Egykilós követ operáltak ki egy betegből Debrecenben

Független Hírügynökség
megjelent:

Több mint egykilós, úgynevezett bélhólyag követ operáltak ki debreceni orvosok egy 48 éves férfi testéből. A strucctojás méretű kő a férfi korábban eltávolított húgyhólyagjának helyén alakult ki, valószínűleg évek alatt.

A 17 centis kő panaszt nem okozott, az orvosok is csak véletlenül vették észre, amikor a férfi munka alkalmassági vizsgálatra érkezett hozzájuk.

A szokatlan méretű kő nemcsak a beteget, a szakorvosokat is meglepte. Az orvosok szerint Magyarországon ekkora méretű követ még nem operáltak ki, de a nemzetközi szakirodalomban is csak néhány ehhez hasonló esetet írtak le.

A siket-néma, 67 százalékban rokkant debreceni férfi könnyített munkát végez egy cégnél, ezért ment orvosához munka alkalmassági vizsgálatra. Panasza, fájdalmai nem voltak. A Kenézy kórházban megvizsgálták, megröntgenezték, ekkor vették észre testében a 17 centis, 1125 grammos követ.

Soha nem fájt semmije, teljesen tünetmentes volt! - mondta a Független Hírügynökségnek kedden a megoperált férfi felesége.

Daganatra gondoltak

A debreceni férfinek 12 évvel ezelőtt daganat miatt távolították el a húgyhólyagját. Először azt hitték, hogy kiújult a tumor. Orvosa szerint a beteg megváltozott anatómiai viszonyai miatt alakulhatott ki szervezetében a szokatlanul nagyméretű kő.

Ez a kő már elzárta a két vesevezetéket, és a vizelet pangását okozta a vesékben. Ez hosszú távon a vesék elhalásához vezetett volna - közölte Dr. Szűcs Miklós, a Kenézy Gyula Kórház osztályvezető főorvosa.

A kő pontos összetételét még vizsgálják. A megoperált férfit jelenleg is a Kenézy kórházban ápolják. A több mint egykilós hólyagkövet másfél órás műtéttel távolította el a 3 fős orvos-csoport. A beteg jól van, orvosai szerint néhány nap múlva haza is mehet.

Orvosi érdekességek

(FH)

Cikkajánló

Húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Dr. Hajós György, urológus
Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus
Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.