A pesszimista nők rövidebb életre számíthatnak

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A negatív beállítódású, vagy cinizmusra hajlamos nők gyakrabban betegednek meg szívbetegségekben, s rövidebb életre számíthatnak - egy új kutatás a férfiak után nőknél is megerősítette az életszemlélet és az egészség összefüggését.

A pozitív életszemlélet egyértelműen csökkenti a nők esetében kialakuló szívbetegség esélyét. Ezzel a megállapítással zárult a Pittsburghi Egyetem tudósainak legutóbbi kutatása.

A tudományos munka abból a holland tanulmányból indult ki, amelyik megállapította, hogy a férfiak negatív beállítódása jócskán növeli a korai elhalálozás esélyét. Az új kutatás most nők esetében is megerősítette ezt a feltételezést.

A tengerentúli orvosok ősszesen 97 ezer 50 és 79 év közötti nőt vizsgáltak meg alaposan, akik a kutatás kezdetekor sem szív-, sem daganatos betegségben nem szenvedtek. A megfigyelés következő nyolc évében a tudósok azt állapították meg, hogy az optimisták körében kilenc százalékkal kevesebb résztvevő esetében alakult ki szívbetegség, mint a pesszimizmusra hajlamosaknál. Emellett a pozitív szemléletűek elhalálozása 14 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult - mint ahogy arról a kutatók a "Circulation" című tudományos szaklapban is beszámoltak.

A legtöbb népbetegséggel összefügg a pesszimizmus

Az optimista nők esetében tapasztalható egészségi előnyök nem merültek ki a ritkábbnak számító szívbetegségben: az ő körükben kevesebb esetben ütötte fel a fejét az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a veszélyesen magas koleszterinszint és a depresszió is. A kutatók az eredmények alapján az optimizmus és az egészséges élet közötti nyilvánvaló kapcsolatra hívják fel a figyelmet.

"Praktizáló orvosként különösen örülnék neki, ha az emberek a negatív beállítódásukon változtatni tudnának" - kommentálja a tanulmányt jegyző Hilary Tindle - "a legtöbb adat ugyanis arra utal, hogy a negativitás hosszú távon különösen ártalmas lehet egészségünkre.

(Szerző: WEBBeteg.hu - K. J. fordító; Forrás: University of Pittsburgh)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.