Összefogás a fogyatékos emberek igazságszolgáltatáshoz való hozzáférése érdekében

Szerző: Kézenfogva Alapítvány

A KézenFogva Alapítvány több mint 20 éve dolgozik egy olyan társadalomért, melyben a fogyatékos emberek méltósággal élhetik a mindennapjaikat. Ezúttal egy nemzetközi összefogás keretében teszi ezt, melynek célja a fogyatékossággal élő személyek igazságszolgáltatásához való hozzáférésének biztosítása.

Az AJuPID elnevezésű program (Access to Justice for Persons with Intellectual Disabilities - AJuPID) 2014 áprilisában indult öt ország együttműködésével. Bulgária, Finnország, Franciaország, és Írország mellett Magyarország is résztvevője a projektnek, melynek legfőbb célja a gondnokság intézményrendszerének fejlesztése és a támogatott döntéshozatal előmozdítása a fogyatékos személyek igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférése érdekében.

Ennek érdekében többek között az alábbi konkrét célok megvalósításáért dolgoznak:

  • A gyámügyi igazgatás területén dolgozó hivatásos gondnokok eljárási gyakorlatának fejlesztése nemzeti szinten.
  • Az európai és nemzetközi joganyag előremutató szabályainak, valamint az érintett európai szervek (bíróság, ombudsman) gyakorlatának megismertetése a hivatásos gondnokokkal és támogatókkal.
  • Az igazságszolgáltatás területén dolgozó szakemberek érzékenyítése, az értelmi sérült emberek igényeihez és kommunikációs szükségleteihez történő megfelelő alkalmazkodás érdekében.

A 2016. márciusig 31-ig tartó együttműködés során nemzeti szintű tapasztalatok összevetését tartalmazó tanulmányok készülnek, próbaképzéseket tartanak a hivatásos gondnokok számára, valamint érzékenyítő kampányokat is szerveznek az igazságügyi igazgatás területén dolgozóknak.

A program részeként a partnerek országaiba tanulmányutakat is szerveznek, melynek keretében szeptember 17-19. között hazánkba látogatnak el a nemzetközi résztvevők a KézenFogva Alapítványhoz.

A KézenFogva Alapítvány már évek óta foglalkozik a fogyatékos emberek igazságszolgáltatásának biztosításával. 2008-ban hozta létre, és jelenleg is működteti a „Te Jogod Te Életed!” fogyatékosságügyi jogsegélyszolgálatát melynek célja, hogy feltárja és orvosolja azokat a kirekesztő eseteket, amelyek a fogyatékos embereket és családjukat érintik.

További információ:
http://kezenfogva.hu/jogsegely

Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak

A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak. Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!

(KézenFogva Alapítvány)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Fogyatékosság, depresszió és az...

Az ünnepi időszakban az emberekben több az együttérzés és jóakarat társaik iránt. Sajnos azonban az ünnepek sokakat stresszessé és depresszióssá...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.