Az aszpirin jó az alkohol és a paracetamol májkárosító hatása ellen is

MTI
megjelent:

Egy adag aszpirin megelőzheti a túlzott alkoholfogyasztás vagy paracetamol-túladagolás okozta májkárosodást, a májzsugort - jelzik egérkísérletek, amelyek eredményeit amerikai kutatók tették közzé.

A connecticuti Yale Egyetem kutatói a Journal of Clinical Investigation című szaklapban számolnak be arról, hogy az aszpirin egereknél csökkentette a paracetamol túladagolása miatti halálozást. Úgy vélik, a szer a szerven belüli káros gyulladást előidéző folyamatot befolyásolja, mivel kis adag aszpirin blokkolhat egy kémiai receptort a májsejtekben.

A májzsugor előfordulása egyre növekszik a túlzott alkoholfogyasztás és a paracetamol-tartalmú gyógyszerek túladagolása miatt. A károsodás okát vizsgálva a kutatók úgy találták, hogy egy gyulladásos láncreakciót indít el az alkohol, illetve az acetaminofén (a paracetamol hatóanyaga).

Wajahat Mehal, a kutatás vezetője szerint az aszpirin azt a receptort gátolja, amely a gyulladásos választ elindítja.Mehal és munkatársai elkülönítettek olyan molekulákat, úgynevezett TLR antagonistákat is, melyek ugyancsak blokkolják ezt a receptort, ám úgy vélik, az aszpirin olcsósága miatt megfelelőbb általános terápiás szerként.

Az aszpirin azonban irritálja a gyomor nyálkahártyáját, fekélyt okozhat, valamint növeli a vérzés kockázatát, ezért a szakemberek óvnak attól, hogy az állatkísérletek eredményei alapján bárki pár napnál tartósabb aszpirinszedésbe kezdjen orvosa megkérdezése nélkül.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.