Az új influenza veszélyeztetettjei - Kik tartoznak a rizikócsoportba?

Szerző: Független Hírügynökség

A szív- és krónikus betegségekben szenvedők, illetve az idősek mellett a csecsemőkre is veszélyes az új típusú influenza vírusa - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a H1N1 itthon is egyre több megbetegedést okoz, a fertőzés esélyét viszont lehet csökkenteni. Az egyik módszer a gyakori kézmosás és a szoros érintkezések elkerülése.

A csecsemőkre veszélyes lehet a betegség, ezért ajánlott a védőoltás a gyermekorvossal történt egyeztetés után. A társaság közleményében leszögezi, hogy az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így a szoptatás ideje alatt a legkevésbé kell tartani a megbetegedéstől.

Milyen tünetekre számíthat?

A vírus tünetei egyébként általában megegyeznek az influenza szokásos, jellegzetes tüneteivel: hirtelen jött láz, hidegrázás, izomfájdalom és fáradtság, ami kiegészülhet torokfájással, köhögéssel, esetenként hasmenéssel.

Amennyiben valaki megbetegszik, fontos a láz csillapítása és sok folyadék.

Csecsemők esetében ez azt jelenti, hogy a 6 hónap alatti kisbabák szokásos napi 5-7 szoptatása mellett több folyadékra is szükség lehet.

Ennek legegyszerűbb módja a kicsit gyakrabban anyatejjel kínálni, ha nem fogadja el, akkor forralt és visszahűtött babavízzel.

Hat hónap feletti csecsemőknél étvágytalanságra is lehet számítani, ezért az anyatej vagy tápszer mellett a folyadékot babavízzel, hígított zöldség vagy gyümölcslével, illetve gyümölcs teával pótolni kell.

A szakemberek szerint fontos, hogy a szülők a folyadékot ne cukrozott itallal próbálják kiváltani, mert az tovább fokozhatja az étvágytalanságot.

A gyermekorvosok társasága szerint ha a tünetek rosszabbodnak vagy szövődmények lépnek fel, akkor fel kell hívni a gyermekorvost, ő dönthet a megfelelő kezelésről vagy az esetleges kórházi beutalásról.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Az új influenza nagy kérdése: Ki...

Egyre több családnak okoz gondot az új típusú influenzával kapcsolatban, hogy melyik dolgozó szülő maradjon a beteg, vagy az óvoda- és...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: Kikre a legveszélyesebb...

Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében, az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek...

"Lehet, hogy az öcsém...

Öcsémmel Londonban töltjük a nyarat. Már egy ideje kint vagyunk és a testvéremnek megfázásos tünetei vannak. Lehetséges, hogy a sertésinfluenzát...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.