A hormonkezelés a nők szívének is jó

MTI
megjelent:

A nők szív- és érbetegségének kockázata a változó kor megjelenésével fokozódik, de korábban a hormonpótlást különböző egészségügyi veszélyek miatt nem ajánlották. A női hormonok adása egy új nemzetközi vizsgálat tanúsága szerint segít a koszorúerek épségének megtartásában és az igen kedvező hatás - írta az Európai Szívgyógyász Társaság lapja.

A változó korral kapcsolatos kórélettani változások sok nőt megviselnek és ezért a megfelelő hormonkészítmények forgalomba kerülése után sokan kaptak hormonpótló kezelést. Az utóbbi években viszont nagy nyilvánosságot kaptak olyan vizsgálati eredmények, amelyek szerint az ilyen készítmények adása veszélyekkel jár.

A nemzetközi média különösen azt az adatot ismertette, mely szerint hormonpótlás során fokozódik az emlőrák megjelenésének veszélye. Volt olyan tanulmány, mely azt jelezte, hogy változó korban, a női nemi hormonok alkalmazása növeli az emlőrákesetek gyakoriságát.

A hírekben viszont általában nem említették, hogy ez a kockázat arányának csupán olyan, vitatható mértékű fokozódását jelentette, mint például a grapefruit fogyasztása vagy a gyakori éjszakai műszak esetében.

Thomas H. Schindler és nemzetközi munkacsoportja a legkorszerűbb vizsgálómódszerek egyikével, a világszerte PET-rövidítéssel jelölt, Pozitron Emissziós Tomográfiával nézte 48, korosodó hölgy koszorúereit. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a koszorúerek belső felszínén lévő sejtek működését vizsgálják.

A koszorúerek állapota és hormonkezelés

A kutatók 48, változó kor utáni panaszokkal bajlódó nőt kértek föl, hogy vegyenek részt önként a tanulmányban. A vizsgált személyek egyik része kapott hormonpótló kezelést, a másik csoport tagjai ilyen gyógyszereket nem szedtek. A PET-mérés előtt a vizsgálati alanyok karját jeges vízbe merítették, mert ez növeli az erek belső sejtborításának nitrogén-monoxid-termelését.

Az erek bélésének sejtjei szükség szerint kibocsátják ezt az értágító gázt, ha a szív igénybe vétele miatt a véráramlásnak fokozódik kell. Ha az erek belső sejtborítása ép, ha nincs érelmeszesedés, a nitrogén-monoxid kiválasztása zavartalan.

A hormonpótlás a vizsgálat tanúsága szerint megtartotta az így kezelt hölgyek koszorúereinek egészséges tágulékonyságát, ami védelmet jelent az esetleges szívinfarktus bekövetkezése ellen.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.