Az elégedett betegek szívesebben értékelik az orvosukat az interneten

DRportal
megjelent:

Az orvosok népszerűsége és a róluk írt online értékelések közötti összefüggést mutatta ki egy felmérés.

A kutatás eredményei szerint általában azokról az orvosokról készül ilyen értékelés, akiknek eleve jó hírneve van betegei körében, illetve legtöbb esetben azok a páciensek értékelik az interneten orvosukat, akiknek pozitív tapasztalatai voltak ellátásukkal kapcsolatban.

A kutatás során a szakemberek 1513 papír alapú, illetve 696 online értékelést elemeztek. A tanulmány társszerzője, Jeffrey McCullough, PhD, a Minnesota-i Egyetem Közegészségügyi Karának asszisztens professzora szerint a legjelentősebb tényező, amelyet az orvosoknak ismernie érdemes, az a tény, miszerint az online értékelő oldalak “nem az elégedetlen betegek panaszkodásának színterei. Akikről ezeken a weboldalakon olvasni lehet, azok a betegeik körében igen népszerű orvosok.”

Ritu Agrawal, PhD, társszerző, a Maryland-i Egyetem munkatársának véleménye szerint azok a páciensek, akik az internetet használják orvosaik értékelésére, nem feltétlenül ismerik a szakemberek korábbi, offline megítélését. Ennek ellenére erős összefüggés mutatkozik a pozitív offline beszámolók és az online értékelések száma között.

Az értékelések azonban nem teljesek, a beszámolók nem tartalmaznak adatot az orvosok klinikai felkészültségéről. Az orvostudomány szakembereinek éppen ezért érdemes lenne olyan, értékelésre alkalmas eszközöket kifejlesztenie, amelyek a klinikai képességekre koncentrálnak, szemben a páciensek beszámolóival, amelyek középpontjában legtöbbször a személyes élmények szerepelnek.

(DRportal)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.