• Nemzetközi összefogás a fogyatékos emberek igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférése érdekében

    Szerző: Kézenfogva Alapítvány

    A KézenFogva Alapítvány több mint 20 éve dolgozik egy olyan társadalomért, melyben a fogyatékos emberek méltósággal élhetik a mindennapjaikat. Ezúttal egy nemzetközi összefogás keretében teszi ezt, melynek célja a fogyatékossággal élő személyek igazságszolgáltatásához való hozzáférésének biztosítása.

    Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak

    A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak. Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!>>

    Az AJuPID elnevezésű program (Access to Justice for Persons with Intellectual Disabilities - AJuPID) 2014 áprilisában indult öt ország együttműködésével. Bulgária, Finnország, Franciaország, és Írország mellett Magyarország is résztvevője a projektnek, melynek legfőbb célja a gondnokság intézményrendszerének fejlesztése és a támogatott döntéshozatal előmozdítása a fogyatékos személyek igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférése érdekében.

    Ennek érdekében többek között az alábbi konkrét célok megvalósításáért dolgoznak:

    •    A gyámügyi igazgatás területén dolgozó hivatásos gondnokok eljárási gyakorlatának fejlesztése nemzeti szinten.

    •    Az európai és nemzetközi joganyag előremutató szabályainak, valamint az érintett európai szervek (bíróság, ombudsman) gyakorlatának megismertetése a hivatásos gondnokokkal és támogatókkal.

    •    Az igazságszolgáltatás területén dolgozó szakemberek érzékenyítése, az értelmi sérült emberek igényeihez és kommunikációs szükségleteihez történő megfelelő alkalmazkodás érdekében.

    Hirdetés

    A 2016. márciusig 31-ig tartó együttműködés során nemzeti szintű tapasztalatok összevetését tartalmazó tanulmányok készülnek, próbaképzéseket tartanak a hivatásos gondnokok számára, valamint érzékenyítő kampányokat is szerveznek az igazságügyi igazgatás területén dolgozóknak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A program részeként a partnerek országaiba tanulmányutakat is szerveznek, melynek keretében szeptember 17-19. között hazánkba látogatnak el a nemzetközi résztvevők a KézenFogva Alapítványhoz.

    A KézenFogva Alapítvány már évek óta foglalkozik a fogyatékos emberek igazságszolgáltatásának biztosításával. 2008-ban hozta létre, és jelenleg is működteti a „Te Jogod Te Életed!” fogyatékosságügyi jogsegélyszolgálatát melynek célja, hogy feltárja és orvosolja azokat a kirekesztő eseteket, amelyek a fogyatékos embereket és családjukat érintik.

    További információ:
    http://kezenfogva.hu/jogsegely

    Kelemen Petra - +36 70/310-6661

    (KézenFogva Alapítvány)

    Legutóbb frissült: 2014.09.17 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fiatalok tartanak jótékonysági divatbemutatót Szegeden

    Ép és fogyatékkal élő fiatalok részvételével tartanak jótékonysági divatbemutatót március 12-én Szegeden, az esten a középiskolások és egyetemisták saját tervezésű és készítésű ruháikat mutatják be.

    Fogyatékkal élő emberek környezeti nevelését segíti a WWF

    Fogyatékkal élő embereket is bevonva mutatja be természet- és környezetvédelmi programját a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete és az Ösvény Oktatóközpont az újpesti városnapokon.

    Újabb házi segélyhívókat szereltek fel Kaposváron

    Újabb segélyhívó készüléket szereltek fel egyedül élő, 65 év feletti kaposváriak lakásába, így már 120 házi segélyhívó működik Kaposváron - közölte a városháza kedden az MTI-vel.

    Mentális retardáció: terápia és kilátások

    Legfontosabb a megelőzés. A családtervezés, terhesgondozás nem titkolt célja, hogy segítsen megelőzni a hiánybetegségek, drogok, alkohol okozta károsodásokat, még időben kiszűrni genetikai rendellenességeket.

    A cselekvőképtelenség

    Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek belátási képessége - pszichés állapota, szellemi fogyatékossága vagy szenvedélybetegsége miatt - nagymértékben csökkent.

    A gondnokság alá helyezés

    A gondnokság alá helyezés kérdése akkor merül fel, amikor egy nagykorú nem képes ügyeinek vitelét ellátni. A gondnokság alá helyezés az érintett személyi és vagyoni érdekeinek megóvása miatt fontos, az ő érdekeit szolgálja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.