Elhunyt az arc- és kézátültetett férfi

Szerző: MTI

Elhunyt az a francia férfi, akin a világ első arc- és kétoldali kézátültetését hajtották végre idén áprilisban - jelentették be a Párizs egyik külvárosában lévő Henri Mondor kórház illetékesei.

Az áprilisi transzplantációt végrehajtó Laurent Lantieri sebészprofesszor szerint a 30-as éveiben járó férfi szívmegállás következtében hunyt el, miközben újabb műtéti beavatkozáson esett át június 8-án.

"Néhány héttel a transzplantáció után elfertőződött az arca. A mostani műtét közben, amelynek során igyekeztünk megbirkózni a fertőzéssel, a páciens szíve megállt" - közölte a sebészprofesszor hétfőn az RTL rádióban.

Mint rámutatott, a halált egyértelműen szívprobléma okozta, nem pedig a transzplantáció."A fertőzés kialakulása általános probléma a transzplantációk esetében. Az összes biopszia (szövetmintavétel) azt mutatta, hogy nincs kilökődés, ahogy nem volt érprobléma sem" - hangsúlyozta Lantieri, hozzátéve, hogy nincs magyarázat a szívmegállásra. Az orvosok jelenleg a boncolás eredményeire várnak.

30 órás műtét volt

A férfi égési sérült volt. 2004-es balesete során szenvedett súlyos hegesedéssel járó sérüléseket, amelyek teljesen eltorzították küllemét, lehetetlenné téve számára a közösségi érintkezést. Az illető több mint egy évig volt várólistán, míg megfelelő donor akadt számára.

A műtétet, amely 30 órán át tartott, egy több mint 40 fős csapat hajtotta végre. A beavatkozás során az ajkaktól kezdődően az arc felső része került pótlásra, beleértve az orrot, a füleket, a szemhéjakat, a homlokot és a hajas fejbőr elülső részét. A team kétoldali kézátültetést is végrehajtott.

A világon ez volt a hatodik részleges arcátültetés, ebből hármat Franciaországban végeztek. Ugyanakkor ez volt az első olyan beavatkozás, amikor arc- és kétoldali kézátültetést egyszerre végeztek a sebészek. Az első sikeres arcátültetés is Franciaországban történt 2005-ben, amikor egy 38 éves asszony, Isabelle Dinoire kapott új arcot, akit saját kutyája marcangolt össze.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A teljes arcátültetés orvosi...

2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.