A marihuána és az agydaganat

Független Hírügynökség
megjelent:

A marihuána legfőbb alkotórésze minden jel szerint segít elpusztítani az agytumorsejteket, állapították meg spanyol tudósok. A felfedezést a jövőben talán rákellenes terápiában is hasznosíthatják.

A madridi Complutense Egyetem kutatói más egyetemek tudósaival együttműködve azt találták, hogy a marihuána aktív hatóanyagának, a tetrahidrokannabinolnak (THC) a hatására a tumorsejtek elkezdik lebontani önmagukat.

A kutatók azt a következtetést vonják le, hogy a THC és a hasonló kannabiszszármazékok a tumor ellenes gyógyszerek új családját képezhetik. A THC tehát a jövőben hasznos lehet tumor elleni vegyületek kidolgozásában.

A tudósok egereken végezték a megfigyeléseiket. Előbb rákos burjánzást idéztek elő rajtuk, majd naponta THC-t injekcióztak be nekik a daganat helyén.

A laboratóriumi egérkísérleten kívül két páciensen is alkalmazták kísérletileg a THC-t egy nagyon agresszív agytumorral szemben, és ahhoz hasonló volt az eredmény, mint amit az egereknél tapasztaltak.

A spanyol szerzők cikke az Egyesült Államokban kiadott Journal of Clinical Investigation című orvosi szaklap áprilisi számában jelent meg.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.