Nekünk 1 százalék, nekik létkérdés

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az 1 százalékos felajánlás a civil szervezetek fontos bevételi forrása, sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e erről évről évre vagy veszni hagyják ezeket az összegeket.

2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt: több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez. Három egészségügyi intézmény alapítványát kerestük meg, ők mire fordítják a felajánlásokat.

A gazdasági válság, az infláció, valamint az egyre nehezebb megélhetési körülmények miatt csökkennek a magántámogatások, ez pedig nagy terhet ró a civil szervezetekre, amelyek működési költségeik fedezésében nagyrészt adományokra, támogatásokra vannak utalva. Mi is segíthetjük őket, és még a pénztárcánkba sem kell nyúlnunk.

Személyi jövedelemadónk (SZJA) 1 százaléka nem akkora összeg, legalábbis az adózók szempontjából, van, aki nem is foglalkozik azzal, kinek juttassa el évről évre ezt a felajánlást. Ami nekünk kevés, a civil szervezetek számára létkérdés, hatalmas segítség, és ha belegondolunk, ezek a forintok jó helyre kerülnek: egészségügyi fejlesztések, beruházások valósulnak meg, szakrendelők és klinikák kapnak berendezéseket, és folytathatnánk a felsorolást.

Szerencsére 2023-ban a felajánlások száma és a felajánlott összeg is nőtt, összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civil szervezetek számára és több mint 15 milliárd forint jut el még idén az alapítványokhoz – olvasható a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) által a NAV adataiból készített elemzésből.

A leggyorsabb földi mentőegység újraépítésére is jut pénz

Az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak 40.556-an ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1%-át, ez több mint 336 millió forintos bevételt jelent az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) központi alapítványának.

Kónya Zoltán, a szervezet elnöke a WEBBeteg.hu kérdésére elmondta: alapítványunk részére ajánlották fel legtöbben személyi jövedelemadójuk 1%-át, de ennél fontosabbnak tartom, hogy összességében 370 ezer fővel többen rendelkeztek a különböző civil szervezetek felé, mint a tavalyi évben. Ez nagyszerű eredmény, hiszen az elmúlt években folyamatosan csökkent a felajánlók száma. Magán és vállalati adományozóink támogatása mellett a harmadik legfontosabb segítséget az 1%-os felajánlások jelentik, az év első 9 hónapjában már több mint 434 millió forint értékben segítettük a mentők munkáját. Ahogy az összeg nagysága jelzi, van helye ezeknek a felajánlásoknak is – tette hozzá az elnök.

Az összes magyarországi mentőállomásért és társaikért tenni akaró mentődolgozók hozták létre 2004-ben az alapítványt, amelynek fontos célja, hogy évről évre segítsék az OMSZ gépparkjának és berendezéseinek műszaki fejlesztését, a dolgozók munkakörülményeinek javítását, a bajtársak nagyobb társadalmi megbecsülését.

Kónya Zoltán ezzel kapcsolatban kiemelte: a mentéstechnika és az orvostudomány folyamatosan fejlődik, mindig lehet jobban, hatékonyabban segíteni a bajbajutottaknak. Mi abban segítjük az OMSZ munkáját, hogy lépést tartsanak ezzel a rohamos fejlődéssel. Ezért szerzünk be számukra sokszor olyan, az alapfelszereltségen túli eszközöket, műszereket, amelyek tovább emelik az életmentés színvonalát. Idén adtunk át például négy vadonatúj mentőmotort defibrillátorokkal felszerelve, ez mérföldkő volt, mert úgy döntöttünk, hogy a mentők szakmai terveinek megfelelően segítjük a leggyorsabb földi mentőegység újraépítését, szolgáltatási volumenének növelését. A jövőben nagyobb figyelmet szeretnénk fordítani a dolgozók rekreációjára, pihenésére, amivel régóta dédelgetett álmaink megvalósítása válhat valóra. Emellett speciális égési kötszerekre, ultrahang vizsgálókészülékekre, és egyéb, például az újraélesztés során használt eszközökre tudjuk fordítani az adó 1%-okat, amit ezúton is köszönünk.

Több osztály kap új berendezést a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány majdnem 300 millió forintot kap idén, köszönve a 33.253 felajánlónak.

Az 1990-ben létrehozott szervezet a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben ápolt gyermekek ellátásának fejlesztésére, a gyógyítási, ápolási feltételek javítására, a dolgozók szakmai fejlődésének elősegítésére használja fel az SZJA 1%-ot, illetve az alapítvány működéssel kapcsolatos költségeire is jut összeg.

Az alapítvány hosszú évek óta hazánk egyik legsikeresebben működő szervezete, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy közkedvelt az adományozók körében, illetve számos esetben pozitív példaként említik. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az alapítvány mindig szem előtt tartotta és tartja a gyermekek érdekeit, és minden évben közzé teszi részletes elszámolását. A felajánlások elköltése a kórházi fejlesztésekre mindig pályázat benyújtásával történik, melyeket az intézmény szakemberei, orvosai, ápolói fogalmaznak meg.

