• Brokkoli a légutak szolgálatában

        Szerző: MTI

        A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek előállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" című szaklapban látott napvilágot.

        A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követően az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetője, Marc Riedl.

        Hirdetés

        A hatás kiváltója a szulforafán

        A szulforafán a brokkolin kívül más keresztesvirágú haszonnövényben - például a káposztában, retekben - is előfordul, fokozza az antioxidáns enzimek termelését a légutakban. Ez erősíti a szervezet védelmét a szabad oxigéngyökökkel szemben, amelyek a szennyezett levegővel, pollennel, kipufogógőzzel és cigarettafüsttel naponta kerülnek be a szervezetbe, és ott oxidációs károkat és gyulladásokat okoznak. A brokkoli így jobban felvértezi az embert az asztma, az orrnyálkahártya allergiás reakciói vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) ellen.

        "A szulfarofán egész sor antioxidáns előállítását segíti, amelyek együttesen hatékonyabb védelmet nyújtanak a légszennyezés káros egészségi következményei ellen" - mondta Riedl. A csírák elfogyasztását követően nem állapítottak meg mellékhatásokat, a konkrét adagolási javaslatot azonban még további vizsgálatok elvégzése szükséges - hangsúlyozta a kaliforniai immunológus és allergológus.

        (MTI)

        Módosítva: 2009.03.08 10:31, Megjelenés: 2009.03.08 10:31
      • Cikkajánló

        Fáradékonyság

        Fáradékonyság

        Dr. Antalffy Katalin Anita

        A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

        Száraz, hámló bőr

        Száraz, hámló bőr

        Dr. Lesznyák Judit

        Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

        Egy az Egészség Program - One Health Commission

        Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

        Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

        A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzésének és a betegségek leküzdésének érdekében?

        Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

        A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, napközbeni és esti köhögés?

        A foglalkozási tüdőbetegség

        Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

        A brokkoli élettani hatásai

        A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen bizonyítékokkal rendelkezünk.

        Brokkoli: a dohányosok legjobb barátja

        Azok a dohányzók, illetve cigarettáról már leszokottak esetében, akik sok brokkolit és egyéb keresztesvirágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a tüdőrák kialakulásának kockázata - állítják a Buffalói Roswell Park Rákkutató Intézet kutatói.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA