Kerülje el az étrend-kiegészítőket a digoxin terápia ideje alatt!

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész megjelent:

A szívelégtelenség, valamint a szívritmuszavar gyógyszeres terápiájának egyik leggyakrabban használt hatóanyaga a digoxin, amely a szív pumpafunkciójának javítására, illetve pitvarfibrilláció és flutter (pitvarremegés és lebegés) kezelésére alkalmas szer. Vajon szabad a szedése mellett más étrend-kiegészítőket alkalmazni?

A digoxin adagolását minden esetben egyedileg, a kezelendő betegség, valamint a beteg állapotának ismeretében állapítja meg a szakorvos. Fontos a vesefunkció, a kísérőbetegségek, a zsírmentes testtömeg, az életkor, az egyéb gyógyszerek és a beteg egyéni válaszreakciójának felmérése, amelyek mind hatással lehetnek a digoxin adagolásának beállítására. Emellett a digoxinnal történő kezelés során rendszeresen ellenőrizni kell a vér elektrolit szintjét (kálium, kalcium, magnézium) és a veseműködés állapotát.

Miért kockázatos a digoxin kezelést más szerekkel vegyíteni?

A digoxin szűk terápiás indexű vegyület, ami azt jelenti, hogy nem szükséges nagy koncentrációemelkedés ahhoz, hogy toxikussá váljon a szervezet számára. Ezért fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a digoxin szérumbeli koncentrációja ne ingadozzon a szervezetben, mert nem csak szívritmusbeli zavarokat okozhat, de súlyosabb szövődményekkel is járhat.

Ha nem megfelelő mennyiség jutott a szervezetébe, a következő tünetek észlelhetők: hányinger, hányás, étvágytalanság, amit hasmenés, hasi fájdalom, nyálfolyás, izzadás kísér. Ezen kívül fejfájás, arcfájdalom, gyengeségérzet, paraesthesia (vagyis az érzékelés zavara), depresszió, hallucináció, dezorientáció és a színlátás zavara is előfordulhat.

Mely táplálék kiegészítők léphetnek kölcsönhatásba a digoxinnal?

Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el. Mi is a gyógyszerkölcsönhatás? Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről>>

A szívproblémákra alkalmazott szer koncentrációját sok tényező befolyásolhatja, akár más gyógyszerek, akár az étkezés, akár egy egyszerű hasmenés is (a só veszteség miatt), így a terápia alatt nagyon körültekintően kell élnie, mindenre figyelnie kell, és minden életmódbeli változásról tájékoztatnia kell kezelőorvosát.

Azt is feltétlenül tudassa orvosával, ha a gyógyszer szedése mellett gyógynövény alapú vagy egyéb típusú étrend-kiegészítőt szeretne alkalmazni. Az olyan hétköznapi és népszerű növények, mint az aloé és a grapefruit, amelyek immunerősítő, fertőtlenítő és méregtelenítő hatásuk miatt ismertek, valamint az orbáncfű, amelyet szorongásoldásra és krónikus fejfájásra, illetve máj- és epeműködés serkentésére alkalmaznak, kritikus mértékben csökkentik a digoxin hatását, ezért kerülendő együttes alkalmazásuk a gyógyszerrel.

Emellett legyen körültekintő a kalcium, valamint a szennalevél (hashajtóként ismert gyógynövény) szedésével is, mert növelhetik a szívritmuszavar kockázatát a digoxinnal kölcsönhatásba lépve.

Az alábbi növények ugyan kevésbé drasztikus interakciót válthatnak ki a digoxinnal együtt alkalmazva, ám a mellékhatások és a gyógyszer megfelelő hatásának fenntartása érdekében csak korlátozott mennyiségben, előzetes orvosi egyeztetetést követően szedje őket.

A digoxin hatását csökkenti:

  • balha fű (székrekedésre, emésztési eredetű bélfájdalmak csillapítására)
  • pitypang (étvágyjavításra, emésztés serkentésére, vizelethajtásra)
  • E-vitamin (antioxidáns, az öregedési folyamatok csökkentésére)

A digoxin hatását fokozza:

  • ginseng, részegítőbors (kava), macskagyökér (valeriana), aranygyökér (szorongásoldásra, stresszcsökkentésre, nyugtatóként)
  • borsmenta, eukaliptusz, kasvirág (légúti megbetegedésekre, immunerősítésre)
  • dehydroepieandrosterone (DHEA) (potencianövelőként)
  • édesgyökér (gyomorbántalmakra, ízületi fájdalomra)
  • gránátalma (immunerősítőként, szív-érrendszer egészségéért)
  • kalciferol (D-vitamin) (a csontok egészségéért)
  • ördögcsáklya, őszi margitvirág (ízületi gyulladásra, fájdalomcsillapításra)
  • vörös lóhere (bőrproblémákra, köhögésre)

ő A digoxin tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg összeállítás
M. J.; újságíró
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné
Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.