A WHO világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát!

Szerző: Független Hírügynökség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön világjárványnak minősítette az új H1N1-es influenzavírus terjedését, jelentette be a svéd kormány.

A stockholmi kormánynyilatkozat szerint a WHO érvénybe léptette a pándémiás riasztási skála szerinti hatos fokozatot. Eddig az ötös fokozat volt életben, amely azt jelenti, hogy bármikor kitörhet a világjárvány. A hatos fokozat jelentése az, hogy már világméretű a járvány.

Az új influenza - tünetek és terjedés

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
Az Egészségügyi Világszervezet csütörtök délben rendkívüli szakértői konzultációt kezdett tudósokkal.

Előző nap a WHO főigazgatója, Margaret Chan telekonferenciát tartott az új H1N1-es influenzától legjobban sújtott országok egészségügyi minisztereivel. Arról kívánt meggyőződni, hogy vannak-e vitathatatlan bizonyítékok az új vírus helyi gócokból való terjedésére. Ez ugyanis az egyik kritériuma a járvány világjárvánnyá való minősítésének.

Nincs szükség új intézkedésekre

Nem kell új intézkedéseket bevezeti Magyarországon amiatt, hogy a WHO világjárvánnyá minősítette az új influenza-fertőzést - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön az egészségügyi miniszter.

Székely Tamás közölte: a világjárvánnyá nyilvánítást az indokolta, hogy az új vírus a világ több országában is fokozott intenzitással, folyamatosan terjed. Ez azonban Magyarországra nem igaz. Itthon eddig összesen négy eset fordult elő, ráadásul a WHO által megfogalmazott ajánlásokat már részben életbe léptették. Így - az ajánlások alapján - a fertőzést folyamatosan monitorozzák és a pandémiás terveket is felülvizsgálták.

A WHO egyik javaslata a lakossággal történő aktív kommunikáció fenntartása is, ezért az ÁNTSZ a napokban kiad egy kiskátét, amelyben a veszélyekre és a megelőzésre is felhívják a figyelmet. Ez hozzáférhető lesz az egészségügyi kormányzat weboldalain és szétosztják például az óvodákban is - tette hozzá Székely Tamás.

28 ezerhez közelít az érintettek száma

A WHO legutóbbi, szerdai összesítése szerint az új vírus a világ 74 országában 27.737 megbetegedést okozott, ebből 141 végződött halállal.

A legtöbb fertőzés az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kanadában, Chilében, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Japánban történt. Romániában tizenegyre emelkedett az újinfluenzás esetek száma csütörtökön, míg Németországban egyetlen iskolában 27 új beteget regisztráltak.

Magyarország szerda reggelig 3 bizonyított esetet jelentett a WHO-nak.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.