• E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    A gyakorlati tapasztalatokról Dr. Takács Rita családorvost, valamint Dr. Bartha Zsuzsanna gyógyszerészt kérdeztük.

    A papíralapú recept jelenleg még minden hazai orvosi rendelőben használatos. Az e-recept rendszere nem terjed ki a vényen rendelhető gyógyszerek, gyógyászati eszközök, kezelések teljes körére. Elsőként a vényköteles, valamint vényen rendelhető gyógyszereket helyezik előtérbe az e-recept alkalmazása során. Következő lépésben a sorozatgyártású gyógyászati segédeszközök is bekerülnek a betegnek felírható listára. Anyatejet, gyógyfürdőt, fogászati kezeléseket viszont a későbbiekben sem lehet elektronikus vényen rendelni – tudtuk meg Nagy Katalin társadalombiztosítási szakügyintézőtől.

    Az EESZT-ben az adatok rögzítésének, módosításának és hozzáférhetőségének szabályozása az egyik leglényegesebb feladat. A kezelőorvos és a gyógyszertári szakasszisztens az adatvédelmi szempontok érvényesülése mellett a jogszabályi előírások betartásával férhet hozzá a rendszerben tárolt adatokhoz. A számítógépes rendszerben rögzített valamennyi eseményt (gyógyszerfelírást, foglalást, kiváltást, és ezek lekérdezését) rögzítik a hozzáférési naplóban, amit az érintett beteg is megtekinthet.

    Hirdetés

    Ahogyan a családorvos látja a változtatásokat

    Dr. Takács Rita 15 éve gyógyító orvosa a debreceni I. számú Felnőtt Családorvos Körzetének, emellett egyetemen oktató háziorvos.

    - E-recept: A gyakorlatban bonyolult ez a rendszer? Várták a családorvosok a bevezetését? Mit jelent a használata pontosan a napi betegforgalom idején?

    - Nem igazából kérdeztek meg bennünket, hogy szeretnénk-e, vagy hogy a már bevezetett e-recept jó-e. Nem vártuk ilyen formában, ahogy most működik, mivel csak a munkánkat növelték vele. A gondolat maga jó lett volna, de miután ugyanúgy papír alapú receptet is adni kell a betegnek, változatlanul be kell jönnie a receptért – egyelőre legalábbis.

    - A recepten foglaltak láthatóvá válnak az összes patikában? Miként kerül kapcsolatba a gyógyszerész a háziorvosi rendszerrel? S ha minden adatot látnak, nem sért-e ez személyiségi jogokat?

    - Nem látják a patikusok, csak a „felhőbe” feltett recepteket. Eddig is látta a papír alapú receptet, ugyanazok az információk vannak rajta. Jómagam úgy látom, a nehézség csak nagyobb lett nekik is, mert ha például egy gyógyszerből 15 darabos kiszerelés is van, és 10 darabos kiszerelés is, felírom a betegnek a 15 darabosat, de ha nem lehet kapni (amit háziorvosként nem tudhatok), akkor a patikus nem tudja kiadni a betegnek a tízdarabos kiszerelést helyette, mert nem az van a felhőbe feltett e-recepten. A betegnek vissza kell jönnie hozzám, nekem az előző receptet ki kell törölnöm a rendszerből, és a 10 darabos kiszerelésről szóló e-receptet kell feltennem a felhőbe. E-recept nélkül ez működött, kiadta a patikus a kisebb kiszerelést. Egyelőre tehát bonyolítás érzékelhető, de később talán ezek a tapasztalatok fogják javítani a rendszert.

    Így látja a rendszert egy gyógyszerész

    Dr. Bartha Zsuzsanna pályakezdő gyógyszerészként úgy véli, a patikusok számára sokkal jobb az e-recept, mert emberi hibákat lehet általa elkerülni. Ha például egy idős ember összekeveri a recepteket otthon, nem nézi meg a kiváltás dátumát, akkor a gyógyszerészek pontosan vissza tudják nézni a rendszerből, hogy mit és mikor írt ki az orvos, és az alapján nem kell újra hazamenni a jó receptért, vagy előlegbe kiadni a gyógyszert, mert a rendszerben minden adat megtalálható.

    Látják a korelőzményt is, ami titkos, természetesen.