  • Beszereznek orvosi műszereket, egyebek mellett lélegeztetőgépeket, ultrahangkészüléket, sebészeti eszközöket (például az elmúlt évben új műszereket kapott a Sebészeti és Ortopédiai Osztály műtője több mint 16 millió forint értékben; transzkután CO2-monitort szereztek be az Intenzív Osztálynak több mint 7 millió forint összegben; fülsebészeti eszközöket kapott több mint 11 millióból a Fül-orr-gégegyógyászati Osztály).
  • Korszerűsítik a kórház épületeit, berendezési tárgyait.
  • Továbbképzéseket, kongresszusi részvételeket finanszíroznak az orvosoknak, szakdolgozóknak, hogy naprakész legyen szakmai tudásuk.

Az idei tervek között szerepelt a négy új gyermekműtő felszerelésének, eszközeinek biztosítása, melyet boldogan vettek birtokba az ott dolgozók – tudtuk meg a szervezettől.

A Bethesda Gyermekkórház Alapítvány a gyerekek gyógyításának körülményeit javította a felajánlott összegből

Növelni tudta a felajánlások számát és összegét a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának alapítványa is, ők a második olyan gyermekgyógyító intézmény, amely magasabb összeget kapott: több mint 170 millió forintot juttattak el számukra a 18.210 felajánlásból.

„A nálunk gyógyuló kisgyermekek számára az adományokból jobb körülményeket, felszereléseket és ellátást tudunk biztosítani” – olvasható a szervezet honlapján.

Az oldalon megtalálhatók a felajánlók üzenetei is, arról is mesélnek, hogy ők miért éppen a kórházat támogatják. Az egyik anyuka így ír: „Nem tudom mióta, de én mindig a Bethesdának adom az 1 százalékomat. Habár már felnőtt a fiam, de sokat köszönhetünk nekik. És ez a lényeg, hogy hány gyermek köszönheti nekik a gyógyulását.”

Megkérdeztünk egy önkéntes mentőcsapatot is, ők mire fordítják a felajánlásokat

Golej Szabolcs, a Neptun Búvár Klub elnöke portálunknak elmondta: a 2022. évi SZJA felajánlásból 1 millió 202 ezer forint támogatást kaptunk, amit nagy örömmel fogadtunk. Minden jellegű felajánlásnak, támogatásnak nagyon örülünk. Ezek az összegek főként mentőcsapatunk vonulását biztosítják, de mentőkutyáink felkészítésére, vizsgáztatására, technikai eszközök beszerzésére is fogunk belőle fordítani.

Előző évben 33 esethez riasztották mentőcsapatunkat, főként a mentőkutyás egységünket eltűnt személyek felkutatásához és ritkább esetekben búvár egységünket vízi balesetekhez vagy műszaki mentésekhez, ami jelentős üzemanyagköltséget generált az egyesületünknek.

Nagyon fontos számunkra, hogy megfelelő műszaki állapotú járművekkel tudjunk vonulni, így a téli üzemre történő felkészítés a legfontosabb, amire költeni kell (téli gumi garnitúra, műszaki átvizsgálás).

Elősegíti munkánkat, ha modern technikai eszközökkel tudunk dolgozni a téli időszakban is, mert az eltűnéstől számított idő és a korai sötétedés az ellenségünk (lámpák, reflektorok és egyéb eszközök beszerzésére is fordítunk, ami a keresést segíti elő).

Nem utolsósorban a mentőkutyáink nevelése, kiképzése és vizsgáztatása is nagy anyagi terhet ró önkénteseinkre, a búváregységünk eszközei is elhasználódtak, amit szintén pótolni kell, de tudjuk, hogy a pénztárcánk szűkös és fontossági sorrendeket kell felállítani a hatékony működés érdekében – teszi hozzá a miskolci szervezet elnöke.

A Neptun Búvár Klub önkéntes mentési munkájáról ide kattintva olvashat bővebben: Volt olyan egymást követő nap, amikor három fiatalt kellett kimentenünk a vízből

26 százalékkal többen nyilatkoztak, mint az előző évben

  • A kedvezményezett civil szervezetek száma: 29 505, ez 710-zel több a tavalyinál.
  • 2023-ban 1 819 715 darab nyilatkozat érkezett, amely 26%-os növekedés az előző évhez képest.
  • Egy civil szervezetre eső felajánlók átlagos száma 62.
  • Az egy civil szervezetre eső felajánlás átlagösszege évek óta növekszik, ez idén 519 576 forint, ami 139 439 forinttal több a tavalyinál.
(Forrás: Nonprofit)

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.