Oszteoporózis, az alattomos kór

szerző: Németh Ványi Klári - WEBBeteg
megjelent:

Az oszteoporózis a leggyakoribb csontbetegség, Magyarországon a statisztikai adatok szerint 6000 nő és 3000 férfi szenved csontritkulásban. A WEBBeteg Dr. Martos Jánossal, a balfi Gyógyfürdőkórház reumatológusával beszélgetett.

A csontritkulás lényege, a csontszövet összetétele normális, de mennyisége kicsi. A csont nem tud eleget tenni a mechanikus szilárdság biztosításának Könnyen, akár kis erőbehatásra is eltörhet, elesés vagy egy jelentéktelen trauma is végtagcsonttörést okozhat.

A balfi Gyógyfürdőkórház

Az ország nyugati csücskében található Balf 1975 óta ad otthont a balfi gyógyfürdő- kórháznak. Orvosi beutalóval rendelkezők számára TB támogatással, az üdülni vágyóknak saját költségből nyílik lehetőség a regenerálódásra, gyógyulásra. A betegek jelentős része csípő- és térdprotézis-beültetés előtt vagy után áll, de olyan pácienseket is rehabilitálnak, akik valamilyen baleset során váltak mozgássérülté. A reumatológus és neurológus szakorvosok mellett az intézményben gyógytornászok, masszőrök, fizikoterápiás nővérek is dolgoznak.

Nem csak a változó korban lévő nőket fenyegeti

Dr. Martos János a Balfi Gyógyfürdőkórház egyik reumatológus főorvosa, nemcsak az öregedés folyamatának jeleként, hanem korunk egyik leggyakoribb betegségének tartja az oszteoporózist.

- A csontszövet mennyisége, a csontok teherbíró képessége csökken. Leginkább a csukló, csigolya és csípőtájék környéke forog veszélyben. Ha a csigolyák gerendázatának vastagsága, majd száma csökken, az architektúra megbomlik, akkor nem tudják viselni a szervezet súlyát, és például emeléskor vagy akár egy rossz mozdulat hatására is összeroppanhatnak, lelapulhatnak, ék alakúvá válhatnak - mondta a reumatológus szakorvos.

A csontritkulás genetikai adottság is

- A betegségnek két típusa van. Az első a menopauza környékén nőkön kialakuló, a második az öregedés során mindenkit veszélyeztető formája. Az életkor előrehaladásával a csontszövetek száma csökken. Nem szabad azt gondolnunk, hogy csupán a nőket fenyegeti. A csontritkulás sajnos genetikai adottság is. Leginkább a vékony, magas egyének válhatnak áldozatává.

Denzitometriás készülékekkel a csontritkulás ellen

A Balfi Szanatórium egyben regionális oszteoporózis központ, amely a csontozatról képet adó denzitometriás készülékkel is rendelkezik.

- A csontsűrűség mérése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a beteget tájékoztassuk csontjainak állapotáról. A vizsgálat során képet kapunk egyes csontok szilárdságáról, sűrűségükről, morfológiai elváltozásukról. A készülék segítségével becsléseket végezhetünk a törések bekövetkezésének valószínűségéről - mondta Dr. Martos.

A főorvos a megelőzést tartja a legfontosabbnak

Minden korcsoport számára fontos a kálcium tartalmú ételek fogyasztása. Már egész fiatal kortól kezdve étrendünk részévé kell tenni, hiszen a kálcium 99 százalékban a csontokba épül be. Nem csak a tejben, tejtermékekben található, hanem az ásványvízben is. A D-vitamin is elengedhetetlen feltétele az egészséges csontozatnak.

A testmozgás serkentőleg hat csontokra. Hetente 30 perc séta, speciális gyógytornák, kocogás. Az úszás, ha közvetlenül nem is a csontokra, hanem az izmokra hat, így biztossá teszi a mozgást. A stabil, biztos mozgás, pedig kizárja az elesés lehetőségét. Kerülni kell az alkohol, kávé, fogyasztást és a dohányzást.

(WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.