Ellenőrzőlistával a műtéti komplikáció ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Az életveszélyes sebészeti műtéti komplikációk száma egyharmaddal, a halálos komplikációk száma pedig 50 százalékkal csökkenthető, ha a sebészek minden alkalommal ellenőrzőlistát alkalmaznak - derült ki a WHO által készített tanulmányból.

Egyharmaddal csökkenhet az életveszélyes sebészti műtéti komplikációk száma, ha a sebészek minden műtétkor ellenőrzőlistát alkalmaznak - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tanulmánya szerdán.

A kardiológiától a gyerekgyógyászatig minden szakterületen ugyanolyan napi rutinná kellene válnia a listás biztonsági ellenőrzésnek, mint a sztetoszkópnak - hangsúlyozza a WHO-dokumentum.

A rutinszerűen elvégzendő ellenőrzési lépések listáját a sebészi beavatkozás kritikus pontjain kellene alkalmazni: az érzéstelenítés elkezdése előtt, a bőr bemetszése előtt, majd mielőtt a pácienst kiviszik a műtőből.

A WHO-tanulmányt a világ számos eltérő anyagi helyzetű kórházában végezték, és azt találták, hogy az ellenőrzőlista alkalmazásával 11 százalékról 7 százalékra csökkent a súlyos műtéti komplikációk előfordulása. A halálos komplikációk száma csaknem felére esett: 1,5 százalékról 0,8 százalékra.

A tanulmány szerint meglepően új dolognak számít a sebészek számára, hogy a kulcsfontosságú lépések előtt elvégezzék a rövid listába foglalt ellenőrző lépéseket.

A kísérletbe bevont kórházak némelyikében a műtős csapatok kelletlenül álltak az ellenőrzőlistához, de aztán lelkes híveivé váltak, mivel az eredmények példátlanul jók lettek - áll a WHO-tanulmányban.

Az Egészségügyi Világszervezet reméli, hogy ebben az évben a világ 2.500 kórházában vezetik be az ellenőrzőlista alkalmazását.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.