecsemőkre veszélyes lehet a betegség, ezért ajánlott a védőoltás a gyermekorvossal történt egyeztetés után. A társaság közleményében leszögezi, hogy az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így a szoptatás ideje alatt a legkevésbé kell tartani a megbetegedéstől.

Milyen tünetekre számíthat?

A vírus tünetei egyébként általában megegyeznek az influenza szokásos, jellegzetes tüneteivel: hirtelen jött láz, hidegrázás, izomfájdalom és fáradtság, ami kiegészülhet torokfájással, köhögéssel, esetenként hasmenéssel.

Amennyiben valaki megbetegszik, fontos a láz csillapítása és sok folyadék.

Csecsemők esetében ez azt jelenti, hogy a 6 hónap alatti kisbabák szokásos napi 5-7 szoptatása mellett több folyadékra is szükség lehet.

Ennek legegyszerűbb módja a kicsit gyakrabban anyatejjel kínálni, ha nem fogadja el, akkor forralt és visszahűtött babavízzel.

Hat hónap feletti csecsemőknél étvágytalanságra is lehet számítani, ezért az anyatej vagy tápszer mellett a folyadékot babavízzel, hígított zöldség vagy gyümölcslével, illetve gyümölcs teával pótolni kell.

A szakemberek szerint fontos, hogy a szülők a folyadékot ne cukrozott itallal próbálják kiváltani, mert az tovább fokozhatja az étvágytalanságot.

A gyermekorvosok társasága szerint ha a tünetek rosszabbodnak vagy szövődmények lépnek fel, akkor fel kell hívni a gyermekorvost, ő dönthet a megfelelő kezelésről vagy az esetleges kórházi beutalásról.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.