A desloratadin alapú antihisztaminok és a gyógynövények interakciói

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Az allergia kellemetlen tüneteit bizonyos fokig természetes megoldásokkal is lehet enyhíteni, azonban amikor a beteg közérzetére tartós negatív hatást gyakorolnak az allergének, szóba jöhet az allergiaellenes szerek, az antihisztaminok alkalmazása. Fontos azonban, hogy a hatóanyagok lehetséges kölcsönhatásai miatt a két kezelési módszert egyszerre ne alkalmazzuk.

A desloratadin allergiás típusú nátha, valamint csalánkiütés tüneteinek csillapítására szolgáló antihisztamin készítmények hatóanyaga. A szervezetbe jutva az allergiás rohamot okozó hisztamin felszabadulását gátolja, így hatékonyan enyhíti az allergiás nátha okozta panaszokat és tüneteket (mint például a tüsszögést, az orrváladékozást és orrviszketést, a szem viszketését, a könnyezést és a kötőhártya vérbőségét, valamint a szájpad viszketését).

A desloratadin kizárólag vényköteles szerek hatóanyaga. Létezik belőle belsőleges oldat, filmtabletta és szájban diszpergálódó (tehát hatását már a szájban kifejtő) forma is, gyermekek és felnőttek részére egyaránt. Alkalmazható időközönként fellángoló, szezonális allergia esetén, vagy folyamatosan is.

Milyen kölcsönhatás jelentkezhet más szerekkel együtt bevéve?

E típusú antihisztamin készítmény előnye más allergia elleni gyógyszerekkel szemben, hogy nem, vagy nagyon ritkán okoz álmosságot. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos táplálék kiegészítők szedésekor a desloratadin hatása fokozódhat, így álmosságot vagy más mellékhatásokat is indukálhat, ezért az egy időben történő alkalmazásukat korlátozni szükséges.

Ilyenek a szorongás elleni készítmények, mint például a sokak által ismert ginseng, az aranygyökér, valamint a mámorbors (kava). Amennyiben az antihisztamin szedése előtt már alkalmazta ezeket az étrend-kiegészítőket, mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen feltételek mellett használhatja őket a továbbiakban.

A desloratadin tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében>>

Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg, vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?>>

(WEBBeteg - M. J.; Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.