Egy erős ölelés következményei - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Néhány nappal ezelőtt barátom oldalról megölelt és megszorított. Abban a pillanatban nagyon erős fájdalmat éreztem a szegycsontomban... - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Néhány nappal ezelőtt barátom oldalről megölelt és megszorított, de olyan szerencsétlen testhelyzetben voltam, hogy a két vállam előre, a mellkas közepe felé húzódott. Abban a pillanatban nagyon erős fájdalmat éreztem a szegycsontomban, és olyan érzés volt, mintha ott "összecsúszott" volna valami. Szinte azonnal keletkezett egy duzzanat is a fájdalmas területen, ami igencsak aggasztó számomra. A fájdalom és a dudor enyhülni látszott 1-2 nap után, ma azonban ismét erőteljesebb.
Eddig nem volt ehhez hasonló problémám, csupán olyankor éreztem szúró fájdalmat a szegycsontomban, ha sokáig görnyedtem, de olyankor kihúztam magam, kiropogott valami és elmúlt. Mi lehet ez, és érdemes-e orvoshoz fordulnom?

Tisztelt Kérdező!

Sajnos elképzelhető, hogy a szegycsont alsó, porcos, sérülékenyebb részén elmozdulás, vagy repedés, akár törés jött létre. Emiatt kis bevérzés alakulhat ki, erre utal a dudor, mely azonban szépen felszívódik néhány hét alatt.

Hosszadalamasabb is lehet a gyógyulás, nyilvánvalóan gipsz, vagy műtét nem jön szóba, hiszen a mellkas a légzőmozgásokban is résztvesz, így ezt nem szabad korlátozni. Azonban fájdalomcsillapítót érdemes bevennie, ha nagyon fáj, ne szenvedjen!

Borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs is enyhítheti a panaszokat.

(WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia reumatológus)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.