• Agyi elváltozást találtak az autizmus hátterében

    Szerző: MTI

    Az autista gyerekeknél többnyire kiterjedtebb az érzelmek kifejezéséhez és az arcfelismeréshez kapcsolódó agyi terület, az úgynevezett amigdala, mint a nem autistáknak - állapították meg amerikai kutatók.

     A tanulmányban - amely az Archives of General Psychiatry című szaklap májusi számában jelent meg - 50 autista és 33 nem autista gyerek agyáról készült mágneses rezonanciás (MRI) felvételeket hasonlítottak össze. A letapogatást a gyerekek két-, majd négyéves korában végezték el.

    Hirdetés

    Megnagyobbodott amigdala

    A vizsgálatot irányító Észak-Karolinai Egyetem kutatói megállapították, hogy a kontroll csoportban lévő gyerekekhez képest az autistáknak nagyobb valószínűséggel volt megnagyobbodott amigdalájuk.

     "Az autizmusnál kétéves kor előtt felgyorsul az amigdala növekedése, és végig megnagyobbodva marad a korai gyermekkorban" - írta Matthew Mosconi kutatásvezető, hozzátéve, hogy az aránytalanul megnövekedett amigdala még négyéves korra is jellemző volt.

     A kutatók később megfigyelték a gyerekek viselkedését, és azt tapasztalták, hogy akiknél az amigdala megnagyobbodott, azok nehezebben követték más emberek pillantását, és képtelenek voltak figyelmüket másokra fordítani. 

    Kihat a külvilággal való kapcsolatra

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mágneses rezonanciás készülékekkel végzett vizsgálatok eredménye alátámasztotta a szakemberek korábbi megfigyeléseit, amelyeket egyebek közt boncolásokból nyertek, és arra utaltak, hogy az autizmus kapcsolatban áll a megnövekedett agytérfogattal.

     Az amigdala agytérfogathoz viszonyított aránytalan megnagyobbodása azért fontos jelzés, mert az agy limbikus rendszerének e területe kritikus szerepet játszik a csecsemőkor végén az arckifejezésekhez kapcsolódó érzelmek elsajátításában, valamint abban, hogy milyen információk jutnak el az agy kérgi területeire valamely esemény érzelmi jelentőségéről. Mindez alapvetően befolyásolja a gyerek külvilággal kialakuló kapcsolatát.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.05 16:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mivel fejlesztheti gyermeke IQ-ját?

    Mi lehet, ami a genetikán kívül még befolyásolja gyermeke intelligenciaszintjét? Természetesen a megfelelő táplálkozás, védelem a különféle mérgező anyagoktól, rengeteg játék és testmozgás mind hozzájárul a gyermeki intelligencia fejlődéséhez, ám valóban fejleszthető az IQ?

    Czeizel Barbara édesapja nyomdokait követi

    Huszonöt éves fennállását ünnepli a Budapesti Korai Fejlesztő Központ, amely fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, fogyatékos kisgyermekek és családjuk számára nyújt komplex diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat. Czeizel Barbara, gyógypedagógus, a korai fejlesztésért, gyermekkori intervencióért felelős miniszteri biztos, egyben a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője elmondta: az intézményben fejlődési rizikóval élő, koraszülött, a különböző fejlődési területeken eltérően fejlődő, fogyatékos és autizmussal élő gyermekek diagnosztikájával és terápiájával foglalkoznak.

    Megérteni. Elfogadni. Segíteni. - Autizmus - Film az autista gyermekékért

    Az Út a Mosolyért Alapítvány és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület azzal a céllal készített filmet, hogy az autista spektrum zavarral élő gyerekek hétköznapi problémáit egy autista gyermeket nevelő családon keresztül mutassa be. A film rávilágít, hogy miért ennyire fontos egy speciális vizsgálóközpont kialakítása. Az alapítvány célja, hogy egy Közép-Európában is egyedülálló autista ellátóközpontot hozhasson létre a Heim Pál Gyermekkórházban.

    D-vitaminnal az autizmus ellen

    Nem jelentkeztek autista vonások azoknál az egereknél, amelyeknek az anyja D-vitamin pótlást kapott a vemhesség alatt - közölték a Queenslandi Egyetem kutatói.

    Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy nem különbözik a férfi és a női agy

    Az emberi agy amigdala nevű régiójáról szóló tanulmányokat elemezték amerikai kutatók, akik azt találták, hogy ennek a szervnek a nagysága sem különbözik számottevően a férfi és a női agyban, ezzel újabb bizonyítékát adták annak, hogy az emberi agynak nincsenek nemhez kötött különbségei.

    A stressz szerepe szív- és érrendszeri betegségek előidézésében

    Az állandó stressz hatása az agy mélyen fekvő régiójára kulcsszerepet játszik a szívinfarktus megnövekedett kockázatában - tárták fel amerikai kutatók a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások