• Miért sír az ember hagymavágás közben?

    Szerző: KamaszPanasz

    Mindannyiunk rémálma a hagymapucolás, hagymaszeletelés. Ilyenkor a hagyma csípi a szemünket, marja a torkunkat, potyognak a könnyeink, nagyokat szipákolunk. De mi is áll mindemögött?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hagymavágás közben egy könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzim szabadul fel, ez váltja ki a sírást.

    Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak.

    A sulfinsav spontán átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni.

    Hirdetés

    Sírásmentes hagyma?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tudósok megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám úgy tűnik, hogy a sírásért felelős enzimek szintén felelősek azért, hogy a hagyma ízét oly pikánsnak érezzük. Mindenesetre úgy tűnik, van remény a hagymapucolás könnyebbé tételére.

    Egy csapat japán biokémikus, akik nemrégiben fedezték fel a lachrymatory factor synthaze-t, az úgynevezett sírás-enzimet, hiszik, hogy lehetséges ezt a gént elnyomni, a kéntartalmú vegyület, az úgynevezett tioszulfinát növelésével.

    Addig is számtalan módszerrel lehet próbálkozni: a hagyma melegítése vágás előtt, folyó víz alatt történő hagymavágás, vagy úszószemüveg viselése főzés közben állítólag segít.

    Fűszeres paradicsomleves 

    Hozzávalók: 0,5 liter paradicsomlé vagy 1 doboz sűrített paradicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál kömény (őrölt), 1 teáskanál őrölt bors, pici só, 4-5 édesítő tabletta, 1 szál zellerzöld, 1 karika vöröshagyma, 4 dkg rizs, 0,5 liter víz Elkészítés: Világos rántást készítünk, fölengedjük a paradicsomlével és a vízzel. Belerakjuk a fűszereket és csak forrásig főzzük. A rizst egy kis edényben külön előfőzzük és ha puha, a leveshez adjuk. Forrón tálaljuk.

    További egészséges receptek hagymából>>

    (KamaszPanasz; Forrás: Leyner-Goldberg)

     

    Módosítva: 2016.05.28 02:51, Megjelenés: 2016.05.28 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szív és érrendszer

    Szív és érrendszer

    T. A., újságíró

    Milyen módszerekkel vizsgálható a szív és az érrendszer állapota?

    Ne hagyjuk annyiban!

    Ne hagyjuk annyiban!

    Dr. Dinya Zoltán

    Sokan nem vagy nem időben kérnek segítséget gyermekkori ágybavizelés esetén.

    Váltófürdő: mikor, hogyan, meddig?

    A gyógyászati kezelések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Az egyik kiemelt kezelésnek a váltófürdő használata tekinthető. Milyen előnyei vannak? Miért lehet hasznos? Kiknek ajánlott? Utánajártunk.

    Időmegtakarítás és a hatékonyság növelése a megfelelő kommunikációval

    A folyamatos időhiány sajnos a mindennapos kommunikációt is megváltoztatta. Manapság egyre jobban elszemélytelenedtek a kapcsolatok és a pontos információk közlése is nehézzé vált. Ugyanígy az orvosi rendelőben is nehézségek merülhetnek fel, mivel az orvosok is állandóan idő szűkében vannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.