• Koplalással nem lehet meghosszabbítani az életet?

    Szerző: MTI

    Több állatkísérlet azt jelezte, hogy kevesebb kalória evése lassítja az öregedést: a koplaló állatok tovább élnek. Egy új vizsgálat, melynek eredményeit a PLoS-Biology közölte, azt mutatja, hogy az éhezéssel elérhető magas életkor csak laboratóriumi körülmények között lehet igaz.

    A gyümölcslegyek, egerek, sőt majmok is hosszabb ideig élhetnek, ha nem kapnak annyi kalóriát, mint amennyit egyébként megennének. Egy kísérlet igazolta, hogy ha egerek jól összeállított, egészséges tápot ehettek, de lényegesen kevesebbet, mint a kontroll állatok, a koplaló csoport 40 százalékkal hosszabb ideig éldegélt, mint a jól tápláltak.

    Hirdetés

    A téma régóta foglalkoztatja a tudósokat, de az érdeklődő embereket is. Vannak, akik a matuzsálemi kor érdekében különleges, kis kalóriatartalmú étrendre tértek át. A hősies önmegfigyeléssel foglalkozóknak erre az eredményre azonban még évtizedeken keresztül várniuk kell. 

    Két amerikai kutató, David Schneider és Janelle Ayres arra volt kíváncsi, hogy ez csak a különleges kutatóintézeti életnek köszönhető, vagy ezek az állatok, természetes körülmények között is olyan békésen öregszenek-e, mint a szinte steril laboratóriumokban. 

     A kritikus mutatók

   • Testtömeg index (BMI). A testtömeg index a kilógrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ha a BMI értéke 18,5 alatti, akkor soványabb, mint az ideális lenne. Ha a BMI 18,5 és 25 közé esik, akkor az Ön tömege optimális. Amennyiben a BMI 25 és 30 között van, akkor túlsúlyos, ha 30 felett van, akkor elhízott.
   • Haskörfogat mérés. Ha a zsírszövet jelentős része a hasüregben található a belek között (mezenteriális zsír), akkor "alma" típusú elhízásról beszélünk. Ha a zsírszövet zöme a csípőn, a combokon és általában a bőr alatt van (szubkután zsír), akkor az elhízás "körte" típusú. Az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb a körte típus.
    Ha Önnek pocakja, előredomborodó vagy éppenséggel lecsüngő hasa van, akkor elhízása alma típusú. A hasüregi zsír növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nőknél a haskörfogat 88 cm, a férfiaknál pedig 100 cm alatt kell, hogy legyen (ezek a számok a különböző ajánlásokban néhány cm-rel eltérhetnek).
   • A vizsgálódók ezért az emberi immunrendszer viselkedését meglepő módon modellező gyümölcslegyeket tanulmányozták. Összehasonlították a steril körülmények között élő, garantáltan egészséges gyümölcslegyek viselkedését éhezés esetén azon állatokéval, melyeket különféle kórokozókkal megfertőztek. 

    Betegség esetén hátrány

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kórokozók olyanok voltak, melyek az ember számára halálos veszedelmet jelentenek. A parányi gyümölcslegyeket mikroszkópos méretű injekciós tűvel tették beteggé, aztán nézték, kevesebb táplálék esetén hogyan bírják a fertőzést, illetve változik-e az étvágyuk.

    A gyümölcslegyek életkilátásai jelentősen különböztek attól függően, milyen baktériummal fertőződtek. Volt olyan fertőzés, mely lényegesen nem változtatta meg élettartamukat, akár jól etették őket, akár koplaltak. Volt viszont olyan baktérium, mely az éhező legyekkel sokkal gyorsabban végzett, mint a jól táplált állatokkal.

    A kutatók azt írták, hogy a táplálék mennyiségének csökkentése, az immunrendszer működését bonyolult módon befolyásolhatja, ezért a mindennapi életben nehéz előre megmondani, hogy egy esetleges baktériumfertőzés milyen következménnyel járhat, az életkilátásokat nem is említve.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.30 13:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Élet a halál előtt

    Örvendetes, hogy hazánkban nő a születéskor várható élettartam. Az 1990-ben még 66,1 éves országos átlag, 2014-re 78,9 évre emelkedett. Nem közömbös azonban, hogy a hosszabb életet milyen állapotban, milyen aktívan töltik el az emberek, illetve hogy életük mekkora részében szorulnak esetleg segítségre.

    A legjobb és legrosszabb ünnepi ételek

    Kutatások szerint átlagosan legalább napi 600 kalóriával fogyasztunk többet karácsony és újév között, ami körülbelül 3 kilogramm súlytöbbletet jelent.

    Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

    Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a betegség kialakulásában, de maga az elhízáshoz vezető út ettől sokkal bonyolultabb tényezőkből áll össze.

    Takarítás, főzés, kertészkedés - Mennyi kalóriát égetünk el?

    Mennyi kalóriát használunk fel pl. takarítás, főzés vagy kertészkedés közben?

    A nyár leghizlalóbb ételei

    A nyár a grill-partyk, a hűsítő koktélok, a sportesemények, a fagylalt, a hot-dog, a gyorsételek és a sör szezonja.

    Sportolók és kalóriák

    Mit jelentenek a kalóriák egy sportoló számára? Sokak sokféleképpen értelmezik a kalória fogalmát: a keményen diétázók a kalóriákat ellenségnek tekintik, és szigorúan számolgatják a napi bevitt kalóriamennyiséget vagy még több sportolással igyekeznek elégetni az esetlegesen bevitt többlet kalóriát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.