• A paradicsom is távol tartja az orvost

        Szerző: drportal.hu

        Jó hír azok számára, akik nem kedvelik az almát, hogy az almához hasonlóan a paradicsom rendszeres fogyasztása is kedvező hatást gyakorol az egészségünkre. Sőt, ahhoz, hogy élvezhessük egészségvédő hatását, még a paradicsomot sem kell szeretnünk, mivel egy új kutatás szerint a paradicsom egyik összetevőjét tartalmazó tablettával is megelőzhető a szívbetegség és a rák kialakulása.

        Az alma tehát a múlté: napjaink egészségvédő favoritja a paradicsom, illetve annak tabletta változata. Brit kutatók egy újonnan kifejlesztett paradicsom tabletta használatával érték el szívbetegeknél a vérerek funkciójának javulását, ami ismét megerősítette a mediterrán diéta protektív előnyeit.

        Az új kapszula a paradicsom piros színét adó természetes likopint tartalmaz, mely az E-vitaminnál tízszer hatékonyabb antioxidáns. Régóta ismert, hogy a likopin hatékony védelmet nyújt a különböző betegségek, így a tumor, szívbetegség és a rák ellen, és most a 76 résztvevővel folytatott brit tanulmányban bebizonyosodott, hogy a vérereket is erősíti.

        Hirdetés

        „Mivel a leghatékonyabb ismert antioxidáns, biológiailag kézenfekvő, és epidemiológiai adatok is bizonyítják, hogy az alacsony likopin bevitel, legalábbis részben, felelőssé tehető az Európában előforduló kardiovaszkuláris halálesetekért.” - magyarázta Joseph Cheriyan, a Cambridge Egyetem adjunktusa, a tanulmány szerzője.

        A likopint szedő szívbeteg résztvevők 53%-ánál tapasztalták a vérerek állapotának javulását (tágulását) a placebo terápiában részesülőkhöz képest, így további megerősítést nyert a likopint egyfajta természetes gyógyhatású csodaszernek tartó teória. A vérerek konstrikciója a stroke és a szívbetegségek egyik legfőbb oka, így az eredmény igen jelentős előrelépés ahhoz, hogy sikeres terápiát fejlesszünk a mára az amerikai halálesetek 25%-áért felelős, epidemikus méreteket öltött kardiovaszkuláris betegségek kezelésére.

        Dr. Cheriyan úgy véli, hogy a tabletta az endothelium funkciójának javításával fejti ki hatását. A 7 mg antioxidánst tartalmazó kapszula kb. egy kilogrammnyi paradicsom likopin tartalmának felel meg. A likopin hatékonysága erősebb, ha püré formájában, vagy olíva olajjal együtt fogyasztjuk. Likopin más zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható, pl. a görögdinnyében, a sárgabarackban vagy a grapefruitban.

        „Az endothel funkció zavara a szívbetegség fokozott kockázatának ismert előre jelzője.” - mondta Jeremy Pearson professzor, a kutatást támogató British Heart Foundation társigazgatója. „További vizsgálatokra van szükség annak tanulmányozására, hogy a kis esetszámú tanulmányban tapasztalt előnyös hatás a klinikai gyakorlatban is kamatoztatható-e a magas rizikójú betegeknél.”

        Dr. Cheriyan azonban nagyon bízik a tanulmány eredményeiben: „Eléggé egyértelműen bizonyítottuk, hogy a likopin javítja a vérerek funkcióját a kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknél. Ez ismét alátámasztja az egészséges étrend szükségességét a szívbetegségekkel és srtoke-kal fenyegetett betegek számára.

        A likopin egyértelmű egészségvédő hatása ellenére, a paradicsom tabletta nem helyettesíthet más kezeléseket, de nagyon előnyös lehet más gyógyszerekkel együtt használva. Ugyanakkor remélhetőleg a kimenetelt alaposabban tanulmányozó nagyobb tanulmányokban is beigazolódik, hogy a likopin tabletta hatékony fegyver lehet a szívbetegségek elleni küzdelemben.

        (DRportal)

        Módosítva: 2015.05.18 11:25, Megjelenés: 2015.05.18 11:25
      • Cikkajánló

        Koronavírus

        Koronavírus

        MTI

        A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

        A dohányzás káros hatásai

        A dohányzás káros hatásai

        Dr. Diószegi Judit

        Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

        Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

        Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

        Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

        A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

        A paradicsomfogyasztás hatásai - Mit mondanak a kutatók?

        A paradicsomot és a belőle készült ételeket mind nyersen, mind főzve sokféle formában fogyasztjuk. Nemcsak a hagyományos magyar konyha része, hanem számos speciális étrend, például a mediterrán diéta is előszeretettel használja. Mivel egészséggel kapcsolatos hatásai a széles körű kutatás ellenére nem teljesen tisztázottak, érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.

        Paradicsomszezon: nem mindenki eheti, vagy csak mértékkel?

        Jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek a Nébih által vizsgált paradicsomok. Jó hír, hogy többségük hazai termék! Jó tudni, hogy a túlzásba vitt paradicsomfogyasztás is okozhat puffadásos panaszokat, lágyabb székletet, esetleg hasmenést - figyelmeztet a dietetikus.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.