• A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    Utóbbiakról azonban nem mindig derül ki azonnal, hogy mások becsapásáról, rémhírterjesztésekről, számítógépes adatlopásokról van szó, melyekkel igyekeznek hasznot húzni a járvány idején. Vajon hogyan szűrjük ki a csalók által terjesztett álhíreket, s miként ismerjük fel őket, ha lakásunk ajtaján kopogtatnak?

    Hirdetés

    Az ellenőrizetlen, téves, hamis információkat, továbbá a köznyugalom megzavarását okozó, valótlan állításokat és a rémhírterjesztéseket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának (KR NNI) munkatársai kiemelt figyelemmel követik. A kiszabható büntetés változó, de a felelősségre vonás sosem marad el. A szakemberek eddig mintegy száz ilyen esettel találkoztak (rémhírterjesztők, közveszéllyel és csalással való fenyegetés) – derült ki az Operatív Törzs tájékoztatójából.

    Az egyik legemlékezetesebb eset március 13-án, pénteken jelent meg a legnagyobb közösségi oldalon. Az álhírt terjesztők azzal okoztak pánikhangulatot, hogy Budapest határát minden irányból le kellett zárni az új koronavírus-járvány miatt, s onnan se ki-, se beutazni nem lehet. Ez nemcsak a munkájuk miatt utazókat érintette döbbenettel, hanem azokat a szülőket és egyetemistákat is, akik épp ebben az időben szerettek volna Budapestről hazatérni otthonaikba, a központi utasításnak megfelelően. Időközben, a rémhírt hallva a családok aggodalma egyre erősebb lett, mert gyermekeiknek az egyetemi kollégiumokból is ki kellett költözniük. A vonaton utazó diákok végül arról értesültek, hogy nincs akadálya az utazásuknak, így ők tájékoztatták és nyugtatták meg aggódó szüleiket. A rendőrség más társszervezetekkel együttműködve hamar elfogta és előállította a rémhírterjesztőket, akiknek felelniük kellett tettükért.

    Hasonlóképpen jártak azok a bűnözők is, akik azt a rémhírt adták közre, hogy a főváros minden vasúti pályaudvarán sorra lesznek rosszul, s fekszenek a földön a koronavírus-fertőzés áldozatai. Természetesen ez sem volt igaz, mint az sem, hogy már február elején külön repülőgépekkel menekítették a magyar, koronavírusos betegségben szenvedő állampolgárokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A csalók összehangoltan dolgoztak, s a céljuk egyebek mellett az volt, hogy az álhíreket tartalmazó oldalakra hirdetéseket fogadtak, amiért a gyanútlan hirdetőknek fizetniük kellett.

    A Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai minden gyanúsítottat előállítottak, s megtették a szükséges, hivatalos lépéseket velük szemben.

    Mások olyan rémhíreket terjesztettek – például Nógrád megye egyik településén, valamint Ózdon is –, hogy a közvetlen szomszédjaikat a mentők speciális védőfelszerelésben, koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba szállították, és a környezetükben élők sorra lesznek rosszul, és nincs orvos, ápolószemélyzet, aki elláthatná őket. Szerencsére mindig vannak szemfüles, reálisan gondolkodó emberek a kritikus pánikhelyzetben is, így ők mindenesetben azonnal tájékoztatták a rendőrség ügyeletét. Ezeket a rémhírterjesztőket is előállították, s azóta törvényes úton felelősségre vonták.

    A mindenre elszánt csalók nem csupán számítógépes adatokat „vadásztak” le, hanem kecsegtető áron, gyors szállítással fertőtlenítőszereket, kézfertőtlenítőket, szájmaszkokat, gumikesztyűket, a koronavírust kimutató gyorsteszteket ígértek a legnagyobb közösségi oldal online áruházaiban. (Természetesen nem minden ilyen jellegű oldal működtetői élnek vissza a jelenlegi járványhelyzettel.) A gyanútlan vásárlók viszont úgy kerültek a csalók hálójába, hogy előreutalták az áruért a meghatározott pénzösszeget, csakhogy a megrendelt termékek soha nem érkeztek meg. A becsapott emberek ugyancsak panasszal éltek, ennek következtében vizsgálódott a rendőrség.

    A „Leplezzük le az álhíreket!” hazai összefogás eredményeiről rendszeresen tájékoztatást kapnak az állampolgárok. Így derült ki az is, amikor a veszélyhelyzet idején az a rémhír kelt szárnyra az interneten, hogy nincs semmiféle koronavírus-járvány sem Magyarországon, sem Európában, illetve a világ más országaiban, csupán összeesküvés elméletről van szó, az emberiség pusztítása a cél. Ezt a hírt sajnos sokan, rövid időre ugyan, de el is hitték, mígnem a Nemzeti Nyomozóiroda dolgozói speciális módszerekkel le nem csaptak az álhír terjesztőire.

    Ugyancsak rendőrkézre kerültek azok a bűnözők, akik Budapest több kerületében, főként idős emberekhez csengettek be, s az otthoni karantén idején arról győzték meg őket, hogy a koronavírust elpusztító fertőtlenítésre érkeztek az illetékes önkormányzat hivatalából. Általában ketten „dolgoztak” az álfertőtlenítők. Egyikőjük a maguk kreálta kérdésekkel terelte el az idősek figyelmét, míg a másik csaló fertőtlenítés helyett átkutatta a lakást, s minden fellelt aranyékszert és pénzt ellopott. Ezek egy része a nyomozás során előkerült, a tetteseket pedig bíróság elé állították.

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Balogh Mária, újságíró

    Módosítva: 2020.05.04 13:03, Megjelenés: 2020.05.04 13:03
   • Cikkajánló

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Koronavírus - Oroszországban a vakcinagyártó szerint novemberben megkezdődhet a tömeges védőoltás

    November végén megkezdődhet a COVID-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

    Koronavírus: egy hiba miatt holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

    Nő a koronavírussal fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma is Magyarországon, már az elvégzett tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott, mindezek alapján úgy tűnik, a járvány elszabadult - adta hírül a portfolio.hu.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.