A WHO világjárvánnyá nyilvánította a H1N1 influenzát

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön világjárványnak minősítette az új H1N1-es influenzavírus terjedését, jelentette be a svéd kormány.

A stockholmi kormánynyilatkozat szerint a WHO érvénybe léptette a pándémiás riasztási skála szerinti hatos fokozatot. Eddig az ötös fokozat volt életben, amely azt jelenti, hogy bármikor kitörhet a világjárvány. A hatos fokozat jelentése az, hogy már világméretű a járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet csütörtök délben rendkívüli szakértői konzultációt kezdett tudósokkal.

Előző nap a WHO főigazgatója, Margaret Chan telekonferenciát tartott az új H1N1-es influenzától legjobban sújtott országok egészségügyi minisztereivel. Arról kívánt meggyőződni, hogy vannak-e vitathatatlan bizonyítékok az új vírus helyi gócokból való terjedésére. Ez ugyanis az egyik kritériuma a járvány világjárvánnyá való minősítésének.

Nincs szükség új intézkedésekre

Nem kell új intézkedéseket bevezeti Magyarországon amiatt, hogy a WHO világjárvánnyá minősítette az új influenza-fertőzést - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön az egészségügyi miniszter.

Székely Tamás közölte: a világjárvánnyá nyilvánítást az indokolta, hogy az új vírus a világ több országában is fokozott intenzitással, folyamatosan terjed. Ez azonban Magyarországra nem igaz. Itthon eddig összesen négy eset fordult elő, ráadásul a WHO által megfogalmazott ajánlásokat már részben életbe léptették. Így - az ajánlások alapján - a fertőzést folyamatosan monitorozzák és a pandémiás terveket is felülvizsgálták.

A WHO egyik javaslata a lakossággal történő aktív kommunikáció fenntartása is, ezért az ÁNTSZ a napokban kiad egy kiskátét, amelyben a veszélyekre és a megelőzésre is felhívják a figyelmet. Ez hozzáférhető lesz az egészségügyi kormányzat weboldalain és szétosztják például az óvodákban is - tette hozzá Székely Tamás.

28 ezerhez közelít az érintettek száma

A WHO legutóbbi, szerdai összesítése szerint az új vírus a világ 74 országában 27.737 megbetegedést okozott, ebből 141 végződött halállal.

A legtöbb fertőzés az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kanadában, Chilében, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Japánban történt. Romániában tizenegyre emelkedett az újinfluenzás esetek száma csütörtökön, míg Németországban egyetlen iskolában 27 új beteget regisztráltak.

Magyarország szerda reggelig 3 bizonyított esetet jelentett a WHO-nak.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.