    Hátránya, hogy nem jelölik a helyettesítő készítményeket, illetve, hogy nem minden orvos alkalmazza még az e-receptet, és így kisebb kuszaság alakul ki. Az új rendszernek mindenesetre a legjobban a patikusok örülnek, akkor is, ha még a papír alapú recept is forgalomban van, és mindkettőt rögzíteni, tárolni kell.

    Ki mit láthat az új rendszerben?

    Ki mit láthat az új rendszerben? A gyógyszereket kiadó szakasszisztens csak az aktív vényeket, a gyógyszerészek jelenleg ezek mellett az adott gyógyszertárban kiadott recepteket is láthatják. Az orvosok – a jogszabályban meghatározott módon – az általuk kezelt páciens gyógyszerelését is megtekinthetik, az önrendelkezés során megadott szabályok szerint. A gyógyszerészek az orvosokhoz hasonlóan megnézhetik a beteg teljes gyógyszerelését, a jogszabálynak megfelelően egy évre visszamenőleg.

    Recept felírásának és kiváltásának lehetőségei a jövőben

    Az e-egészségügyi rendszer bevezetésének fontos szempontja, hogy a jelenleg meglévő folyamatokban ne okozzanak a modernizálással bonyodalmat, így a jövőben is lehet majd papíralapon vényt rendelni, és a kézzel írott receptek is érvényesek maradnak. A papír alapon TAJ számmal felírt receptek kiváltáskor, a gyógyszertárban kerülnek be az EESZT rendszerbe, és válnak az eredetileg elektronikus úton rendelt receptekhez hasonlóan kereshetővé. Az orvosi rendelőkben, családorvosoknál az asszisztensek csak előkészíthetik a felírandó készítmények rendelését, az e-rendszerbe viszont csak az orvosok küldhetik a vényt.

    Hogyan készítették fel a rendszerre az orvosokat, patikusokat?

    Hogyan készítették fel a rendszerre az orvosokat, patikusokat? Az elmúlt évben már megkezdődött a háziorvosok, a gyógyszerészek, kórházi orvosok egy részének felkészítése, mely során 400 ezer recepttel vizsgáztatták a rendszert. Azt is tesztelték, hogy teljes mértékben megegyezik-e a papíralapú, illetve az orvos számítógépes rendszerében a páciens személyes oldalán, a „felhőben” található e - recept. Egyetlen hibát, eltérést sem találtak akkor. A tényleges e-recept érvényesítéséhez a kórházi vagy családorvosnak, gyógyszerésznek, gyógyszerkiadásra jogosult patikai szakasszisztensnek a későbbiekben e-személyi igazolványra lesz szükségük.

    Több családorvos a túlterheltségre, fáradtságra, kiégésre panaszkodik, nem titkolva azt sem, hogy a betegek bizonyos része egyetlen szabályozásra sincs tekintettel, amit az orvosok a gördülékenyebb, alaposabb hivatásgyakorlás miatt alakítottak ki. Meglátásuk szerint, mivel az alapvető, teljesen egyszerű kérést sem értik meg a páciensek egyes csoportja, tagjai, így elképzelhetetlen, hogy az e-recept alkalmazását el lehetne fogadtatni velük. Vagyis túlzottan bonyolult a rendszer összehangolása a szakrendelőkkel, a háziorvosokkal, a patikákkal, a felsőbb szervekkel, ami gyakorta akadályozza a családorvosok adminisztrációs munkáját, s szakmai rálátását egy-egy beteg diagnózisára. Ez azt jelenti, hogy a szakrendeléseken is agyonhajszolt orvosoknak, nincs idejük arra is figyelni, hogy a hozzájuk beutalt beteg ambuláns lapját, vizsgálati eredményét „átküldjék” abba a bizonyos „felhőbe”, ami a számítógépes rendszer segítségével juthatna el a leleteket áttekintő háziorvosokhoz. Másrészt, számos kórházban, klinikán egyáltalán nem állították üzembe a számítógépes kapcsolattartás, információáramlás technikai feltételeit.

    Olvasson tovább! E-recept és EESZT - Itt vannak a válaszok a leggyakoribb kérdésekre!

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Balogh Mária, újságíró

    Szakértők: Dr. Takács Rita, családorvos, Dr. Bartha Zsuzsanna, gyógyszerész

    Módosítva: 2018.07.20 13:01, Megjelenés: 2018.07.17 13:47
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
    Sport és immunrendszer
    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások