Szívbajokat előzhet meg a narancslé

Szerző: MTI

Naponta fél liter friss narancslé védi a verőerek belső felszínének érzékeny sejtjeit, ezáltal csökkenti a szívinfarktus kockázatát és a vérnyomást. A szívgyógyász kutatók vizsgálatának eredményeit Las Vegasban ismertették, az Amerikai Szív Szövetség tudományos ülésén.

Az angol szállóige évszázadok óta úgy szól, hogy "Naponta egy alma, a doktort távol tartja". A kutatók most a konferenciát követő vitában kiemelték, hogy ez a betegségmegelőző hatás talán a rendszeres narancsevésnek, narancslé-fogyasztásnak is tulajdonítható.

A vizsgálatot végző munkacsoport 24 egészséges férfit vont be egy programba, amelyben egy-egy hónapon át a résztvevők mindig más folyadékból - összesen háromféléből - ittak meg fél litert, eltérő sorrendben. Az egyik a narancslé volt, és a másik kettő is ugyanannyi kalóriát tartalmazott, mint a gyümölcsital, de az egyikben 292 milligramm heszperidin is volt, ami megfelel a természetes narancslé heszperidintartalmának is.

Ez az anyag flavonoid, ami bizonyos mennyiségben minden növényben található, de a növényvilágban ezernyi flavonoidféle fordul elő a sejtekben. A növényben, gyümölcsben gazdag étrend betegségmegelőző hatása főleg ezeknek köszönhető.

A flavonoidok és a heszperidin jótékony hatása

Flavonoidok hatásának tulajdonítják a szív- és érbetegségek elleni védelmet a rendszeres, de mérsékelt vörösborivás eredményeként, ezek a biológiailag aktív anyagok találhatók a vérnyomást csökkentő fekete csokoládéban, vagy az ugyancsak szívet védő zöld teában is.

A kutatók azt észlelték, hogy a természetes narancslé, vagy a heszperidint ugyancsak tartalmazó ital fogyasztása során a vizsgálati személyek érműködése, ereinek tágulékonysága kedvezően alakult, míg a látszólag hasonló, de olyan üdítő folyadék, amelyben nem volt ez a flavonoid, ilyen érhatást nem hozott létre.

A jótékony érhatásra utalt az is, hogy heszperidinfogyasztás ideje alatt a vérnyomás második, diasztolés értéke, a "per" nyomás ugyancsak csökkent. A kutatók föltételezése szerint a flavonoid jó irányban befolyásolja azoknak a géneknek a működését, melyek gátolják az érbetegségek kifejlődését.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Adójóváírás betegség miatt -...

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára....

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Végre kinyitott az ország, és bár még fertőtlenítővel, néha maszkban, de végre újra „szabadok lehetünk”. Régóta vártunk erre. De vajon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.