• Egykilós követ operáltak ki egy betegből Debrecenben

    Szerző: Független Hírügynökség

    Több mint egykilós, úgynevezett bélhólyag követ operáltak ki debreceni orvosok egy 48 éves férfi testéből. A strucctojás méretű kő a férfi korábban eltávolított húgyhólyagjának helyén alakult ki, valószínűleg évek alatt.

    A 17 centis kő panaszt nem okozott, az orvosok is csak véletlenül vették észre, amikor a férfi munka alkalmassági vizsgálatra érkezett hozzájuk.

    A szokatlan méretű kő nemcsak a beteget, a szakorvosokat is meglepte. Az orvosok szerint Magyarországon ekkora méretű követ még nem operáltak ki, de a nemzetközi szakirodalomban is csak néhány ehhez hasonló esetet írtak le.

    Hirdetés

    A siket-néma, 67 százalékban rokkant debreceni férfi könnyített munkát végez egy cégnél, ezért ment orvosához munka alkalmassági vizsgálatra. Panasza, fájdalmai nem voltak. A Kenézy kórházban megvizsgálták, megröntgenezték, ekkor vették észre testében a 17 centis, 1125 grammos követ.

    Soha nem fájt semmije, teljesen tünetmentes volt! - mondta a Független Hírügynökségnek kedden a megoperált férfi felesége.

    Daganatra gondoltak

    A debreceni férfinek 12 évvel ezelőtt daganat miatt távolították el a húgyhólyagját. Először azt hitték, hogy kiújult a tumor. Orvosa szerint a beteg megváltozott anatómiai viszonyai miatt alakulhatott ki szervezetében a szokatlanul nagyméretű kő.

    Dr. Szűcs Miklós főorvos és a kioperált bélhólyagkő - Fotó: Független Hírühynökség
    Dr. Szűcs Miklós főorvos a kioperált bélhólyagkővel

     Orvosi érdekességek

   • 9 hónap méhen kívüli terhesség
   • A férfi, akiben továbbélt az ikertestvére - Fotóval
   • Két nappal halála után adott életet gyermekének
   • A sikeres műtétek után hazatért a faember - Fotóval
   • Ez a kő már elzárta a két vesevezetéket, és a vizelet pangását okozta a vesékben. Ez hosszú távon a vesék elhalásához vezetett volna - közölte Dr. Szűcs Miklós, a Kenézy Gyula Kórház osztályvezető főorvosa.

    A kő pontos összetételét még vizsgálják. A megoperált férfit jelenleg is a Kenézy kórházban ápolják. A több mint egykilós hólyagkövet másfél órás műtéttel távolította el a 3 fős orvos-csoport. A beteg jól van, orvosai szerint néhány nap múlva haza is mehet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.20 18:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A húgyhólyagtükrözés menete

    A húgyhólyagtükrözés (cisztoszkópia) nagyon fontos és hasznos eszköz az urológusok kezében. Segítségével áttekinthető a húgycső, a húgyhólyag, a húgyvezetékek szájadékai, illetve az azokból ürülő vizelet.

    Amit tudni kell az inkontinenciáról

    Az inkontinencia nem betegség, hanem egy mélyebben gyökerező egészségügyi probléma tünete. Azonban kezelés nélkül elszigeteltséget, állandó szégyenérzetet, s akár depressziót is okozhat.

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

    Hogyan történik a cisztoszkópia, vagyis a hólyagtükrözés?

    Érdekel a húgyhólyagtükrözés menete. Mennyi időt vesz igénybe, és milyen fokú fájdalommal jár? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Betegségre utalhat a vizelet jellege

    A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

    Egységes betegellátó rendszert kezdeményeznek Debrecenben

    Debrecen és a helyi egyetem egységes betegellátó-rendszer létrehozását kezdeményezi az emberi erőforrások miniszterénél. Az erről szóló levelet Kósa Lajos, a város polgármestere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora sajtótájékoztatón írta alá pénteken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.