• Ellenőrzőlistával a műtéti komplikáció ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az életveszélyes sebészeti műtéti komplikációk száma egyharmaddal, a halálos komplikációk száma pedig 50 százalékkal csökkenthető, ha a sebészek minden alkalommal ellenőrzőlistát alkalmaznak - derült ki a WHO által készített tanulmányból.

    Egyharmaddal csökkenhet az életveszélyes sebészti műtéti komplikációk száma, ha a sebészek minden műtétkor ellenőrzőlistát alkalmaznak - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tanulmánya szerdán.

    A kardiológiától a gyerekgyógyászatig minden szakterületen ugyanolyan napi rutinná kellene válnia a listás biztonsági ellenőrzésnek, mint a sztetoszkópnak - hangsúlyozza a WHO-dokumentum.

    Hirdetés

    A rutinszerűen elvégzendő ellenőrzési lépések listáját a sebészi beavatkozás kritikus pontjain kellene alkalmazni: az érzéstelenítés elkezdése előtt, a bőr bemetszése előtt, majd mielőtt a pácienst kiviszik a műtőből.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A WHO-tanulmányt a világ számos eltérő anyagi helyzetű kórházában végezték, és azt találták, hogy az ellenőrzőlista alkalmazásával 11 százalékról 7 százalékra csökkent a súlyos műtéti komplikációk előfordulása. A halálos komplikációk száma csaknem felére esett: 1,5 százalékról 0,8 százalékra.

    A tanulmány szerint meglepően új dolognak számít a sebészek számára, hogy a kulcsfontosságú lépések előtt elvégezzék a rövid listába foglalt ellenőrző lépéseket.

    A kísérletbe bevont kórházak némelyikében a műtős csapatok kelletlenül álltak az ellenőrzőlistához, de aztán lelkes híveivé váltak, mivel az eredmények példátlanul jók lettek - áll a WHO-tanulmányban.

    Az Egészségügyi Világszervezet reméli, hogy ebben az évben a világ 2.500 kórházában vezetik be az ellenőrzőlista alkalmazását.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.15 09:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    WHO: Hol áll hazánk a listán?

    A WHO rendszeresen közzéteszi tagországainak egészségügyi mutatóit, amelyeket elemezve megállapítható: a középmezőnyben tanyázunk. A listán európai, és Európán kívüli államok egyaránt szerepelnek. Ez alapján nyolc országot vettünk górcső alá, különböző szempontokat figyelembe véve: Ausztria, Bulgária, Cseh Köztársaság, Olaszország, Románia, Ukrajna, Anglia és Magyarország.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.