Brokkoli a légutak szolgálatában

Szerző: MTI

A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek előállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" című szaklapban látott napvilágot.

A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követően az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetője, Marc Riedl.

A hatás kiváltója a szulforafán

A szulforafán a brokkolin kívül más keresztesvirágú haszonnövényben - például a káposztában, retekben - is előfordul, fokozza az antioxidáns enzimek termelését a légutakban. Ez erősíti a szervezet védelmét a szabad oxigéngyökökkel szemben, amelyek a szennyezett levegővel, pollennel, kipufogógőzzel és cigarettafüsttel naponta kerülnek be a szervezetbe, és ott oxidációs károkat és gyulladásokat okoznak. A brokkoli így jobban felvértezi az embert az asztma, az orrnyálkahártya allergiás reakciói vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) ellen.

"A szulfarofán egész sor antioxidáns előállítását segíti, amelyek együttesen hatékonyabb védelmet nyújtanak a légszennyezés káros egészségi következményei ellen" - mondta Riedl. A csírák elfogyasztását követően nem állapítottak meg mellékhatásokat, a konkrét adagolási javaslatot azonban még további vizsgálatok elvégzése szükséges - hangsúlyozta a kaliforniai immunológus és allergológus.

(MTI)

Módosítva: 2009.03.08 10:31, Megjelenés: 2009.03.08 10:31
Címkék: Brokkoli, COPD, Asztma
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Mire utalhat, ha egy bizonyos...

A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a...

Hasznos tanácsok COPD, asztma és...

A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes...

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

A brokkoli élettani hatásai

A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös...

Brokkoli: a dohányosok legjobb...

Azok a dohányzók, illetve cigarettáról már leszokottak esetében, akik sok brokkolit és egyéb keresztesvirágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.