Az ország több pontján is veszélyessé vált a levegő minősége

MTI/Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
megjelent:

Az ország több pontján is veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adataiból.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Nyíregyházán és Kaposváron.

Pécs, Szeged, Győr, Tatabánya és Hernádszurdok levegőjének minősége egészségtelen minősítést kapott.

A mérések adatai szerint kifogásolt a levegő minősége Sopronban, Ajkán, Várpalotán, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Százhalombattán, Budapesten, Kecskeméten, Salgótarjánban és Debrecenben. A többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Levegőminőség térkép

Mit tehetünk magas szálló por koncentráció esetén?

A környezet és az egészség megóvása érdekében javasolják a légszennyező tevékenységek - elsősorban a helytelen fűtési módok - mellőzését. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a kedvezőtlen levegőminőség esetén sem szabad megfeledkezni a belső légterek rendszeres, gyors szellőztetéséről.

Továbbá tartózkodjon minél kevesebbet a szabad levegőn, kerülje a belvárost és a forgalmas utakat, ne végezzen intenzív fizikai munkát a szabadban, a veszélyes vagy az egészségtelen minősítést kapott településeken javasolt pormaszk viselése.

Mi várható?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik, amelynek hatására javulás várható a levegőminőségben. A PM10 koncentrációjának napi átlaga az egészségügyi határérték alá csökken.

Bővebben Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

(MTI/Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.