Egykilós követ operáltak ki egy betegből Debrecenben

Szerző: Független Hírügynökség

Több mint egykilós, úgynevezett bélhólyag követ operáltak ki debreceni orvosok egy 48 éves férfi testéből. A strucctojás méretű kő a férfi korábban eltávolított húgyhólyagjának helyén alakult ki, valószínűleg évek alatt.

A 17 centis kő panaszt nem okozott, az orvosok is csak véletlenül vették észre, amikor a férfi munka alkalmassági vizsgálatra érkezett hozzájuk.

A szokatlan méretű kő nemcsak a beteget, a szakorvosokat is meglepte. Az orvosok szerint Magyarországon ekkora méretű követ még nem operáltak ki, de a nemzetközi szakirodalomban is csak néhány ehhez hasonló esetet írtak le.

A siket-néma, 67 százalékban rokkant debreceni férfi könnyített munkát végez egy cégnél, ezért ment orvosához munka alkalmassági vizsgálatra. Panasza, fájdalmai nem voltak. A Kenézy kórházban megvizsgálták, megröntgenezték, ekkor vették észre testében a 17 centis, 1125 grammos követ.

Soha nem fájt semmije, teljesen tünetmentes volt! - mondta a Független Hírügynökségnek kedden a megoperált férfi felesége.

Daganatra gondoltak

A debreceni férfinek 12 évvel ezelőtt daganat miatt távolították el a húgyhólyagját. Először azt hitték, hogy kiújult a tumor. Orvosa szerint a beteg megváltozott anatómiai viszonyai miatt alakulhatott ki szervezetében a szokatlanul nagyméretű kő.

Dr. Szűcs Miklós főorvos és a kioperált bélhólyagkő - Fotó: Független Hírühynökség
Dr. Szűcs Miklós főorvos a kioperált bélhólyagkővel

Orvosi érdekességek

Ez a kő már elzárta a két vesevezetéket, és a vizelet pangását okozta a vesékben. Ez hosszú távon a vesék elhalásához vezetett volna - közölte Dr. Szűcs Miklós, a Kenézy Gyula Kórház osztályvezető főorvosa.

A kő pontos összetételét még vizsgálják. A megoperált férfit jelenleg is a Kenézy kórházban ápolják. A több mint egykilós hólyagkövet másfél órás műtéttel távolította el a 3 fős orvos-csoport. A beteg jól van, orvosai szerint néhány nap múlva haza is mehet.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.